Престъпност под пагон: Ще има ли рокади в МВР?

Явор Нотев и Емануил Йорданов по темата
17 окт 2022 22:05, Александър Попов
11

"Малко засилена е теза на служебния министър, че цялото МВР е прогнило. Действително има проблеми с кадруването, и то е в продължение на дълги години. Навсякъде могат да се намерят хора, които да свършат работата както трябва. Ако един министър има поне 3 г., сложна задача, освен Георги Петканов, друг никой не имал пълен мандат", коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че нужда от рокади има. Но прогнозира, че няма да са ефективни в мандата на служебен вътрешен министър.

"В този момент не е особено подходящо да се правят кадрови промени, освен ако не става въпрос за сериозен случай на дисциплинарно нарушение или престъпление. Трябва да се знае кой и защо е покровителствал Семерджиев, но също така и кой ги е назначил и ръководил, за да се види вината в нейната пълна картина. Няма как да вземем двама, които са най-долу и да кажем - това е корупцията, те са виновни", заяви Йорданов.

Адвокат Явор Нотев не се съгласи с тезата, че не е време за рокади.

"Нещата не са добре поставени като обстановка. Изявлението за ключови мащабни рокади в цели звена не звучи достатъчно конкретно и ясно, а заплашително. Бързите и кратки рокади няма да доведат до резултат. За ефективни реформи е нужно време от поне 3-годишен мандат на едно и също ръководство. Ежедневно ни затрупват новини, които предизвикват възмущение от конкретни прояви на служители в МВР. Споделям виждането, че трябва да се търси в дълбочина причината - кой ги е назначил, кой ги търпи и кой не осъществява контрол. В началото на смяната или преди изпращане за изпълнение на поредните задачи, трябва да са се срещнали със своите преки ръководители. Ако в този контакт не може да се установи неадекватното състояние на човек - това е притеснително", каза още Нотев.

И посочи като основен проблем неспазването на законите.

Бившият вътрешен министър от своя страна коментира, че е време да бъдат преустановени политическите назначения.

"Човек трябва да е верен на нашата партия, за да бъде назначен. И когато една партия прекали с времето, което прекарва във властта, изкривяванията във времето придобиват ужасяващи размери", посочи Йорданов.

И добави, че последните 30 г. не се прави нищо, така че МВР и Прокуратурата да работят заедно и ефективно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
щом преди 1 година
се налага рокади винаги и за който трябва
9
1
 
9
 
! Отговори
Патрулка преди 1 година
След като служителите на МВР не познават и не спазват настоящото законодателство, кой очакват да го спазва?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само там а са навсякъде.И в трите власти че и в държавните институции.Престъпната каста,убива всяка истина и създава фашистки режим,за да граби безнаказано.Умишлено се прикрива истината,за да тържествува мракобесието и да се пдържа страх у Народа,Суверена на Държавата и владетел на територията,наречена България от векове.
7
1
 
6
 
! Отговори
ставри преди 1 година
мен пък ми хареса идеята да се уволнят всички и после с конкурс да се прави ново МВР с четвърт от настоящия щат, само нови хора и такива без връзки с ДС и боймовите канали и мръсотии
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов уби България
5
1
 
14
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
От 1990 в полицията се назначават перспективни крадци и криминални престъпници с една единствена цел - бандитите да си осигурят охрана и да няма ред. Бандитите обичат безредието, само така могат да си правят каквото си искат. Политиката идва от мафията и тъмните среди. Правителството просто работи в тяхна полза, защото впиването е толкова дълбоко, че няма избор.
4
2
 
4
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
милицията наново. Пожарна, гражданска вън от милицията!
3
2
 
7
 
! Отговори
Борей преди 1 година
Е , как така да участват едновременно в престъпни схеми на държавата и да не са в същото време престъпници ? Истината е , че ние сме и жертвата и виновните това да продължава.
2
1
 
12
 
! Отговори
Истина преди 1 година
От днешните "полицай" по -големи престъпници Няма !!!!! Само депутатите могат да ги изпреварят !!!!!!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов и Цветанов напълниха МВР с мутри, шофьори на мутри, наркодилъри и шофьори на накркодилъри. Борисов беше именно такъв - шофьор на Маргините в СИК.