Адвокатският съвет предлага: Разводите пред нотариус

Идеята е това да важи за разводите по взаимно съгласие
48
Адвокатският съвет предлага: Разводите пред нотариус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обмисля дебат с изменения в законодателството, уреждащо разводите. Това обсъдиха председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков, информират от адвокатския съвет.

Става дума за възможността разводите по взаимно съгласие да се извършват пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните. Аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия, каза председателят на ВАдС.

От ВАдС предлагат на Зарков в сделки над определен материален интерес да участва и адвокат за всяка от страните. По този начин ще се гарантира максимално техния интерес и ще намалеят злоупотребите с права, аргументира се Дерменджиев.

Той настоя бюджетът на Националното бюро за правна помощ, свързан с осъществяване на т.нар. служебни защити, да бъде увеличен с поне 20 на сто.

Крум Зарков посочи, че в момента работи междуведомствена група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие, каза Зарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
do sharia law преди 1 година
въобще, ама въобще идея си нямаш как става брака при мюсюлманите. не се 'искат двамата', а родителите им го уреждат; обикновено дори и не се познават. зестрата не е никак малка. прави се предбрачен договор, наречен Никах, в който освен имуществените задължнеия, се описват и семейно-половите такива. и за двете страни. и много, много други неща, които сега няма време да ти обяснявам. чул си от някого, който е гледал нещо в нета.
43
0
 
0
 
! Отговори
hahahaha преди 1 година
До Анонименза дядо си.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това фокус мокус от кой комунистически ръкав пълен с подкуп от нотариуси зарков го извади не му работа на служебното правителство да изменя закони има парламент
41
1
 
0
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
Щом е по взаимно съгласие няма нужда от адвокат за всяка една от страните .Виж адвокат на нотариуса трябва да има, ако се разреши на всяка от страните да може да съди нотариуса за неправилно решение.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилно. Трябва да има и предбрачен договор, както във всички нормални страни.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крум Зарков за жена ли е женен или за мъж?
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе пред нотариус та и на него да шариш пари.
37
3
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
При брак трябва да отпадне смяната на фамилното име на жената! А детето трябва след собственото име да вземе като второ име фамилията на бащата и като трето име фамилияга на майката!!!
36
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Бърз развод по Френски образец. Не ние измисляме топлата вода. Разводите по взаимно съгласие пред нотариус вече са практика в редица държави от Европейския съюз.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 Анонимен. Ами по взаимно съгласие с пълнолетни деца, със споразумение със съпруга и нямахме какво имущество да делим, предварително го продадохме и разделихме, преди развода. В интернет четох как става, как се пише исковата молба, подадох я в съда със споразумението и актовете на пълнолетните деца и воара. За какво ни е адвокат?
34
1
 
1
 
! Отговори
Супер! преди 1 година
Разводът ще става факт в момента, в който документите са разписани при нотариус.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как без адвокат си се развела, обясни.
32
0
 
4
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
"Когато се омъжваш, внимавай един ден, ако се наложи да можеш да се разведеш, без да ти забие ножа или да ти тегли куршума!" беше казал някой.
31
1
 
3
 
! Отговори
Щастливка преди 1 година
До 24 Ми според. Разведох се без адвокат по взаимно съгласие, дацата пълнолетни, имота продадохме и си разделихме парите, колата също, мебели и ел. уреди си разделихме, развода стана бързо без претенции от двама ни.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се провери имуществото! Дали и мечта!
29
5
 
3
 
! Отговори
Sharia law преди 1 година
Улеснете и брака и развода. Затова не се множите. При мюсюлманите за брака трябват: 1. Двама да се искат 2. Имам 3. Двама свидетели 4. Скромна зестра, за семейството на булката. Сега вие много го мислите, пресмятате, предбрачни договори и какво ли не. То не остава тръпка. После, развода е още по-голям кошмар.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адекватно предложение от Крум Зарков, а не като квачката от Дай България, която не свърши нищо, докато беше министър., а пък мижавите им депутати внасяха само лобистки предложения през това време.
27
1
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До 22 Пострадал. Ако вашият адвокат не се яви на съдебното заседние, можете да поискате от съда да отложизаседанието. Можете да подадете писмена жалба вАдвокатската колегия, където адвокатът е регистриран.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си пожелавам нежените/неомъжените, от посещаващите този сайт, да се бракосъчетаем в най-скоро време. Времето лети.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КокоХЕЙ КОКО - ниска е правната култура на всички юристи. И понеже над 20 университета бълват "юристи", сега да им осигурим доходи...