Министър Шишков: Така, както бяхме оставили "Хемус", така го заварихме

От днес тече газ от Гърция към България, а държавата е готова за акт 16 на интерконектора, посочи той
13 сеп 2022 21:16, Красимир Ангелов
59

Строителството на "Хемус" зацикли, а въпросът остава - кога ще бъда готова магистралата от София до Варна?

"Част от лотовете бяха спрени и работиха на изключително бавни обороти. За съжаление се е наложило да бъдат одобрени проекти за преработка по време на строителство и тези проекти са се забавили изключително дълго време. Сега, когато ние съживихме строителството на "Хемус", се оказа, че тези съоръжения, за които има да се одобряват проекти, те все още не са готови и няма да може да започне незабавно строителството", заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това, което са осигурили със законов механизъм - да продължи строителството на четвърти и пети лот, нищо не се е променило.

Още по темата
"Никой не пожела в продължение на 7 месеца да бъда узаконено строителството, а не да се търсят вратички, както бяхме свидетели по-рано. Трябва да се регламентира това строителство. При седми и осми лот не е правено нищо. Така, както бяхме оставили "Хемус", така го заварихме. При скоростния път от Ботевград към Видим положението е същото", посочи служебният министър пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че голяма част от незаконното строителство е възлагано от държавата.

"Това е отново онзи начин на управление на ГЕРБ, който ни доведе до всичките проблеми - чисто правни и юридически. Проектът за магистрала "Европа" е съгласуван с всички министерства. Имаше проблем с кмета на Костинброд и с него сме се разбрали. Той си изтегли възраженията. Магистралата трябва да бъде завършена края на 2023 година", каза арх. Шишков.  

Регионалният министър съобщи, че се очаква още в сряда Министерски съвет да обяви магистралата от Русе към Велико Търново за национален обект, а понеделник или вторник другата седмица да бъде направен върховен експертен съвет, на който да бъде пусната заповед за одобряване на Подробния устройствен план (ПУП) на магистралата.

"Искам максимално бързо да започне планиране на целия коридор север-юг", подчерта арх. Шишков

Министърът коментира и газовата връзка със съседна Гърция като посочи, че вече официално тече газ от Гърция към България.

"Днес тече газ по интерконектора в рамките на 72-часовата проба от Гърция към България", посочи той.

"В рамките на този един месец ние поддържаме непрекъсната връзка със строителя на интерконектора. Ако акт 15 го подпиша тази седмица, до сряда-четвъртък следващата седмица, трябва да има и акт 16", допълни той.

Строителният министър коментира, че е бил изненадан от протестите в първите дни срещу служебния кабинет с аргумента, че не желае да пусне газовата връзка. Това, по неговите думи, е демотивирало строителя и е можело да се превърне в проблем. Благодарение на непрекъснатия му контакт със строителя и инвеститора, съоръжението ще бъде завършено в срок.

Какво още каза министър Шишков вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пърдон, най-точният и изчерпателен коментар на дереджето на България през последната година и половина е на 37 по-долу. Поздравления и на печелившите честито! На ****аните - също. На ход е простият български народ и машинките, благодарение на л-е-к-е-т-а-т-а от НС, които ги наложиха.
31
3
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
До 39. Как да няма, питай вожда боко чекмеджето.
30
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
най-точният и изчерпателен коментар на дереджето на България през последната година и половина е на 39 по-долу. Поздравления и на печелившите честито! На ****аните - също. На ход е простият български народ и машинките, благодарение на *** от НС, които ги наложиха.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Толкова ли си умен, че не разбра, че ако се минава през обществени поръчки ти трябват по 7 години на отсечка/ЛОТ!!!! Комитова Ви го каза в прав текст!!!! "Без персонал и без техника", но се реновираше и поддържаше старата инфрастуктура и се строеше нова! При "яките кражби" бюджета бе балансиран и задлъжнялостта от най-ниските в Европа!!! Като дойдоха"почтенните изчезнаха 700милиона и се скараха кой да гепи останалите. Ни нови пътища, ни поддръжка!!"8милиарада на година"! Къде са?
28
3
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
"Това е отново онзи начин на управление на ГЕРБ, който ни доведе до всичките проблеми - чисто правни и юридически.,, Аха пак ли ГЕРБ са Ви виновни ,а нещо да кажеш за дъртата Комита дето и 1 метър не построи и още ГЕРБ подписвали и давали пари предварително ами че при тази инфлация не е ли по правилно това бе Шишо.Нищо не казваш и за брилянтния Чашков дето разби страшната група с чувалите с пари или май бе само пушилек.
27
3
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Радвам се за Шишков, ето един нормален човек, който казва директно, че царят е гол. И разбира се, правилно постъпва, като се опитва да възстанови строежа на "Хемус". Кой колко е откраднал - не е негова работа да разследва. Да даде всички документи, които е намерил, на следствието и прокуратурата, те да преценяват.
26
0
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Тази магистрала я е започнал бай Тошо още през далечната 1974. Скоро ще станат 50 години, откакто е начената, а не можем да я довършим! Бате Гойко поне беше обещал да я довърши до 2024. Сега фирми, изпълнители, подизпълнители - ами всеки гледа да краде. И в чужбина не е нещо различно, но ние българите сме царе на кражбите. Кражбата ни е националния спорт. Като няма ефективен контрол - така ще е. Народът е беден. Сиромах човек - жив дявол. Още Радой Ралин е написал: Ситни дажби - едри кражби!
25
2
 
