Две комисии в НС обсъждат: Да дадем ли военна помощ на Украйна?

Военният министър: Решението да бъде взето след детайлен анализ
230
Две комисии в НС обсъждат: Да дадем ли военна помощ на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Комисията по външна политика и Комисията по отбрана провеждат съвместно заседание, на което разгледат Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна с вносител "Демократична България", както и Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна с вносител ГЕРБ.

Даниел Митов от ГЕРБ подчерта, че решението е закъсняло и трябва да се разгледа още днес, както и че то е политическо. "Българският народ се е изказал по въпроса, след като е изпратил мнозинство от партии в 48-ото Народно събрание, които искат да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна", заяви бившият външен министър. Според него списъкът от държавите, които помагат на Украйна, е списък с цивилизовани страни.

Две комисии в НС обсъждат: Да дадем ли военна помощ на Украйна?
"Искам България да е част от този списък", сподели още Митов.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обяви, че е необходим детайлен анализ и информирано решение. Народното събрание няма как да вземе аргументирано решение според него и затова предложи да се отложи разглеждането на двете проекторешения до момента, в който бъде представен детайлен анализ от Министерството на отбраната, иначе по думите му се говори за нещо, за което няма фактология и достатъчно информация.

"Проблемът е изключително сериозен и не бива да се подхожда лековато към него", заяви Георгиев, цитиран от БГНЕС.

От своя  страна Кристиан Вигенин от БСП отбеляза, че няма представители на службите – нещо, което се случва за първи път, и би следвало да не се обсъжда просто с политическа цел, защото това по думите му прилича на политическа акция. Той също поиска отлагане на обсъждането.

"За нас, за БСП, изпращането на оръжие на Украйна, категорично ни превръща, макар и косвено, в част от конфликта", посочи Вигенин.

Атанас Атанасов представи от името на ДБ Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков заяви, че консенсусната позиция, която е изразявана винаги в България, напълно съответства на текстовете. От външнополитическа гледна той съобщи, че е национален ангажимент, валиден въз основа на чл. 4 от Атлантическия договор, който възлага на всички държави да се грижат за увеличаване на отбранителните си способности.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отчете, че до момента са подготвени за предоставяне зимно облекло, обувки, както и друга помощ. "Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ", посочи военният министър. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение.

Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна.

"Решението за предоставяне на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен анализ", отбеляза от своя страна служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Неговата конкретика е съобразена с възможностите на страната, включително с вътрешните нагласи в държавата. В началото на процеса повечето страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с евентуална помощ. Тези притеснения постепенно бяха преодолявани", коментира той. По думите му предоставянето на военна помощ остава гореща тема за всички правителства.

Даниел Лорер изрази принципната подкрепа на "Продължаваме промяната" за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на агресия, а вторият са българските въоръжени сили.

"Войната ни предоставя възможност да предоставим стари въоръжени системи и да започнем модернизация", смята той. По думите му двете проекторешения предоставят още веднъж на МО да ги осъвремени и да информира народните представители какво всъщност можем да предложим на Украйна.

ДПС ще подкрепи и двата проекта за решение, съобщи Джейхан Ибрямов от парламентарната група на "Движението за права и свободи". Според него решението за предоставяне на военна помощ за Украйна е закъсняло и е трябвало да бъде взето още от 47-ото Народно събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
10
 
! Отговори
Да дадем и получим? преди 1 година
Словакия си даде зенитно-ракетните комплекси С300 на Украйна с надежда да получи в замяна американски ЗРК "Пейтриът" но и до ден днешен нищо не са получили. И с нас може да стане същото. Ще дадем, а кога ще получим не се знае. Зимно облекло, обувки, бива. Старите въшкарници от царско време сигурно още отлежават в нафталин по военните складове.
99
3
 
12
 
! Отговори
Човек преди 1 година
САЩ са виновни, че в Украйна има война!Те са греховници откачалници и неблагодарници, а аз съм божество с разум!Безработен човек съм, никъде не съм желан, но това е така заради интересите и интригите на някои хора , които са против мен в живота!Те са промити мозъци и съвременни еничъри, а аз съм добро, а не зло същество!
98
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако западът не беше подкрепил укронацистите от бившата УССР сега нямаше да има криза, нямаше да има инфлация, нямаше да има студ, нямаше да има обедняване, ЕС нямаше да се разпадне, войната отдавна щеше да е свършила и в бившата УССР хората щяха да живеят спокойно.
97
3
 
15
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
Няма такава държава и никога не е имало. Нямат нито история, владетели, нито писатели, поети, фолклор, култура - нищо.
96
6
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 100 - Вярно е ДрОгарю! Правилата на ООД?! - това вероятно са правила които само Русия и Иран признават? Нали? Защото ако си имал предвид ООН, то руските "референдуми" предизвикаха само присмех и отвращение. А тая "тяхна" територия ще пари под краката им докато не я напусне и последния мужик, без значение как - на крака или с краката напред. Нали ДрОгарю?
95
13
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Глава си давам,руски роб не ставам!!Смърт на путлерофашизмъ- свобода за народите!!
94
1
 
