Коджабашев: Русия може да мобилизира българи с двойно гражданство

Докато се намират на територията на Русия, те биват третирани като руски граждани
29 сеп 2022 15:00, Йоана Цонева
63
Коджабашев: Русия може да мобилизира българи с двойно гражданство
Снимка: БГНЕС

Руските власти имат право да спрат, мобилизират и пратят на фронта в Украйна българите с двойно гражданство (българско и руско), които се намират на територията на Руската федерация.

Това заяви зам.-министърът на външните работи и бивш посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев на брифинг в МВнР в отговор на журналистически въпрос.

Още по темата
"Докато се намират на територията на Русия, доминира руският им паспорт и те са третирани като руски граждани. За такива хора съществуват военни задължения. С връчването на руския им паспорт им се връчва и военна книжка. Независимо от факта, че са български граждани, е вероятно да бъдат спрени да напуснат страната от руските власти", каза Коджабашев.

Посолството ни в Москва в момента се опитва да организира евентуалното прехвърляне в България на студенти с двойно гражданство.

Засега не са постъпили такива искания, мисията ни проучва възможността да окаже такава помощ, ако се наложи.

Военният министър Димитър Стоянов също призна, че има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани.

"Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство", заяви Стоянов, цитиран от Нова телевизия.

Преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма, категоричен бе Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може а трябва!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 33 (Нешеф) Станишев доколкото знам имаше съветско гражданство, като роден в Украйна по рождение. След разпадането на СССР е придобил руско гражданство (не знам защо не украинско), но впоследствие се отказа от него, и сега е само с българско гражданство.
27
1
 
2
 
! Отговори
ДО: 30 преди 1 година
Ама лично нея ли е успял да залее??? Ще бъде прекрасна хубава новина ако се окаже вярно!!! Така и се пада на тая нацистка матрьошка!!!Да не бързаме да се радваме, скоро ще научим официално!!!
26
1
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: да (номер 27) Проверих, сложно е. Русия по принцип допуска да имаш двойно гражданство, но само за граждани на Таджикистан. Така че май си прав.Не съм сигурен сега в Русия как е. Но навремето в СССР категорично нямаше право да имаш двойно гражданство. Имахме една съученичка в гимназията, беше родена в Москва. И като навърши пълнолетие я питаха иска ли да има съветско гражданство или българско, на което тя отговори: "Да не съм луда!" И избра българското гражданство. Имаше право на избор.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСКОТО ПАСОЛЪСТВО Е ЗАЛЯТО С ЧЕРВЕНА БОЯ ОТ ГИГЛИ.
24
2
 
2
 
! Отговори
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ преди 1 година
ГЛИГИ ЗАЛЯ МИТРОФАНОВА С ЧЕРВЕНА БОЯ - ПРЕДИ 55 МИНУТИ.
23
3
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 25 Пич, няма такова нещо като "русофоби". Русофобите са само в главите на русофилите, а русофилията си е чисто психическо заболяване - болният не знае че е болен, а си мисли че е добре.Ние, нормалните хора не се делим на "русофили" и "русофоби" като вас болните.За нас и руснаци, и украинци, и българи, и американци - всички са хора.Още в царска Русия е имало философски течения - русофили и т.нар. западники.Но то е различно. Какво ли ти обяснявам, няма да разбереш...
22
2
 
8
 
! Отговори
да преди 1 година
Няма такъв вариант като българин с руско гражданство. При руснаците няма понятие двойно гражданство. За да получиш руско гражданство трябва да се откажеш от настоящото си. Следователно това не са българи с двойно гражданство а .... руснаци с единствено руско гражданство, така че не виждам проблем в цялата картинка след като вече си се приел за руснак.
21
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
УЖАС!!! Горките руснаци, мъчно ми е за тях! Добре че не съм се родил руснак! Иначе Путин щеше да ме хвърли на украинците да ме убият, така както на арената в древния Рим са хвърляли робите на лъвовете за забавление на публиката!!!
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мужик - Да отрезвят русофилите ли? А с какво точно такива евентуални разкази ще отрезвят САМО русофилите и няма да въздействат на русофобите? Ей, самозабравихте се тва нео-либерастите!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белата Златка са го мобилизирали.Нищо,че няма гражданство и не е ходил войник.Само по заслуги.
18
1
 
17
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ами да ги мобилизира, тъкмо да разкажат от първо лице ситуацията и да отрезвят малко българските русофили.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А българите в Украина пращани за пушечно месо, някой интересува ли се от тях?
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са си мечтали за руско, тяхна воля. Другарят Станишев да не стъпва в Русия, че май има двойно.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък аз съм комунист от България .И се чувствам част от Русия....Снощи сънувах , че се провеждат референдум в България.Мислех си, дойде дядо Иван.И като се приближавам по наблизо ..гледам..А! ? ..Що е това..Турското знаме и полумесец.И после ...не е за деца под 1 8 години за онова що ми се случи....Болката е голяма..И моралната!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо? ако са на наша територия и си извадят руския паспорт - не ги ли третират като руски граждани?
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава е съдбата на еничарите.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква прекрасна новина за г-н Костадинов. Най-накрая ще може да се бие за истинската си родина!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно са стотици хиляди, все пак това е руският рай!
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооооще мааалко и ще ви светне под калпаците че Путин водеше досега войната с амнистирани, с доброволци, с лица с двойно гражданство, с чеченци, с наемници и си пазеше руснаците. Хаха напразно ги оплаквахте. Също така си използва всичкото старо въоръжение и боеприпаси. Познайте какво е оставил за натовците? :)