Пеканов: България няма да обеднее след приемането на еврото

Ползите от смяната на валутата били много повече
95
Пеканов: България няма да обеднее след приемането на еврото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото. Ползите ще са много повече – ще се повиши доверието в страната ни, подобряване на кредитния рейтинг, отпадане на транзакционни разходи, засилване на банковия надзор и засилване на финансовата стабилност. Рисковете могат да бъдат адресирани с информационна кампания“.
Това заяви вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов пред bTV.

Служебният кабинет работи по техническата подготовка за присъединяване към еврозоната. Когато редовен кабинет вземе такова решение – страната трябва да е готова, уточни той.

„България трябва да продължи с евроинтеграцията. Европейските механизми могат да служат като гарант за стабилност. За служебния кабинет европейската интеграция е приоритет. Редовният кабинет прие плана за приемането на еврото. Той включва написването на закон, който да бъде приет от Народното събрание. Ние ще изготвим защитата на потребителите, комуникационната кампания“, добави Пеканов.

Еврото в Хърватия ще бъде въведено от 1 януари през 2023 година.

Според него там няма закръгляне на цените нагоре след одобрението за новата валута. В последните месеци там не се наблюдават покачване на цените, което да е различно спрямо останалите държави от ЕС на фона на инфлацията.

Има защитни механизми относно покачването на цените – в Хърватия се сравняват цените по курса преди и след влизането в еврозоната, следят с грамажите на стоките, подчерта вицепремиерът.

През есента се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви Пеканов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: евроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
5
 
! Отговори
Истината е, че преди 1 година
Още един Радевски " умник", оставен да довърши започнатото от Бойко. Не можа да напише Плана за развитие, и за ? то пак толкова компетентен. Кирчовци чакат ред за Редовно правителство, за да поемат щафетата.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само като му видя физиономиийката на този и ми става ясно колко мисли за България и народа... вие как мислите...
81
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
КАТО СА ТОЛКОВА СИГУРНИ В ПОЛЗИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА ЗАЩО СЕ СТРАХУВАТ ОТ РЕФЕРЕНДУМ ПО ТЕМАТА МАЙ НЕ ИМ СТИСКА
80
0
 
4
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
И на тожа фазанче мястото е в птицефермата при пуяците Кирчо и Кокорчо. В САЩ пуяците се използват само за празничната трапеза за деня на благодарността, не ги правят премиери. Ама ние сме велики европейци...
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ СЕ ПОВИШИ ДОВЕРИЕТО В СТРАНАТА НИ /инвеститори пак няма да дойдат/, ПОДОБРЯВАНЕ НА КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ/това касае само заеми, а пък те не би трябвало да са необходими, при една работеща икономика/, ОТПАДАНЕ НА ТРАНЗАКЦИОННИ РАЗХОДИ /ето това пречи много на спекулантите и едрия бизнес/, ЗАСИЛВАНЕ НА БАНКОВИЯ НАДЗОР /левът пречи ли на банковия надзор?/ и ЗАСИЛВАНЕ НА ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ /на фона на отслабеното евро и експертни прогнози за кризи поне оше 2 години в ЕС?/.
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
печатарите на евродолара и евроковида са едни и същи,трий
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За еврото дали да се приеме батко требе да се пита народа. И ако той го иска - ДА. Ама ако не го иска - НЕ. Ти и др. около тебе не можете и не трябва да ви даваме това приемане. Ако стане - веднага обедняваме НАПОЛОВИНА от кyрса. А после с цените какво ще стане? Какви ползи? Или така ти заповядват да говориш? И ако българите това горното не виждат - горко ни.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се повиши кредитния рейтинг....... това казва всичко.... ще си печатаме хартийки и ще ви даваме а вие ще влезите в дълговата спирала и цялото ви имущество ще стане нашо..... не че сега не е до някаква степен...
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът ще обеднее! Българинът! България и такива като Пеканов и сега са богати. Еврозоната ще ги обогати още повече. За сметка на народеца.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че няма. Само дето всичко ще стане колкото е в лева в евро. Практиката показва, че бедните са много по алчни, а и нямаме колонии, така че ограбването ще е вътрешно.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз младеж и той сигурно завършил Харвард както Кирчо. Правилно казва човека,че България няма да обеднее, но българите ще обеднеят та пушек ще се вдига.То не че има вече накъде.Тоз сигурно в магазин не е влизал да види как безнаказано всички вериги магазини спекулират с цените за сметка на бедния български народ.Защо Пеканов в Германия,Англия и да не говорим за Турция цените на основни продукти са в пъти по ниски?Олио в Турция - 3лв,кашкавал-10лв/кг,сирене -6лв/кг,гориво -2лв/л.
72
4
 
0
 
! Отговори
цц преди 1 година
И още един факт до юли 2022 год. България е изнесла стока за 21 млрд.лева за ЕС, за същия период за Русия 400 млн. лв. Факт.
71
2
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 година
Че България си е в еврозоната от 2002 год., чрез дойчемарката. През 1997 година с валутния борд лева е прекрипен към дойчемарката. 1 марка = 1 лев. Ако не беше това през 2008 година лева можеше да е 4-6 лева за евро
70
2
 
11
 
! Отговори
Пеканов: преди 1 година
България ще обеднее след приемането на еврото,но ти сигурно ще забогатееш!
69
1
 
8
 
! Отговори
Спиро преди 1 година
До ТракТочно така! От ЕС забогатяха, всички докопали се до властта, от европейските пари, които до обикновения българин въобще не достигат. Напротив, затри се и малкото производство и само чакаме пари от Европа. Нищо добро не видяхме от ЕС. Нищо добро няма да видим и от Еврото!
68
1
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
По коректно е да кажеш....Аз няма да обеднея
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво ни бутате в разпадащ се колониален съюз , нямаме полза от него , без мита им внасяме буклуците и квоти имаме почти нищо да не изнасяме просперитет
66
0
 
15
 
! Отговори
gg преди 1 година
Айде и тебе те е редил Винету май г-н Пекачно ;)Такива работи "не се смятат", защото ти г-не казваш, че "не смяташ", т.е. изразяваш своето (или в случая чуждо) мнение. Добре, имаш това право, но с доказателства/разписани прогнози/икомомически данни и успешни европейски примери, не го подплатяваш с нищо, затова си остава просто едно мнение от никому неизвестен човечец.
65
2
 
28
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Абе то и в ЕС беше много добре да влезнем в семейството на богатите и кво стана . 16 г геноцид безработица глад и мизерия . Цени като в ЕС а заплати като в Сомалия . Къде е евростандарта ни . ?? Живеем като скотове и сме най бедните не само в Европа но и в целия свят. Редица африкански държави са по добре от нас . Така че ай си-ктир с това евро
64
1
 
16
 
! Отговори
е стига де преди 1 година
ама какви са тези юпита дето ще определят бедността... от гадния цар дето дойде тук преди години и подведе народа, той лансира това юпи течение дето днес ще ни казва, че не сме бедни