7
 
! Отговори
Doko doko преди 1 година
Бре този чувствителен строител бе. Много лесно се разстройства. Да внимават да не го обидят че ще вземе да зареже милионите за работата и после няма да има комисионни. Истината е че с тази магистрала си намериха начин всички правителства да си заделят едни пари за свои хора и не им пука дали ще я завършат.
24
5
 
11
 
! Отговори
fact преди 1 година
МИ НЕ, НЕ СТЕ ГО ЗАВАРИЛИ КАКТО Е ОСТАВЕН!Липсват едни милярди и хората дет ги краднаха не са в затворът!Тоест, край на строежът. Щото квито и пари да се отпеснат - пак ше ги краднат. За предизборни кампании - включително.
23
25
 
6
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА преди 1 година
Асен Василев спря тази магистрала защото е незаконна и безсмислена. Да не си мислите че тиквун я прави за нещо различно от крадене ? Защото фирмите която я строят са незаконни и крадливи. Тези прогербаджии я пуснаха за да продължи краденето. Никакви магистрали докато не фалират всички гербаджийски фирми. Когато фалират държавата сама ще започне да си строи магистрали и ще си ги строи по хубаво. И ще ги строи само на където има нужда. До морето ми бе да се стигне и с влак.
22
5
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Реално, какво за България направиха Кирчо и Ококорения ? Нищо ! Една година и половина безвремие и налудничави приказки зад които беше голямото грабене.
21
9
 
28
 
! Отговори
Алоо, другарю минист преди 1 година
Те Кирчо и Асенчо не се занимават с такива глупости като пътищата, защото няма от там какво да откраднат. Виж с тока, газта и нафтата е друго
20
7
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами нормално, какво очаквахте от Кирчо и кокорчо, освен да теглят кредити за милиарди, които правителства след тях ще се чудят как да погасяват, успяха да арестуват и Бойко макар и неправомерно и се наложи веднага да го освободят, носиха и някакви изрезки от публикации във Фейса на главният прокурор, за което лена си спечели прозвището гугъЛена, искаха да направят и комунистическия милиционер рашкоФ шеф на КПКОНПИ, но и това не успяха ... за 6 месеца толкова ... !!!
19
13
 
24
 
! Отговори
Партизан преди 1 година
ГЕРБ от година и полавина ги няма и още им са в устата, затова Октомври пак си изберете Петковистите, те ще Ви оправят отгоре, отдолу, отпред отзат и ......
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не "Видим", а "Видин".
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такааа значи - като се прибираш от Софето на село..да напълниш багажника ..да заредиш от на мама и тати труда...да ти оправят пътя да не чупиш бурканите ли ..Мноого столичани бре то пълно все от селата..пардон провинцията
16
1
 
6
 
! Отговори
Така... преди 1 година
...както пътувам от София посока провинцията, по т. нар. хещо Хемус и марсоходът не е пътувал! Няма кола, която да издържи на този вълнолом! Оправете пътищата от винетки! Стига крадохте! Потърсете откраднатите пари за липсващата северна магистрала Хемус!
15
5
 
3
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Хората вземаха парата...отчислиха % на ЧЕКМЕДЖАН.. и казаха за проектиране...строителство - ако вземем нови кинти...може и да видим
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-а! Министърът Шишков вярва в чудеса и свръхестествени явления! Пустият му "Хемус", както го оставили, така го и намерили! Ми, нали едни велик министър, с комитско име, натири строителите да си ходят и това стана! Сигурно сте очаквали "Хемус" сам да се строи или сте се надявали на самоотвержено бригадирско изпълнение! За Бог да прости! Нали!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То кирчо и компания свършиха ли изобщо нещо!?! Не са пипнали нищо, освен да насложат свои хора на всеки възможен пост.