Бюджетът беше социален, но някой трябва да го плати

Може да видим забавяне на производството
13 окт 2022 13:00, Росен Стойчев
16
Бюджетът беше социален, но някой трябва да го плати
Снимка: БГНЕС

Дълговата криза е от приемането на Бюджет 2022. Той беше социален, но някой трябва да плати сметката.

Още по темата
Разходите надхвърлят приходната част от бюджета, затова за да се финансират трябва или да се тегли нов дълг, или да се вдигат данъците. През 2023 г. предстои падежиране на дълг от над 3 млрд. лева, това значи, че ще трябва да теглим нов дълг. Ще се вдигне цената на кредитиране за бизнеса и домакинствата, както и лихвите по финансирането им. Това каза Михаил Кръстев, икономически изследовател, член на Съвета по икономически и публични политики пред Нова Нюз.

Икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов смята, че можем да видим забавяне на производството и търсенето. "Оттам по-висока безработица, а и предприятия на прага на фалита. Еврозоната е по-подготвена за рецесия, финансовият шок ще е по-малък отколкото през 2008 г. Китайската икономика също е в криза и износ натам няма да може да ни спаси. При приемането на Бюджет 2023 трябва да има ясна рамка за дефицит и удържането му в разумни граници. Увеличението на лихвите спира инфлацията. Второто голямо финансово перо в бюджета са компенсациите на небитовите потребители  над 1 млрд. на месец. Те отиват и в предприятия с високи печалби", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Ще го плащаме ние с инфлацията.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите най-тежките вълни на ковид бяха при ГЕРБ и въпреки тях нямаше актуализации на бюджета. А сега тази актуализации ги имат за гаргара. Безумие е политиката на ПП и сие..
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнес не се прави в непредсказуема политическа среда и за два дни. Печелифш бизнес се разработва години в стабилна икономика. ПП разградиха доверието в институциите, което от своя страна доведе до нестабилност в държавата. Инфлацията в България е двуцифрена, а в момента в Германия е 8 %. Това ли е Промяната? От фикално най-стриктната държава в ЕС станахме последни и по този показател.
10
5
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Нямаше,но нямаше и война.Нямаше и ковида.И въпреки това пенсии и заплати бяха замръзнали.Бяхме стабилно бедни.Най-бедните в целия ЕС.И още сме такива,следствие на огромните кражби,корупция,гнила съдебна система,следствие на което инвеститорите бягаха от нас.Да изреждам ли още?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всяко дърво *** не става.Ако не можеш да правиш бизнес,значи тая работа не е за тебе.Ама да чакаш държавата да те субсидира,все едно си в социализма и така не става.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти хубаво предлагаш, но през последните 12 години нямаше такава инфлация и сътресения на икономиката. Тежестта на възстановяването на икономиката е на тези които ни вкараха в кризите, а именно Радев, ИТН, ПП, БСП и ДБ.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да го платят тези,които най-много са крали през годините.Нали се сещате кои са те?
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо да се инвестира в бизнеса, но българската практика показа, че бизнесът и политиците ни са социално безотговорни. Ниските доходи, работещите бедни, срамните пенсии са доказателство. Безсрамните печалби се инвестират в лукс или се изнасят, а тук все чакаме външни инвеститори, примамвани с ниски данъци и евтина работна ръка...
5
2
 
6
 
! Отговори
Кирчо истината преди 1 година
Аз дойдох на власт и първото, което се разбрахме с другите тарикати беше да си запазим властта от самото начало. Затова на про**тия бг народ му дадохме малко трохи за пенсии и градини, другите кинти Асен каза, че ще ги нареди като бюджетни разходи, а те отидоха при нашите спонсори. Ахаха ай честото на чегъркащите. ПП е новият модел, дайте ми само 12 г. и ще ме обичате повече. Ще ви направя втора Аржентина, вервайте ми
4
5
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
бюджета не беше социален , беше купуване на гласове за да могат кирчо и корнелка да останат на власт . да , но народа реши друго въпреки обещанията и лъжите на гореспоменатите . нали видяхте как изгониха киро от селото .
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това раздаване на калпак само задълбочава инфлацията и социалното разделение. Ако не се стимулира бизнеса ще достигнем до полужение в което и за пенсии няма да има пари. Ще влезем в дъгова спирала от която трудно се излиза. Ето промЕната дойде!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджетът не трябва да е социално ориентиран, а ориентиран към производството. Когато бизнеса е силен има и за социални дейности. Не напразно силните социални държави, са силни и икономически.
1
1
 
5
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Само в твоите представи:)))