За десетилетие: СЕМ е наложила само 8 глоби за език на омразата

От тях три са потвърдени от съда, три са отменени, а едно е обжалвано
31 окт 2022 16:52, Йоана Цонева
22
За десетилетие: СЕМ е наложила само 8 глоби за език на омразата
Снимка: БГНЕС

За последните 10 години са издадени осем наказателни постановления за слово на омразата, с които са наложени различни по размер санкции от 3000 до 10 000 лв. Това съобщи Габриела Наплатанова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), по време на международната конференция на тема "Борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство", организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

От тях три са потвърдени от съда, три са отменени, едно не е обжалвано, а едно е обжалвано, но по него производството още не е приключило, поясни Наплатанова.

"Става дума за най-пресния пример от тази година в риалити формат на бТВ, в който многократно е показан участник, който дава интервю и има татуировка на свастика. Това не заличено и ние го санкционирахме с глоба от 10 000 лв., но наказателното постановление се обжалва и до момента съдът не се е произнесъл", обясни тя и допълни, че материалът е бил премахнат от сайта на медийната група. По думите ѝ СЕМ не е подминавал нито един сигнал.

Законът ограничава СЕМ само в полето на доставчиците на аудио-визуални медийни услуги, включително и на платформи за видеосподеляне, обясни Наплатанова. „Ние не може да се намесим в социалните мрежи, където самите потребители трябва да регулират, блокират и докладват“, добави тя. Според нея противоречията в демократичните общества много се задълбочават и се засилват проявите на слово на омразата. „Ако ние не го изкореним от основа, то ще стане норма и ще започне да събира последователи“, каза още Наплатанова, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо се трият поголовно коментари а в други саитове изписват имате забрана закоментиране какво е това в 21 век сем да закрива веднага такива саитове илитрябва регистрация за да коментираш
13
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
а пък днес ,наблюдаващия офицер на "Днес.бг" ИЗТРИ ВСИЧКИТЕ ми коментари,БЕЗ да има и капчица "език на омразата" в тях..Просто са му били НЕУДОБНИ...Напиня са послушкото !..Явно прави кариера..
12
0
 
0
 
! Отговори
Смяна на системата преди 1 година
Трябва една основна смяна на системата а именно, в момента от бюджета всяка година се заделят огромни суми за институции, с едничката цел да съществуват. Целта уважаеми управляващи през последните 30 години не е да имаме институции, а да ВЪРШАТ НЯКАКВА РАБОТА. ЗА КАКВО СА НИ ИНСТИТУЦИИ КОИТО НЕ РАБОТЯТ ?!?!?
11
0
 
1
 
! Отговори
Някой към 7 преди 1 година
Аз фейсбук го приключих хаха. Голям фалш, Клюкарник, обиди и т.н. Мене преди ПП и разните проверки покрай войната и т.н имаше известно време незнам разните патриоти или ГЕРБ, но когато кажеш истината и реалността за България и за общото възпитание и образование и редовно ме блокираха. Ами и аз блокирах и изтрих всичко. То и тук в Германия е всичко мижи да те лъжа. Ние белите европейци, християни, работливи и останали с ценности сме дискриминирани отвсякъде. Само експлоатация....
10
0
 
1
 
! Отговори
лелее преди 1 година
Какво върши тази институция!? Миналата седмица по една телевизия, преди 22 часа, включвам и гледам две католически монахини, през средновековието, ходят насам натам голи, задовол..ат се една друга ...без думи. Ама, това сигурно от европейските ценности ще да е. Явно ни ограмотяват, нас и децата ни...
9
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Пълното име е С.ЕРСЕМ.
8
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Браво на институцията с пълно име ***.
7
0
 
5
 
! Отговори
Селтака преди 1 година
А мен само във Фейсбук тази година ме блокираха 5 пъти ...
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"СЕМ е наложила само 8 глоби за език на омразата" - какво, квота ли има? Колко трябваше да наложат? Защо заглавието не е значително по-позитивно, "браво на нас, само десет глоби за език на нещо си там? И за това ли трябва да се срамуваме, че няма достатъчно глоби за несъществуващи проблеми?
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не глобят тррола на днес бг? Има поне 100000 думи на омразата в постовете си в темите за ковида и за Украйна. Говоря за тромпетиста.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, не върви при нас евроджендъризма. Не минават смехотворните съчинени "проблеми". "Език на омразата". Пфу, противно става с тези дивотии.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи "език на омразата" ? Това е чувство, както любовта. Не може да бъде забранено със закон. Разбирам санкция за призоваване към насилие или лишаване на хора от човешки права. Ама да кажеш, не харесвам хххххх защото крадат е идиотско.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези да не вземат да осъдят Зелката и свитата му.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство' --- а нас българите евреите що ни интересуват? и украинците?