Крум Зарков: У нас има смесица от беззаконие и безотговорност

Прокуратурата успява да държи цялата изпълнителната власт
7 сеп 2022 12:47, Нели Христова
29
Крум Зарков: У нас има смесица от беззаконие и безотговорност
Снимка: БГНЕС

От дълги години в страната ни има смесица от беззаконие и безотговорност. Отнасяме се с пренебрежение към големи теми. Бедствията зачестяват и нищо, което се прави след това, никога няма да е достатъчно.

Това заяви пред NOVA служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Относно направеното от двамата му предшественици на поста по отношение на главния прокурор и процедурата по предсрочното му отстраняване, Зарков заяви, че не смята да се занимава с нещо, с което само ще вдига шум, но поясни:

Доц. Янаки Стойлов и Надежда Йорданова направиха две неща – първо, показаха, че механизъм за отстраняване на главния прокурор формално има и второ, че той е доста ограничен, особено в сегашния състав на Висшия съдебен съвет.

Това, което аз мога да направя, е да се обърна към Конституционния съд с един много точен въпрос – какви са точно правомощията и какви са ограниченията на правомощията на главния прокурор.

Главните прокурори се променят, сменят имената си, има скандали и в крайна сметка се оказваме в ситуация, в която те, под една или друга форма, участват в политическия живот. Считам, че това става, защото с едно разширено тълкуване на Конституцията те успяват да държат под контрол практически цялата изпълнителна власт. Това ще продължи, ако не се постави рамка, заяви Крум Зарков.

Зарков обясни какво визира с думите си: Когато се възлагат проверки на най-различни дейности, които са административни по своя характер и нямат връзка с направено престъпление, а просто получавате писмо от прокуратурата, откъдето искат да се провери състоянието на язовирите или пешеходните пътеки.

Тълкуването на Министерство на правосъдието е, че надзорът за законност или отношение само към наказателните преследвания, тоест към дейността на останалите прокурори, а не на всеки орган. Иначе, кажете ми, какъв е смисълът да имаме толкова независими органи – от КЕВР до КРС, ако всеки един от тях подлежи на допълнителна проверка от страна на прокуратурата, попита Зарков.

Въпросът за върховенството на закона, за борба срещу корупцията трябва и отново ще бъде изваден, поради простата причина, че ако той не бъде решен, страната ни никога няма да е ефективна, заяви още Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички проблеми на България идват от Висшия съдебен съвет и Прокуратурата. Теглят им конците такива като Пеевски и Доган, а за тях единственото важно да парите и властта, народът да мре.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали от БСП управлявахте, защо не направихте нищо?
18
0
 
9
 
! Отговори
на мама комсомолчето преди 1 година
ох какво проникновение , какво словоизлияние тече от устата на другаря крум , той е най на ясно с материята !
17
0
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Добре де, г-н Зарков, нали Вие сте човекът, администриращ правораздаването в България. Ами ако вие, министърът на правосъдието, казвате, че у нас има смесица от беззаконие и безотговорност и просто повдигате рамене, НИЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ, КАКВО ДА НАПРАВИМ? Може би да дойдем с павета и *** пред МС (КАКВОТО ВСЪЩНОСТ ЗАСЛУЖАВАТЕ!)?
16
4
 
2
 
! Отговори
Честит Колапс преди 1 година
Полицията в Бобов дол насъскват РОМИ срещу Българи, полицаи от Перник убиват Българи, Прокуратурата потулва всички жалби срещу ОПГ в град Перник!Бандата на Юлиян Борисов Георгиев от Перник преследва Българи из целият Европейски Съюз като диви ж.ивотни!
15
0
 
10
 
! Отговори
Кон с татация преди 1 година
Ами вкарвай ги в затвора бе комсомолецо с комсомолски плам в очите!Какво дрънкаш неща дето и бебетата ги знаят!Действие трябва...действиеее а не демагогия и лозунги!
14
1
 
6
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Тва го изрезва слугинаж Корни! Добре е.
13
12
 
4
 
! Отговори
Позорен Факт преди 1 година
Зарков с тази тежка корупция наследена от Диктатора Борисов до никъде няма да стигнете!
12
3
 
3
 
! Отговори
Съдебна Реформа хаха преди 1 година
Съдия Ели Скоклева(Галева) от Дупница и приятелка на Сийка Милева ме съди за обида на куче на доживотен , според господин Зарков тази съдийка нормална ли е!?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този се притесни за Гешев, че Р.Овч. има присъда, която обжалва, шефката му Корни, като гледам как излизат доказателствата по-скоро ще я видим в съдебната зала, отколкото в пленарната. На тия прокуратурата им е проблем откакто дойде Цацаров, при Велчев - мед и масло
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох на мама златното момче, президента нещо от ДАНС и прокуратурата за т.нар. лобизъм или по български корупция в назначаването на момченцето, иначе то ясно колкото и да се пребоядисва си го знаем наш Рундьо и го помним как само дърдореше как трябва да паднат всички санкции срещу Русия а сега мълчи ли мълчи, защо така бе ЕЛ Президенте?
9
0
 
11
 
! Отговори
Хладния разум преди 1 година
Ако не беше 9 септември, Крум Зарков сега щеше да бачка в Кауфланд или Лидъл и да изплаща 30 годишна ипотека за двустаен в Младост 2.
8
0
 
5
 
! Отговори
Реален случай преди 1 година
Крум Зарков сигурно е дочул, че Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев иска да умъртви всички хомосексуалисти в България и Европейският Съюз! Трябвало да си знаят мястото, да си седят вкъщи!
7
0
 
9
 
! Отговори
Кан преди 1 година
Когато Петков излъга за гражданството си цяла България Мисля,че тоя беше един от онези, който го оправдаваха и защитаваха. Тази смесица от беззаконие и безотговорност е от БСП и Радев
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ограничете правомощията на прокуратурата. Повече свобода на МВР.
5
0
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Да това е през последната година и половина докато вие и издигнатия отвас президент се упражняване в управление
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На баба птиченцето, то!Ами нали Н-години сте в Парламента?! Нали правите законите и сте напълнили държавата с чиновници да ги "следят"!Ние го знаем, но вие кога ще го научите и докога ще трае това?И какво от това?Водата е мокра, а вие сте нищо! Едно мазно, потребителско, висещо кухо в пространството нищо. Вие сте едни авторите на това НИЩО! И се правите на ощипана мома...
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зарков - комунистическо отроче,плямпало не забило и един пирон през живота си.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зарков - комунистическо отроче,плямпало не забило и един пирон през живота си.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак Путин е виновен.