Асен Василев: Всеки се опитва да направи интрига, времето е такова

Росен Плевнелиев нямал принос за срещата между ПП и ГЕРБ
6 ное 2022 19:53, Нели Христова
68
Асен Василев: Всеки се опитва да направи интрига, времето е такова
Снимка: БГНЕС

Твърдо не на всяка коалиция с ГЕРБ. Тази позиция защити пред Лора Крумова по Нова тв съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Освен това той е много скептичен, че ще има редовно правителство.

Василев определи като научна фантастика шансът третият мандат за съставяне на правителство да отиде в ДБ. Бил почти нулев предвид отношението на Румен Радев към тях. Все пак, ако попадне при тях, ще видят какво ще предложи ДБ. Василев обаче отвхърли опцията ДБ, ПП и ГЕРБ да се обединят, тъй като "Промяната" и бившите управляващи имат фундаментално разделение и смятат, че харченето на средства трябва да се промени, защото сега е непрозрачно и клиентелистко. Ако продължим така да разпределяме средства, това е безумие, настоя бившият вицепремиер.

А ако е имало вероятност ДБ да формира мнозинство, нямало Вежди Рашидов да е председател на НС, а коалицията е щяла да намери начин да излъчи кой да е подкрепен от всички сили.

ПП тепърва обмислят кого да изпратят на срещата с ГЕРБ. Василев подчерта, че никога не са отказвали да разговарят, ако е открито и публично, но само по своите 16 приоритета. "Ние сме отказвали срещи за подкрепа на правителство с разни контактни групи, срещи за 16-те политики не сме отказвали", настоя той. Срещата е договорена от Десислава Атанасова от ГЕРБ и Андрей Гюров от ПП, а Василев отрече президентът Росен Плевнелиев да има някакъв принос за това.

"Всеки се опитва да направи интрига. Времето е такова. ГЕРБ нямат мнозинство, ако имаха Росен Желязков ще да е шеф на НС, да има правителство. И като няма мнозинство, опитват да замъглят тази обстановка, за да го прикрият", смята Василев.

На въпрос за разделението в парламентарната група по различни гласувания Василев неочквано призна: "нямаме дисциплина". Но веднага уточни, че това означава - всеки има право да изразява личното си мнение. "Ние нямаме дистанционно на депутатите с копче тук - задължително "да", тук против. Политическата култура е обсъждане на базата, на което се прави вътрешно гласуване, но от там нататък всеки депутат си следва клетвата - да защити българския интерес по най-добрия начин", обясни Василев.

Според него няма разцепление в ППи нямало санкции за лично мнение. Ако имало - Александър Дунчев нямало да остане водач на листа, тъй като имали разногласия още преди изборите.

"Монолитното партийно поведение е изключително нездравословно, защото означава, че малка група хора или лидер се налага на всички останали и ги използва за ръчички", смята бившият вицепремиер. Той и Кирил Петков например гласували различно за купуването на самолети, защото имали различни виждания кога да се плати за вторите осем ф-16 - Василев искал сигурност, че при забавяне на първата доставка, няма да платим прекалено бързо вторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
20
 
7
 
! Отговори
Продължава промяната преди 1 година
Мачкайте мафията Кире и Асене! С вас сме
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива педалииии като кокорчо правят интригите
25
4
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
ами спрете с интригите бе асенчо ! с кико не излизате от гуглето :)
24
0
 
4
 
! Отговори
мда преди 1 година
*** не спира с печатните грешки :) имам чувството че го прави нарочно , търси внимание .
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазарта е едно огромно и мазно л.йно, дето се подмазва на Киро, щото си мисли, че щом е канадец е голямата работа. Чуждопоклонник и абсолютен натегач.
22
3
 
8
 
! Отговори
РУСКО ПРОКСИ Е.... преди 1 година
Заедно с Чашков и Хазарта.... Гласували против самолетите Ф16.....
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се цункате ли с мафията, кокорчо, ще се цункате ли?
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Кокорчо само интриги и свинско със зеле, са му в главата. Вече не му личи вратът, все по-дебел става.
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя глупав човек как стана политик се чудя, кой ни го нататрузи? Две думи на кръст не може да сглоби. Оня Киро е същия..
18
8
 
4
 
! Отговори
Прост преди 1 година
Не господин Василев! Просто сте избрали грешната държава да се излагате!!! Най доброто решение е да оставите африканците във България да се самоунищожат и да изчезне този *** народ и държавата България от картата на светът!!
17
3
 
12
 
! Отговори
Ник преди 1 година
Тези абонамент ли имат в бтв... И най вече при Лорчето
16
3
 
9
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Нищо му няма на времето,вие сте такива-по.м.ия.ри.Живеем в последните дни,на някогашната държава България.
15
2
 
19
 
! Отговори
Омитайте се преди 1 година
ПП - Без фалшивите машини на Мадуро сте до тук ! Направихте много поразии и много лъжете !
14
2
 
14
 
! Отговори
Тия преди 1 година
...дават най- големите енергийни помощи в държавата на....ЛУКОЙЛ!!! НО СА НАЙ- ГОЛЕМИТЕ БОРЦИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА!!!! СМЯХ!
13
2
 
13
 
! Отговори
Левият бряг преди 1 година
Хасане, а какво каза Спецов по въпроса ?!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хасане, да коментирам аз лично на кви далавери ти се нагледах като министър!!!
11
7
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Ясно е, че Корнелия ИЗТЪРГУВА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА СРЕЩУ ПОДКРЕПА ЗА РАШИДОВ! ТЪРГОВЦИТЕ - ВЪН ОТ ХРАМА НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ! ЧАК ТОГАВА ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА ВЪРВИМ НАГОРЕ!
10
1
 
16
 
! Отговори
приказката, преди 1 година
че ти излизаш от село, но селото от теб не, мой важи в пълния смисъл за този господин, все интриги, в главата му, все далавери, безплатните хранения на гърба на данъкоплатеца са черешка на тортата, сомооценете се и се засрамете, ако знаете какво е това чуство изобщо и някога сте го изпитвали!
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокоре, един икономист не съм чул да каже добра дума за теб и твоята работа като министър, махай се.
8
1
 
14
 
! Отговори
Кан преди 1 година
Джендърите неолиберали от както дойдоха е така