Христова: Повечето пенсионери няма да получат повишение

Наддаването е огромно
Обновена: 20 сеп 2022 12:05 | 20 сеп 2022 12:04, Росен Стойчев
51
Христова: Повечето пенсионери няма да получат повишение
Снимка: БГНЕС

Притеснена съм, че от преизчисленията на пенсиите мнозина ще останат разочаровани, но няма да са ощетени. 2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра - да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии.

Още по темата
При новото преизчисление 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Това коментира за Нова Нюз бившият социален министър Христина Христова.

По думите ѝ за 2023 г. линията на бедност е 504 лева. "Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане", смята Христова.

"Партийно-политическата надпревара буди притеснение, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
10
 
! Отговори
Работещ пенсионер преди 1 година
На 60 години съм. Пенсията ми е 1200 лева. Работя след пенсионирането в общинско предприятие с месечна нетна заплата 600 лева. Това е. Ако не е пенсията ми, а ако трябва да живея само със заплатата - съм умрял! Кажете, как би се справил само с такава ниска заплата човек в днешно време и с тези завишени цени?
30
2
 
18
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
В България пенсии няма .Има милостиня...
29
8
 
25
 
! Отговори
Бабата преди 1 година
Бързахте да увеличите максималните защото вашите роднини бивши директори от соца и партийна, другари обедняха, сега на тези дето нямат стаж приравнявате към към работилите по 30-40г !Така обезсмисляте интереса към реално осигуряване!Всеизвестно е масовото осигуряване на мин.заплата и плащането под масато още толкова! Е сега трябва да получават 60% от мин заплата, а не колкото тизи работили с реални осигуровки ...!
28
6
 
69
 
! Отговори
Пенсионерка преди 1 година
Господа махнете всички от системата на НОИ, които нямат необходимия трудов стаж и дайте на тези които са работили и имат стаж. Стига раздаване на рантутняци без да са имали принос за сметка на бъхтилите и така ще си дойде всичко на място.
27
16
 
58
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Изгърбения работник го минават с мизерна пенсия а тарикатите ранно пенсиониране после и втора работа ,Мошеническа държавата.
26
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христова заедно с Шулева, Сачева , да Нейков и всички социални министри , вземете и се изчистете от тази ваша скапана система, която сте сътворили! Пожелавам ви от цялото си сърце да работите толкова, колкото сте живи и да сте пенсионирани на минималната пенсия за страната и да чакате всяка година за швейцарското правило!
25
3
 
28
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Моме ПЕНСИОНЕРИТЕ намаляме с темпо достойно за страна във война . Провери колко на 1 000 000 сме намалели и тези в страни с военни действия
24
5
 
50
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Ей, голям лицемер се оказа тази Христова. Беше социален министър по времето на царя и нищо полезно не направи за пенс.система. Видяхме също, колко много се "притесняваше" за пенсионерите.
23
11
 
39
 
! Отговори
повишение? преди 1 година
или увеличение? Ама интелект блика на талази от физиономията на снимката горе
22
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсии за заслужен стаж и осигуровки другите на социална система. Който не работи не трябва да краде.
21
1
 
13
 
! Отговори
повишение? преди 1 година
сътарши пенсионер? главен пенсионер? баш пенсионер? да не говорим че в другата статия на тоз стожер на журналистиката ги обявиха за забогатели
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да са работили, а не да са плющели крачоли цял живот!
19
0
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 1 година
Не знам защо свързват едното с другото. Ако ти цял живот си работил като топ-хирург в някоя болница и си спасил стотици човешки животи, значи ли това, че трябва да ти намалят пенсията, заслужената с честен и висококвалифициран труд, само защото си наследил по един апартамент от двете си баби? И като се прибавят към твоето жилище, купено със спечелени от теб пари, ще ти станат три апартамента. Нали апартаментите на бабите ти също са купени с пари, спечелени с труд?
18
2
 
39
 
! Отговори
Добре, но! преди 1 година
Как ще изчистите пенсионната система от елементи на социално подпомагане, след като почти всички пари, отпускани от бюджета за соц. помощи отиват за хрантутене на млади здрави хора от една определена общност и поради тази причина социалните пенсии не се изплащат от този ресор, а от парите, които бюджетът отпуска за трудови пенсии?
17
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз познавам няколко такива уязвими. Хитро прехвърлиха по няколко жилиища на внуците и ни лук яли, ни мирисали. Проверявали уж дали има такова прехвърляне, но тези пак получават разни бонуси и са ехидни и противни спрямо читавите.
16
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно е права, Христова .Пена с 35 години стаж и килийно образование получава колкото пенсионер с 40 г стаж и солидно образование .Какво ни грее нас които сме се усигурявали върху реалното възнаграждение ,че вечно безработните и неграмотни са изкарали половината си стаж на борсата и временна заетост защото ги мързи да работят .Ако продължават соц.политика работилите пенсионери ще вземат колкото вечно социално слабите и вечно безработни.
15
9
 
15
 
! Отговори
До до 22 преди 1 година
Ами съгласен, ама да върнат и старите цени на стоките! Ей, много елементарен народ пише тук! Дай им да се зъбят без да мислят. То, дали има и с какво......
14
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има 240 хрантутници в парламента така ще бъде!!!!
13
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 - Да, малки бяха пенсиите, ама и олиото, хляба, сиренето, кашкавала, месото и много други не бяха на сегашните цени. Така че с оная малка пенсия по-добре се живееше, отколкото със сегашната "голяма", предварително изядена от инфлацията.
12
2
 
24
 
! Отговори
Ех,како преди 1 година
Ми те получиха тази година.От 250 при вас на 470 тази година.Два пъти годишно нема начин.Сега се преизчисляват пенсиите за да няма разлика в отпуснатите по различно време за една работа.