Гешев: България извърши голям подвиг със спасяването на българските евреи

Чудо, за което по света не знаят почти нищо, отбеляза главният прокурор
9 ное 2022 13:33, Росен Стойчев
46
Гешев: България извърши голям подвиг със спасяването на българските евреи
Снимка: БГНЕС

"Историческият урок от Холокоста, който никога не трябва да забравяме, е, че всички хора винаги трябва да сме част от голямото семейство на демократичните народи и никога не бива да сътрудничим по какъвто и да било начин на тирани, които отправят предизвикателства към международния ред". Това послание отправи главният прокурор Иван Гешев в изказването си по време на Международна конференция в полския град Краков, посветена на 84-та годишнина от "Кристалната нощ4. На форума, организиран от Европейската еврейска асоциация, бе обсъден опитът на европейските държави по предотвратяване на проявите на престъпленията от омраза.

В изказването си пред многобройната аудитория Иван Гешев изтъкна историческия пример, който българската държава дава със спасяването на българските евреи. "Всички ние скърбим за загубата на невинни животи, станали жертва на  предразсъдъци и на омразата.

Още по темата
  Стоя обаче и с гордост, защото българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях, повтарям – нито един от тях –  да бъде депортиран в лагерите". В речта си главният прокурор отбеляза заслугите на тези, допринесли за спасяването на 48 000 български евреи в годините на Холокоста.

"Изпълнен съм и с надежда, въпреки че и днес за съжаление наблюдаваме възраждане на езика на омразата, аз се надявам, че уроците на Холокоста са научени и че примерът, който моят народ е дал за хуманизъм, толерантност и достойнство, е жив. Че доброто ще надделее и няма да допуснем повече повторение на това огромно зло", заяви още Гешев.

Главният прокурор определи спасяването на българските евреи като подвиг. "Чудо, за което по света не знаят почти нищо, а за съжаление и в моята страна се говори малко. Аз съм човек на думите и на делата, защото съм юрист и прокурор и това е нормално. Във времена на възраждане на езика на омразата, на антисемитизма, на неща, които може би смятахме за забравени, все по-важни стават делата. Или както е казал, най-великият българин – Васил Левски – "дела трябват, а не думи", посочи още Иван Гешев.

Главният прокурор запозна гостите на конференцията в гр. Краков с предстоящия форум, който Прокуратурата на Република България организира в гр. София, посветен на предотвратяване на езика на омразата: „STOP HATE SPEECH“. Иван Гешев акцентира, че в събитието в българската столица ще участват гости от различни религиозни общности като символ на толерантността, както и граждански активисти, свързани със защита на човешките права и свободи. В международната конференция, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София, Гешев съобщи, че ще участват главните прокурори от множество европейски страни, които ще обсъдят и юридическите измерения на противодействието на езика на омразата и проявите на антисиметизъм. Софийският форум на толерантността се организира със съдействието на Европейската еврейска асоциация.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи още, че през следващата година, когато предстои да бъде отбелязана 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, в центъра на София ще бъде открит голям паметник в памет на юристите, допринесли за историческия акт.

В заключение Иван Гешев припомни пред участниците във форума в Краков думите на изследователя, дипломат и хуманист Фритьоф Нансен: „С трудните проблеми се справям веднага, с невъзможните проблеми ми трябва малко време, за да ги реша, така че се надявам с общи усилия да решим и невъзможните проблеми“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев, откога престъпникът е герой заради неизвършване на престъплението си, което е замислил и приел чрез закони и гласуване в Парламента и Министерски съвет? С какво се хвалим? С неизпълнение на законите на Царство България и съюзническите ни задължения от 1943 година?
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саботираме нашите съюзници от 1943 година. Те воюват, а ние не пращаме войски на Източния фронт и не спазваме нашите приети антиеврейски закони от Народното събрание. Гешев иска незпазване на законите и неспазване на решенията на Народното събрание и Министерски съвет от 1943 година.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев е комунист.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев проповядва антидържавна дейност и неспазване на приетия Закон за защита на нацията и приетите от Народното събрание антиеврейски закони. България обявява война на САЩ и Великобритания, убива антифашистите в България и сключва съюз с Хитлеристка Германия, Фашистка Италия и Япония. Гешев проповядва противозаконната дейност по непращането на евреите. Не пращането на евреите е поради страх след загубата на нашият фронт при Сталинград. Нашите съюзни войски при Сталинград са разбити през 1943 г.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой хора в нашата история са извършили подвизи, а Гешев е позор за България. Слуга на експлоататорите и крадците на народа.
31
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 1 година
`Не е имало никакв избиване на евреи икКонцлагери. Преди войната са биле 6 милиона в Европа , а след войната са и повече, защото докато другите са мрели в устроената и провеждана от тях война, те са се развъждали. При нас, естествено на наши разноски. А сега, за 30 години преполвиха българите, и подготвят територията ни за Ню Изсраил.
30
0
 
2
 
! Отговори
21 век преди 1 година
България спаси евреите.Очаквате ли евреите да спасят българин?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три милиона намалели за десет години в концлагера българвалд. При това доброволно. Такава производителност бухенвалд не е могъл да си мечтае.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите да са благодарни че Дядо Боко не ги е "спасявал" с помощниците си от ГЕРБ и прокуратурата
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите са участвали масово на страната на башибозука в старозагорското клане.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев освен прокурор ,е историк и политик.Той е всичко и най-вече пряко подчинен на Бойко. Аз се извинявам на Евреите и на всички хора,които са страдали от нас по време на Втората Световна Война.Дано ни простят някога.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Гешев,през периода когато спасяваме Евреите в България,Ние им отнемаме всички права.Отнемаме им всичко,имоти,прво на работа.На практика те сатват роби.Освен това България поема разходите за транспорта на 22 хиляди Евреи до Конц Лагер Треблинка.Преди и по врема на транспорта,Български войници,бият и изнасилват Евреи,включително малолетни и бременни.Почти никой не остава жив от тези 22 хиляди човека.България трябва да спре с манипулациите.
24
3
 
3
 
! Отговори
Математика преди 1 година
Не мога да преценя дали Гешев е неграмотен или нагъл, защото най-малкото като юрист трябва да е чувал за антиеврейското законодателство на България, което е било материализирано с изселвания и мародерство на еврейските имоти. Най-добре щеше да е Гешев въобще да не се показва в Европа
23
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 1 година
Гешев,защо се изказватв по всякакви теми?Вие политик ли сте?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А те за благодарност ни го набиха до макарите!
21
4
 
3
 
! Отговори
От*Берлин* преди 1 година
Има и един факт, който НИКОЙ български политик не иска коментира! Защо от македонската територия, която по това време е завзета от българските войска, СА ЕКСПОРТИРАНИ НАД 10 ХИЛЯДИ ЕВРЕИ В ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТА??? Нали царя е бил загрижен за евреите....?! Та половината истина си е една лъжа! Заблуда е, че сме ,,спасили" всички евреи в пределите на България! Ай със здраве....и Бог да пази всички добри хора
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев от собствената си висота оценя делата на малка България (горката държавица). По интересното е че това лице достойно замени с бисерите си глупендера Плевналиев когато последният не е в състояние да се обажда
19
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 1 година
каскетът не коментира решението на ЕСПЧ за КТБ, но решил, че му е работа да коментира пълното изгаряне :)
18
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Мастичо преди 1 година
Ей този плешивия фагет трябва да го наръгат в окото на жълтите павета.
17
1
 
8
 
! Отговори
СС преди 1 година
Гешев за 30 г изселихте 3 милиона българи от България !!!