Демерджиев: Хора в МВР злоупотребяват от години с наркотици

Те се крият зад служебните си карти, заяви той
13 окт 2022 09:49, Нели Христова
87
Демерджиев: Хора в МВР злоупотребяват от години с наркотици
Снимка: БГНЕС

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор КАТ присъстват в доклада за разследването за осигуряването на "полицейски чадър" над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две млади жени.

Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

МВР започва масови проверки за употребата на алкохол и наркотици сред полицаите. Ще се тестват всички служители на реда, които се качват в служебен автомобил - при застъпване на смяна и при приключването на работния ден. На по-следващ етап проверките ще обхванат и останалите служители на МВР.

"Повтаря се мантрата, че са зачестили случаите със служители на МВР, които правят едно или друго. Не са зачестили, а зачестиха случаите, в които ги хващат. Това е първата система в България, която намери сили да започне да се чисти. Не ми е известно следовател или прокурор да е заловен да прави каквото и да е. МВР е първата система, намерила сили да се освободи от хората, които петнят името на системата. До вчера тези служители не се опитваха да се скрият, а вадеха служебните си карти и минаваха безпрепятствено. Сега не смеят да си вадят служебните карти. За да ги няма тях, трябва да бъдат заловени, уличени и наказани.", каза Демерджиев.

До 7-10 дни предстои смяната на ключови фигури в МВР, заяви още Демерджиев. По думите му цели структури в системата за запълвани и създавани така че да служат на други цели, извън опазването на реда.

"Няма да сменя хора, които си изпълняват професионалните задължения. Не ме интересува кой какви пристрастия има извън службата. Ако той си изпълнява задълженията, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало много случаи в които професионализмът е бил пренебрегван за сметка на политически пристрастия – сменяни са хора, удобни за политическото ръководство.", допълни той.

Демерджиев разкритикува остро работата на прокуратурата. Според него от обвинението се опитват да въздействат на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях.

"Почти няма висш служител на МВР, който да няма образувано досъдебно производство, което се използва за натиск. Под страх да не се сдобият с ново, те се съобразяват с прокуратурата.", каза Демерджиев.

Според него срещите на главния прокурор Иван Гешев с жители на столичния квартал "Факултета" след инцидента със загиналия таксиметров шофьор са допринесли единствено за засилване на напрежението.

Относно изгорелия автомобил, с който беше причинена тежката катастрофа в Шумен, при която беше убита 22-годишна жена, Демерджиев посочи, че от прокуратурата са забранили на МВР да изнасят данни по случая, а впоследствие МВР е обвинено, че прикрива информация. Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е възникнал след човешка намеса.

По подобен начин от прокуратурата спрели служители на отдел "Вътрешна сигурност" да арестуват полицаите, придружавали автомобилът, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе" в София, с мотива, че ще попречат на разследването, каза Демерджиев. След случилото се на "Околовръстното шосе" от МВР планират още мерки.

"Ще оборудват всички автомобили с необходимата техника, за да не се налага да ползваме случайни камери в такива случаи, а когато възникне въпрос какво се е случило, да може да се разбере веднага.", каза той.

Иван Демерджиев заяви още, че би останал да работи в МВР. Дали е готов да работи в редовен кабинет зависи от състава на партиите и коалициите, които го подкрепят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже са обвинявали университетите, че не обучават качествено полицаите, дайте справка с какви дипломи с какъв успех са твърдящите това полицейски шефове, сочещи това пред собствения си министър и ако гравитира около три, да отстъпят мястото на отличниците в системата хахахаха... да не дават оценка на висшето образование като съдят по себе си...
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи пиянстват, дрогират се, не си вършат работата, прикриват престъпления и накрая им дават пенсия и заплата едновременно с едни хубави пари заплати на куп за изпроводяк. Защо?
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като на Рашков му викат дамаджаната какво повече да коментираме, този също не прилича на трезвеник.
74
0
 
7
 
! Отговори
Г-н Министър, преди 1 година
От години,служителите на МВР,не чисто и просто употребяват,а и злоупотребяват-първо с алкохола,второ с наркотиците,а сега и с двете!!!Но,трябва да Ви кажа,че така е и в останалите сфери и области на живота,с изключение на някои отделни частни фирми,където шефовете водени от собствените си бизнес интереси,не толерират подобно поведение,и не държат или търпят пияндурници!!!Едва ли не към днешна дата,алкохолът и дрогата са издигнати в култ или мода за някои по-слабохарактерни и безотговорни хора!!!
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички служители на МВР И МО които са на двойна хранилка-заплата и пенсия едновременно седма година както и цивилните по на 70г.още се натискат,затова стига ,,КРАЙ,,ВЪНКА НЯМА НЕЗАМЕНИМИ........
72
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
И кой ще тества колегите си,че после да бъде черната овца!?Трябва да бъде като в спорта допинг контрола,допинг ченгета на принципа на лотарията,правят тес на всеки шест месеца,запечатват го и някъде извън България да се отчитат резултатите!То на машинисти и шофьори в градския транспорт преди смяна уж ги проверяват за алкохол,ама не им пречи като се качат на работното място да си носят патронче
71
0
 
4
 
! Отговори
Сладкаркя бизнесменк преди 1 година
Яс така на мойте им мерим захарта секи ден преди и след работа. Да не пипат от стоката, баш като тия те в МВР.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама задължително ли е да употребяваш алкохол и дрога, за да те приемат?
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако полицейските шефове си следяха служителите щеше да има хванати и наказани, но шефовете взимат процент от разпространението на наркотици няма друго обяснение защо толерират чадъри. Съмнява ме да не знаят служителите си какво правят. И при двата случая шефовете са за уволнение.
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е дело на бандита Борисов - той развращаваше системата на МВР откакто стана неин шеф, за да могат мутрите да правят каквото си искат!
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечи има системи за допуск в сгради. Духаш на входа в едно мущуче и след секунди врата се отваря ако си чист и не се отваря ако си замърсен. Ако това се приложи в България само 20 процента от чиновници, магистрати, военни, полиция и дупутати ще бъдат допуснати на работа.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
68, бъркаш, на 500 ще се намери само един неомазан и той ще е някой новобранец.
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ново пет. Проверете прокурорите да видите кво чудо ще излезе на бял свят. Пък ако проверите и имотното им състояние на 50 ще остоне 1 читав.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки да се тестват преди работа, просто е!
63
3
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ В ЕДНА ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА??--ПИТАМ АЗ? ,,И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ! --КАПАКА НА РАЗРУХАТА БЕ ПОСЛЕДНИТЕ 13Г ТИКВЕНА "ДЕМОКРАЦИЯ"
62
2
 
14
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Айде да видим до къде обаче ще им стигнат силите. 20-30 полицайчета сега ще изгорят из цялата страна и ще се окаже че това са всички. На тяхно място ще дойдат нови, дето пак са "наши" хора...
61
2
 
14
 
! Отговори
Ами политиците? преди 1 година
Там поне половината са надрусани и пияни.
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително слаба кадрова политика в МВР през последните 15-20г.Политически назначение и назначения срещу " услуга" или с парички - публична тайна от много години, наркомати, системно злоупотребяваки с алкохол полицаи , пийване по време на наряд особено граничните полицаи в гората. МВР е зле, доверие нула, но за награда 5-6 000 полицаи на пенсия и заплата.
59
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВОДИ СЕ КАМПАНИЯ СРЕЩУ МВР - ЗЕЛЕН ЧОРАП РАЗБИ ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО- ПОЗОР.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едни с наркотици, други с болнични....