Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

107
Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима
Снимка: БГНЕС

За мен е огромна чест да присъствам на церемонията по откриване на интерконектора с Гърция. Веднага след като поех поста на служебен премиер, нашето правителство се фокусира върху забавянията, които бяха натрупани от предишни периоди, за да завърши той в срок. Процесът бе наблюдаван и на експертно и на министерско ниво на практика всеки ден, като различните администрации се справяха спешно с проблемите по сертификация в последните седмици. Това, което беше важно, бе полезното двустранно сътрудничество България - Гърция, като съвместните усилия се оказаха успешни.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ, предаде БГНЕС. Президентът Румен Радев е домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора в София. На церемонията присъстват председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука.

От днес интерконекторът работи. Той има достатъчно капацитет, за да задоволи всички битови потребители, като осигурява и диверсификацията на източниците и на доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност в страната. Съществуването на този интерконектор прави държавата ни по-малко уязвима, подобрява възможността ни да водим преговори, следователно - особено при сегашните обстоятелства, интерконекторът е изключително важен за България. Икономическите ползи са много по-големи, освен това за Гърция и България това не е търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността. Всички осъзнаваме, че от 2022 г. се сблъскваме с енергийната криза, която се отразява отрицателно на региона, Балканите, Европа и света.

Съзнателното нарушаване на газовите връзки на Северен поток преди няколко дни е доказателство, че енергийната сигурност може лесно да бъде компрометирана, коментира още премиерът Донев.

Стратегическото значение на интерконектора надхвърля границите на България. Потенциалът му ще бъде още по-сериозен след стартирането след една година на терминала за ВПГ в Дедеагач/Александруполис. България приветства договорите с Баку. Интерконекторът България-Гърция ще допринесе за диверсификацията на газовите доставки на разумни цени за България и нейните партньори в Европа, допълни Донев.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.


107
Още по темата: Гълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както са тръгнали да бомбят, не е много сигурно колко сигурност има за колектора и за България...България и Европа стават все по- независими, в смисъл, че почти нищо вече не зависи от тях.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този газ не е от Азербайджан, затова Плевнелиев го няма там.
77
0
 
1
 
! Отговори
86 преди 2 месеца
Не, една плесница е много безобидно! Направо един мощен шут в червения му задник, че да помни кога е предавал интересите на България на кремълския злодей и масов убиец! И да помни, че остава в историята ни като национален предател! И той, и цялата "служебна" *** от *** и предатели като него! И като онзи селяндурин, който ги назначи! позор!
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мазния Гълъб да отлита към родината си Русия!
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този ако го видите на улицата, набийте му една плесница. Все има за какво.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Резултата е, че ще купуваме руски газ" - Къде видя руски газ бе, прислуго руска? Сигурно твърдите, че газовите находища в Азербейджан за фантастика и те всъщност купуват суперевтино газ от Русия и после продават евтино на останалия свят.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докатато такива като вас имат някаква власт, България никога няма да бъде независима.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо ви беше необходим да се дуупите на Путин? Не е ли унизително, при полжение че сме били на финалната права за интерконектора?
71
1
 
2
 
! Отговори
Малко кураж! преди 2 месеца
Че събери малко кураж и кажи "от КОЙ" България вече е независима бе, страхливецо, лакей кремълнски и национален предател! Кажи и защо е вече не е "уязвима"! Колко само беше гузна мутрата ан Гарвана, нали?! Беше като ***!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото все по-малко държава ни остава, каква уязвимост, божей цру наистина знае как да подбира мъпетите си по колониите
69
1
 
3
 
! Отговори
Гълъбинка Гълъбарова преди 2 месеца
Малко хора знаят, че другаря Гълъб Гугутков по професия е ЗКПЧ от БНА от времената на соца. Хахахаха. Смях!БНА - Българска народна армия;ЗКПЧ- Заместник-командир по политическата част
68
4
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
ГЕРБ 12 год-няма интерконектор,ПП 6 мес-връзката е готова.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пупуньок.
66
1
 
3
 
! Отговори
позор! преди 2 месеца
Ега ти "днешните" и "вчерашни" страхливци! напикават се от страх, като чуят истината! Да, Проскубаният Гарван, пардон - Гълъб е срам и позор за България!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очакват се доста "самоубийсва" на високопоставени рубладжии в енергетиката, по руски модел.
64
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
На какво отгоре днес "служебният" кремълски лакей и национален предател се фукаше на тази среща като *** на сватба с откраднат костюм?! Че той, Гарвана и коварният селски измамник от Славяново правеха всичко възможно, за да провалят, да саботират и да пречат на на строителството на конектора! Да, ама Кирил Петков го построи и го довърши! Точно Кирил Петков, не проскубаният Гарван, кремълски лакей и национален предател! Трябваше да бъде изгонен от срещата този срам и позор за България!
63
2
 
2
 
! Отговори
позор! преди 2 месеца
Присъствието на проскубания Гарван, пардон - Гълъб на откриването на конектора беше позор! Позор за България и за балканските лидери! Защото този коварен кремълски лакей и национален предател правеше всичко възможно, както и началника му - селяндурина от Славяново, да компрометира, да саботира ти да проваля гръцкия конектор, за да продължава да лазят в краката на кремълското чудовище и масов убиец! На мястото на Гарвана трябваше да бъде Кирил Петков! ТОЙ построи довърши конектора, точно той!
62
1
 
5
 
! Отговори
Килгор Траут преди 2 месеца
Не беше ли тази гугутка птичката, която доскоро си свирукаше руски газпромпски частушки?...
61
1
 
2
 
! Отговори
bbb преди 2 месеца
До Майк ПомпеоОбидно и недопустимо е български премиер и български президент да говорят на чужд език, пък бил той и английски, в центъра на столицата на Република България, София! Интелигентните хора биха се почувствали унизително!
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Майк ПомпеоГЕРб е първа сила, да ти припомня. Това никога не зависи въобще от теб!