Явор Колев: Руски хакери атакуваха неуспешно България

Те са свързани с руски агенции
16 окт 2022 09:57, Росен Стойчев
141
Явор Колев: Руски хакери атакуваха неуспешно България
Снимка: БГНЕС

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна. Това коментира в студиото на Нова  бившият шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев.

Още по темата
По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

„Това е група, която е атакувала над 50 държави. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави той.

 „Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия”, посочи той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се контролира от руските служби. „ А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия”, подчерта Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
5
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Няма ли да ходят да ги арестуват? Поне пуснате независими специалности, а не ченгета да направят точна преценка на всички тези скъпо платени държавни сайтове.
88
3
 
5
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Да се увеличат доставките за Украйна .
87
4
 
4
 
! Отговори
До смешко преди 1 година
Най добрите са българските IT специалисти русоробеее...верно си ***
86
2
 
5
 
! Отговори
Предложение.. преди 1 година
Хиляди заявки за секунда към сайта на президента и бебетата могат да го направят!Пък и кой ли е тръгнал да посещава сайта му..и едва ли някой знае че има такъв!Аве нали Тиквата направи тука европейски Суперкомпютър....какво правят с него?Сигурно бездейства и мишките са му изяли кабелите!?Да го пускат и да си върнат на руснаците като хакнат дизеловия компютър на Путин!
85
6
 
7
 
! Отговори
Смешко преди 1 година
Като зная,че руските компютърни IT специалисти са едни от най добрите в света то тези които 'атакуват" България може да се окажат някйой второразрядни компютърни специалисти на които им е скучно по цял ден да стоят без работа във някой офис някъде в Сибир....
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава атака и аз мога да проведа това е най елементарната атака
83
0
 
10
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
Бахтий хакерство то дето вече и шестокласници знаят как се прави....Бахтий и жестоката борба на нашите антимафиоти срещу тях!Хаха!Направо да им дадат яки бонуси за *труда"!
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ."_________Хахахах по-тьпо обяснение не бях чувал. Ако ще ви хакват, ще ви сринат сайтовете или ще ви източат цялата информация. Кой ти нареди да ни баламосваш така?
81
0
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Явор Колев е известен с това - под натиска на Холивуд се опита да прокара Закон в НС , с който да се лежи в Затвор ако теглиш филми от замунда . А иначе по темата - щом е атака или война - защо България не се защити с Бойци от IT Сектора - тоест - бг хакери да защитят Президента ни ?
80
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А не може ли да са от САЩ, също като атаките по време на изборите за Европейски парламент?!
79
4
 
10
 
! Отговори
Лек преди 1 година
Всички тия МВР, съд, прокуратура вече са безнадеждно пропаднали мафиотски звена. Барем Путин ги ликвидира да се оправим.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олга Кох обяви по телевизията в Юкей, че Путин загуби войната в Украйна и го напсува на чист руски.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай призова гражданите си да напуснат Киев.
76
5
 
8
 
! Отговори
Здравейте туземци преди 1 година
Искам да ви съобщя една добра новина - нали искахте да живеете като европейци, а не като евразийци - желанието ви се изпълнява, следващите 10, 20, 50 години все ще живеете като европейци, гарантирано от Урсула и от Европейската комисисия
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой да го хване, Плешимир Потин ли?
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пионтковски: Зверският режим на Путин нападна неуспешно демократична Украйна и загуби.
73
4
 
3
 
! Отговори
В Москва съм преди 1 година
На този плешивец му пожелавам така да го хакне Путин че да не се управи .пълен *** е този !
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотен русоробе, пише се мръсотиЯ, а не мръсотиА.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако я нямаше рашистан, нямаше да има некадърност и мръстотия, неграмотен русоробе.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много злоба, ярост и по мия хвърлихте срещу ПП, за да ги свалите от власт. Е, свалихте ги. Сега ви е страх и използвате всякакви начини това да не ви личи. Много ви личи. Като сте толкова еркеци взимайте мандата и управлявайте. Лошото е, че ще зачеркнете държавата тотално. После все другите ще са виновни, но вие никога.