Гешев: Наследници на номенклатурата и репресивния режим искат оставката ми

Той бе категоричен - няма да я подаде
Обновена: 31 окт 2022 11:45 | 31 окт 2022 11:40, Нели Христова
50
Гешев: Наследници на номенклатурата и репресивния режим искат оставката ми
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев бе категоричен, че няма да подаде оставка и попита за причини, заради които да го направи.

"Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим", заяви главният прокурор Иван Гешев.

"За мен е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на комунистическата номенклатура, внуците и синовете им искат оставката на главния прокурор", каза Гешев пред bTV.

Той призна, че е допускал грешки през годините, но като най-съществена посочи това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната, към по-добро и в посока справедливост. Грешка, която по думите му продължава да прави.

"Не става въпрос за война между институциите, а за война срещу съдебната власт и прокуратурата", заяви Иван Гешев.

"Ние започнахме война с престъпността и олигарсите. За първи път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство", припомни главният прокурор.

По повод влизането на прокуратурата в президентството и на въпрос има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев уточни, че прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди.

"Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия", каза главният прокурор.

"Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на независимата съдебна система", категоричен бе той.

На въпрос как ще коментира твърденията на президента Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев отново заяви, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция.

"Този въпрос задайте на президента", допълни той.

"Има проблеми в законодателството, които не се решават от 30 години. От 1968 г. е Наказателният кодекс, когато не е имало частна собственост. В 44-ото НС посочих как в НК да са регламентирани определени текстове, как са в Германия, Франция и на други места", обясни главният прокурор.

Той попита защо не се въвеждат германските модели и сам отговори, че защото най-вероятно тогава някои хора ще влязат в затвора.

„Поддържаме тази ситуация 30 години и тогава ми казаха, че искам присъди без доказателства. Не, аз искам европейски стандарти, за да има справедливост. Няма как с негоден инструмент, с морално остарели закони да постигнеш справедливост“, смята главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
От мен преди 1 година
Интересно, поне на теб не ти е виновен Путин.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка Каскет!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Гешев, мачкай БКПтата поголовно! Колкото повече, толкова по добре за България!
34
2
 
5
 
! Отговори
ти да видош преди 1 година
Репресивната институции се оплакват от репресии ...
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По каскета ще ги познаете...
32
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 година
гешка, ЕСПЧ и Венецианската комисия ли :):):)
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Бойко същите искали да го свалят. Имам някакъв синхрон в говоренето и в действието на Гешев и Борисов. Който може да мисли да се сети защо.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без реформа в прокуратурата, нищо добро не я чака България.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То децата на номенклатурата са най-добре образованите в тая държава, та знаят колко е вредна прокуратурата в тоя и вид за България. Ясно е че тия по селата дето ги спасява главния прокурор няма да му искат оставката.
28
1
 
7
 
! Отговори
Забавен тоз гешев преди 1 година
Ти май забрави че си от тях, демек сам си искаш оставката и не я даваш, голям си шегаджия-шизофреник.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек, който не ме харесва е номенклатура и престъпник? Бреййй тоя наместник на бог...
26
3
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
На Гешев баща му е бил в репресивния режим на бай Тошо - бай Стоимен Милицонера. Самият Гешев е постъпил в Милицонерското училище на бай Тошо по собствено желание. Също и брат му. Цялото семейство са комунистическк милиционери. Той просто нагъл.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Гешев това са му опорките-виновни са наследниците на номенклатурата и олигарсите. Опора отзад му е ГЕРБ и вождът Борисов, те са го подпрели основателно
24
5
 
10
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Айде сега пък номенклатурата. Абе всички искаме да се разкараш. А причината е зьащото си проост и нищо не вършещ - по-скоро вредиш. Но то затова са те сложили, номенклатурата.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой си ти че да предлагаш текстове в НК бе каскетчо? Кое ти дава компетенция да го правиш? Ти си изпълнител, а не законотворец.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наследник на номенклатурата и репресивния режим е Б.Борисов!Но той не ти иска оставката.Напротив,пръв приятел ти е.И по-точно шеф.Нали така му викаш?!
21
1
 
7
 
! Отговори
де факто преди 1 година
не е лъжа. фактически обаче всички свързани със власт или голям бизнес идват от бившата номенклатура и ДС, така че няма как
20
5
 
9
 
! Отговори
Зизитоп преди 1 година
Тази длъжност Главен прокурор е вредна за държавността. Видно е ,че се използва само като бухалка за едни и чадър за други.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе Гешев, те в ГЕРБ основните хора са не наследници на номенклатурата ами са си номенклатура. То и ти си номенклатура. Виж си биографията!
18
6
 
19
 
! Отговори
Нагъл Каскет! преди 1 година
Един самозабравил се милиционер от Симеоново!