Военният министър: Армията ни е на ниво, но не е достатъчно технологична

Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт, смята Димитър Стоянов
25 сеп 2022 21:50, Красимир Ангелов
72
Военният министър: Армията ни е на ниво, но не е достатъчно технологична
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването "На фокус" по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев каза в ефира на БНР, че "риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България".  Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. "32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства", коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов.  Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро.

"В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители  Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Добри Джуров трябваше да излови всички заговорници,и после да ги прибере на топло.Сега никой нямаше и да е помирисал прехвалената "демокрация".
34
2
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Бай Тошо и Добри Джуров се обръщат в гроба като слушат този папагал
33
3
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
За Платените Изтребители на САЩ няма Дума , Вопъл и Стон ?САЩ Мълчат като Комунист на Разпит ?
32
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Не е вярно , доматите ги поливат с нафта!
31
1
 
13
 
! Отговори
Ко. Ко? преди 1 година
Ко речи? На ниво? На ниво под нулата е.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Историк. Русофилите много обичат да обясняват, че България е марионетка на ЕС и САЩ, но фактите са, че България продължава да се управлява от бившата номенклатура и ДС и децата им. Бившият заместник министър на финансите шеф на ВТБ. Лукойл и Газпром на пиадестал. Пък били сме западни марионетки. Чакам някой да ми обясни ЕС или САЩ назначиха шефа на ВТБ за заместник финансов министър?
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ни е армия, нали сме обградени само от съюзници?
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 Искаш да кажеш, да спретнем кратки курсове по военно обучение за нашенските ултраси. Ако идеята им бъде поднесена достатъчно емоционално и в стила на техните лозунги, възможно е да приемат добре тази инициатива. Нищо чудно това да се окаже по-продуктивна идея от въоръжаването с чертежи на самолети.
27
3
 
9
 
! Отговори
Историк преди 1 година
До Анонимен....Лишават ни от самостоятелна вътрешна и външна политика. Не им се налага да идват с танковете като в Прага само защото сме били най-вярната и послушна рая..... ТОВА ми напомня на сегашната ситуацията в България . Само господаря е друг. Иначе сме си останали същата послушна рая. Най-послушната ......
26
1
 
16
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Ракетите ги нарязахме за скраб , унищожиха военните складове в челопечене и отровиха софия и околностите , танковете отидоха за макетата с чертежи на самолети не става
25
0
 
18
 
! Отговори
Баааго... преди 1 година
Имали сме армия ??? Да не е на същия хал като Граничните ни войски дето не позволяват и пиле да прехвръкне .... само бусиве и автобуси пълни с мигранти .
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS, всяко зло за добро. Българите явно са забравили за това, че русия ни лишава от независимост след 1944. Лишават ни от самостоятелна вътрешна и външна политика. Не им се налага да идват с танковете като в Прага само защото сме били най-вярната и послушна рая. Ако сега решат да влязат отново, ще може най-накрая да се свърши с русофилията в България така както се свърши с русофилията в Украйна. Но спете спокойно. Руснаците вече нямат никакъв капацит за война с НАТО.
23
2
 
13
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Имаме най- силната НАТОВска армия- бременни воинички пушещи зад спирките и военни с мускули от бутане на танкове хахаха. Абе що по добре не си беше мълчал тоя министър.
22
4
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
Само една ракета калибър да удари някое от военно летище и ще се на акът всички шапкари на държавна хранилка! И ще има километрични опашки на границата с Гърция от държавни хрантутници бегълци ! Не ви се вярва нали ? Дано не се случи да го видите с очите си !
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам никакво доверие в българската армия. 2014-та година Украйна която на хартия имаше огромна армия, едвам успя да окомплектова 5000 души и им се наложи да разреши на доброволчески батальони да отидат на фронта и в тези батальони се включиха скинари което даде отлични материали за руската пропаганда. Напълно е възможно в България ситуацията да е същата. Само като се погледне колко генерали са русофили предатели, ако русия ни беше нападнала, сигурно щяхме да се предадем веднага.
20
2
 
12
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 1 година
Военният министър: Армията ни е на ниво, но .....няма пушки...
19
0
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Знаете ли какво казват за армията ни ? ДЕМОТИВИРАНА АРМИЯ БЕЗ ВОЕННА ДОКТРИНА И НАЦ .ИДЕАЛ С ОФИЦЕРСКИ СЪСТАВ ОТ СЕЛЯ-Н-ДУРИ !
18
1
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Вярно е ,че армията ни е на ниво ! Нивото и е края на 70 началото на 80-те на миналия век . Вярно има малко подобрения ! С танкове Т-72 които са вече във военните музей на някои по развити държави ! И самолети Миг-29 от които Бог знае колко летят и колко още им е летателният ресурс Но по важно е командния състав от дебелогъзи генерали никога не мирисали барут ! Трагедия сме !
17
2
 
4
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Хайде всички да запеем песента на Ичо Хазарта- господин министъра гледа девствено. Хахаха
16
2
 
14
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Как ме е яд че не ги снимах двете воинички. Ама ако знаете пък че имам снимка на седем осем наши военни които бутат закъсал танк. И това не е виц всичко това мога да го докажа