Хакерските атаки били на две вълни, ще бъде поискана екстрадация на заподозрения

Засегнати са и банки
16 окт 2022 18:31, Нели Христова
21
Хакерските атаки били на две вълни, ще бъде поискана екстрадация на заподозрения
Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев заяви, че вчера е имало две вълни от хакерски атаки към български институции, които са засегнали и банки.

По думите му Министерството на електронното управление работи денонощно за отстраняване на последиците от атаките:

Още по темата

"Аз съм в постоянно взаимодействие с министър Георги Тодоров, той уверява мен и всички колеги от служебния кабинет, че работят на пълни обороти заедно с екипа му да се отстранят тези атаки. Имаше успех - изконтролираха положението вчера към обяд, но след това имаше нова вълна от такива атаки. И там вече се отвори ножицата и към други държавни институции, към банки, финансови институции. Тоест това не е някаква целенасочена атака към едно или друго министерство, тук става въпрос за нещо по-сериозно. Колегите от Министерството на електронното управление подготвят брифинг по тази тема", каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Проверката показа, че не са източени данни, не са увредени масивите, само е бил блокиран достъпът до сайтовете. Дали е предупреждение, така се твърди в телеграм канала на „Килнет“, която е локализирана на територията на Руската федерация", обясни заместник главният прокурор Борислав Сарафов по bTV по повод хакерската атака срещу сайтове в България.

Прокуратурата ще поиска екстрадиция на заподозрения, но не очаква съдействие от руските си колеги.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Кога искате да ви ги екстрадирам бе мишоци ?
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро ще се приключи с хакерските атаки .
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Хакерските атаки били на две вълни, ще бъде поискана екстрадация на заподозрения " +++ Що е туй "екстрадация"?
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не вярва на това освен на тези които са им казали ,що не казаха кой уж хакнал пощите за два месаца по всички празниците )
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 Евроатлантизма е проклятие за русофилите.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какви глупотевини ни занимават, докато българина все повече изнемогва. Евроатлантизма явно наистина е проклятие за България.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде извират тия некадърници за политици и спецове по еди-кво си - нямам представа. Та значи ония "хакери" са си сипали по една водка в собствените си домове и докато кротко си дрънкат "катюша" на балалайката решават да спрат ама супер интересните сайтове за супер секретна информация (като снимка на някой друг политик) за 2-3 секунди. И понеже (какви са нагли само!) са правили атаката от домовете си - не от някоя безплатна wifi мрежа - ТЕ СА! Даже и визитки са оставили! На явор Колев бисерите
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. Да не ревете сега, че няма да екстрадират някакви хакери, след като пращаме оръжие. На война като на война нали? Хем искате война с Русия хем искате екстрадиция и да не ни хакват. Ако сме ревнали за някакви DDoS атаки по някакви сайтове, не знам какво ще правим ако нещата станат сериозни.
9
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Пълни смешници са нашите служби. Същите Килнет атакуваха сайтове на американски летища, италианските железници и други ,но навсякъде поемаха отговорност за атаките. ЦРУ и италианските служби ряпа да ядат пред нашите служби,които веднага разкриха " трите имана и адреса " на един от хакерите. При това за три дена. Байдън да се замисли,дали да не разпусне ЦРУ.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните кьорфишеци за отвличане на вниманието и за приписване на несъществуващи заслуги , само че поднесени още по-безмозъчно от традиционно безмозъчния начин за поднасяне ! Съвсем вече ни хванахте за канарчета ...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоооу каква екстрадация бре другари , хакера работи за товарищ Ка-Путин и той му плаща вие добре ли сте ? аре не се правете на такива каквито не сте .
6
1
 
14
 
! Отговори
Евала прическа преди 1 година
Хахахаха не, не мога да спра да се смея. Кой нормален в Руската федерация ще екстрадира във вражеска страна свой гражданин? С кой акъл ги пишете тия статии?
5
0
 
15
 
! Отговори
муъ преди 1 година
не мога да повярвам,че българите,които по рождение са си гениални,избират най-тъпите измежду тях да ги управляват
4
0
 
6
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Успех с руската конституция при екстрадрането!Да не се окаже,че украинската в тази част е преписана от нея и резултатът да е като с Брендо?
3
0
 
15
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Руската прокуратура само седи, чака и няма търпение да изпълни поръчка от " не-приателска " държава. Путин седи на телефона и чака и него да го призоват като свидетел.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буря в чаша с вода, вашата работа...Тривиална дос атака с флуд превърнахте в брутален цирк...Екстрадиции, блябля... Как денонощно работели екипи и как не били източени данни...Какви данни, какви 5 лева...Въобще цялата медийна врява е да се бие тъпана как се работи здравата в държавният сектор за някой бонус отгоре...Знайни и незнайни"експерти" плещят глупотевини а хората в час им се смеят....
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Прокуратурата ще поиска екстрадиция на заподозрения, но не очаква съдействие от руските си колеги.' ;;;;;; защо ли не очакват съдействие