Ваня Нушева: Връщат хартиената бюлетина, за да привлекат повече избиратели

Това е лесно решение, смята тя
2 ное 2022 20:29, Росен Стойчев
66

Единствените печеливши от връщането на хартиените бюлетини, ще са партиите, които считат че по този начин могат да контролират вота на избирателите или да упражняват натиск над тях. Това коментира пред Bulgaria ON AIR Ваня Нушева – експерт по избирателни системи.

Според нея идеята за връщането на хартиента бюлетина е стремеж за привличане на повече избиратели. Някои от партиите си обясняват, че избирателите са се въздържали от гласуване по време на изборите, защото се притесняват от машинното гласуване.

Още по темата
Вместо да се търси решение откъде идва проблемът с гласуването с машини, партиите в парламента решават да върнат хартиените бюлетин, защото е по-лесно, посочи Нушева.

По думите й в последните няколко избора видяхме, че хората преодоляват притеснението за гласуване с машини и дори възрастните избиратели се престрашават и гласуват с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: вотBulgaria ON AIRВаня Нушева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С машините е по трудно да ни мамят купения вот от гетата не минава добре през машинките с хартията Герб се бетонират винаги ще са първи мафията победи Пропаднала държава
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщат изборните измами с хартиените бюлетини
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не могат са политически послания и идеи и почтеност да привлекат избиратели, хартиената бюлетина няма да компенсира политическата неадекватност.
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с хартиена и без хартиена бюлетина, изборите се фалшифицират от ЦИК!! / БСП, Герб и ДПС/
36
4
 
2
 
! Отговори
Машините са преди 1 година
Отречени в цяла Европа! Дискриминират неграмотните, с манипулиран софтуер се изкривяват резултатите. Поне да брояха контролните разписки на 100%. Хартията дава по пълна и реална престава за вота. Но, но явно на някой това пречи. А и образованите... На сергията има 10 партии и всичките комунистически. Правилен избор правят само тези, които не гласуват. Парадоксално.
35
7
 
7
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
Все пак между Киро и Бойко сто пъти предпочитам Киро и ще гласувам пак за него.Само герп и дпц идкат да не се гласува масово .Те си имар твърд електораст.Киро се опита да се пребори с корупцията ,но го свалиха по техният си начин. Бойко за 12 години окраде и корумпира държаваъа както никой друг.Направи ни най-бедната страна в Европа и най- бързо изчезващатат нация в СВЕТА.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нушева! Нушкаш ли се за пари?
33
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберастите се притесниха , че на току-що миналите избори избирателите от маалаmа се уплашиха от машините и без малко да изтърват коня ! Затова се проведе скоростно предметно-парично обучение и poMoвеme гласуваха ударно в края на изборния ден ! Само че малко се объркаха и гласуваха за фигурант-2 , а неговата партийка прескочи отведнъж заветните 4 процента. Дали объркването е случайно или не , ще разберем ако(когато) се сформира правителство ...
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак между Киро и Бойко, предпочитам втория. Не че ще гласувам за който и да е от двамата.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборите навсякъде могат да се фалшифицират. Дори и в щатите :) Няма значение от метода за гласуване, важно е желанието.
30
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буци се надява да "спечели" следващите избори,къде с пари,къде с манипулация.
29
17
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Писна ми, вече не гласувам, няма значение от бюлетините дали са хартиени, магнитни, контактни, без контактни и кви ли още не. И извън земна партия да се появи, ама пак няма да гласувам.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
36, той се бърше с картонената ролка, ама възвратно постъпателно.
27
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато мадуро спечели изборите с машини, всички български медии обявиха че изборите са манипулирани заради машините.. Били позволявали манипулация на изборните резултати... Но когато ги доставиха в България, същите машини изведнъж станаха много сигурни и безпроблемни..
26
1
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Не за да привлекат повече хора, ами да пратят партиите на Радев в небитието. Иначе БСП е вън в следващите избори.И Радев е съгласен, защото БГ потъва, обадило се е едно невронче в пилешкият му мозък на знамето, което е целувал. Чудесно г- н Президент!
25
0
 
2
 
! Отговори
а бе,умник преди 1 година
До Анонимен 32 Ти с коя страна на тоалетната хартия се бършеш?
24
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мога и с машина и с хартия, но искам право на избор, откъде накъде ще ми налагат само с машина... на следващия избор ще гласувам с бюлетина.
23
4
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Анонимен 30, проличава си че си ***
22
6
 
17
 
! Отговори
Гербер преди 1 година
До 21. Винаги питам каппути като теб да ни обяснят как точно ГЕРБ печелят изборите с измама като във всички изборни комисии има представители на различни партии, има застъпници, наблюдатели, журналисти. И протоколите се изготвят пред всички тези и ВЕДНАГА се качват в интернет. Как бе, тарикат? А с машинките как е?
21
11
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
ПО скоро за да фалшифицират повече избиратели, хайде не ни правете на *** моля. Знаем ги номерата, тези които искат гласуват без проблем и с машините