4
 
! Отговори
До до 83 преди 1 година
Да правиш нелепи сравнения какво е? Да си мислиш, че твоята гледна точка за нещата е едиствено вярната - какво е? Да гледаш само в черно и бяло - какво е? Да го обясня и аз като теб с житейски пример - когато двама се развеждат, винаги единия ли е само виновен? И кога са започнали проблемите в брака - когато е подадена молбата за развод или много преди това? МИРОТВОРЧЕСТВОТО е принцип, издържал проверката на времето. Личните мнения отлитат, заедно с притежателите им.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЗа разчетите съм сългасен! Аз говорих принципно. Иначе, разбира се че трябва да има разчет и анализ! Въпросът е ПЪРВО има ли желание и после следват: какво, колко, с какво и кога ще бъде замемено, на каква цена, колко време ще отнеме обучението за нови (евентуални) системи. То ако няма какво да дадем, или ако има и го дадем ще сме голи като пушки ..ОК. Да гледаме как едни убиват ей така и нищо да не направим - е! рано или късно ще ни сполети същата съдба...
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При комунизма се живееше много по-добре отколкото сега. А сега и по-лошо ще става. И в България, и в западна Европа.
91
7
 
2
 
! Отговори
103 твоята опорка преди 1 година
куца..От 1989г. до 2022г. в България имаше следните рускиправителства след като Русия направи партийния преврат в БКП и свали ТодорЖивков: 1. Правителство на руския гражданин Андрей Луканов. 2. Правителство наДимитър Попов. 3. Правителство на Любен Беров. 4. Правителство на Жан Виденов.5. Правителство на Стефан Софиянски. 6. Правителство на Симеон Сакскобурготски.7. Правителство на Сергей Станишев. 8. Правителство на Пламен Орешарски..Всички до един агенти на КГБ и Русия. Целият преход на България се контролирашеот Русия. ЕС нямаше почти никакво участие. Тогава защо България е на
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не мога да разбера, защо аджеба ние требва да им даваме военна помощ, при положение, че Запада е налял 47 милиарда долара военна помощ за Украйна :))) Те украйнците имат същата стара съветска техника като нас, какво толкова можем да им пратим ? Изкараха ни някакъв военен тигър направо, все нас ни намесват, все нещо за България ще се спомене по световните медии :)))
89
7
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Таня - как па всичките русофили сега се "загрижихте" да продавате! И да "анализирате" - като под "анализ" вероятно се разбира едно безкрано тупане на топката от служебния министър и руските лимонки в МО. Аман от шумкарски изпълнения в стил съботиране. Тея въртеливи движения няма да помогнат. Оръжие ще бъде изпратено въпреки рева и воплите русофилски. Страна от НАТО сме и ще си изпълним ангажиментите. Точка.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористичният акт на Кримския мост принуждава Русия да превземе Одеса.
87
6
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 1 година
Хей , аз съм един от тези 2 милиона "принудени" да отидат на запад . Ни най-малко не съм принуден, а се махнах от България и взех и семейството си по собственно желание . Защото България е прекалено близо до сибирската империя . Защото живях при комунизма и не искам децата ми да го живеят нито за миг !Защото паметника на сафецките ка-са-пи все още стърчи в София (от където съм).
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня 74 Не става дума да продаваме , а да подаряваме това , което е в момента на въоръжение в нашата армия . На укрите им трябва съветско/руско оръжие , защото и те са били оборудвани с него и знаят да боравят . Искат ни зенитно-ракетните комплекси - С - 200 , С -300 , самолетчетата ни - МиГ и Су и всичко за каквото са се сетили
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатът от близо 100 милиарда $ от САЩ и 40 милиарда евро помощ и 8 месеца поток от оръжия за Украйна беше загуба на 20%н от територията, срив на европейската икономика, разпад на ЕС.
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е на собствена територия. Запорожка област, Херсонска област, Донецк и Луганск се присъединиха към Русия чрез демократично гласуване и референдум. Това са руски територии международно признати според правилата на ООД за върховното право на самоопределение на всеки народ. Русия защитава собвствените си теротирии от агресията на украинските нацисти.
83
2
 
8
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Много *** коментари!Следващите сме щели да сме ние.Пълни глупости!И децата разбраха, че Русия нападна за да защити руското население от украинците, дето осем години го изтребват.Освен това си прибраха територий дето са подарили на Украйна и са били винаги руски.А към нас нямат никакви претенции, както и към останалата част от Украйна.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ни донесе негативи, останем ли в ЕС България изчезва като нация. Вече 17 години ни използват и си играят игрички с нас - това го заяви някога преди време в прав текст дори Борисов. Бъдещето на България е с Русия в Евразийския икономически съюз - там са суровините на света, там са нашите пазари, там е даже и нашият етнокултурен код.
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е ясно: за Русия и Източна Европа десетилетията при СССР бяха най-доброто време както по отношение на благосъстоянието, така и по отношение на тяхната историческа субектност.