Радев се срещна с "Възраждане": Цикълът "избори след избори" не е най-доброто решение

Костадинов пък заяви, че в парламента има диалог между глухи
9 ное 2022 15:23, Нели Христова
78

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Президентът Румен Радев продължава консултациите с партиите в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Днес за разговори с него на "Дондуков" 2 пристигнаха лидерът на "Възраждане" и председател на ПГ Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев.

Държавният глава вече разговаря с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" и ДПС.

Още по темата
Позицията на Радев е, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът "избори след избори" не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, коментира президентът.

"Важни са тези консултации, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, сега вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство. На фона на тази важна задача пред НС стоят редица важни задачи - и бюджетът, и планът за възстановяване и устойчивост и закони, които да помогнат за преодоляване на инфлацията", обърна се към представителите на "Възраждане" Радев.

Той ги попита дали биха подкрепили кабинет с първия мандат. Лидерът на партията Костадин Костадинов му отговори, че формацията му може да подкрепи всеки кабинет, който приема основните приоритети и споделя вижданията на "Възраждане".

"Вече имахме разговори с две от шестте парламентарно представени партии. Друг е въпросът обаче какъв е резултатът от тях. Очевидно е, че в парламента има диалог между глухи, защото по-скоро говорят за пред избирателите си, което е нормално, тъй като партиите отговарят пряко пред избирателите си. Важна е работата, която трябва да свърши това НС и за нас задачата за съставяне на кабинет е може би най-важната от тях. Имаме волята да работим в тази насока. Имаме готов състав за правителство, ако стигнем до третия мандат. Но дотогава ще разговаряме, защото нищо не е вечно в политиката. От тази гледна точка считаме, че по отношение на първия мандат можем да водим разговори, но ще държим и ще настояваме на позициите, които сме имали и имаме", обясни Костадинов.

Той се обърна към държавния глава с думите: "Имаме готов състав на кабинет, ако стигнем до третия мандат, сме готови да го поискаме от Вас, разбира се решението е Ваше". И добави, че ще разговарят с партиите и в рамките на другите два мандата. "Готови сме да водим разговори, готови сме да защитаваме политиките, трябва политически диалог, който да се основава на ценности и отговаря на публичния интерес", изтъкна още Костадинов.

По думите му, партията му прави това, което е декларирала предварително. Според Костадин Костадинов, въпросът не е дали да се приеме еврото, а кога.

"В средносрочен план влизането на България в еврозоната ще донесе повече щети, отколкото ползи. Поради тази причина най-доброто решение е един мащабен дебат какви са ползите и вредите от това, за да могат всички българи да вземат информирано решение", добави лидерът на "Възраждане".

Той каза още, че според "Възраждане" страната трябва да се присъедини към еврозоната, когато достигне 90 процента от средноевропейските доходи. По думите на Костадинов прогнозите сочат, че това може да стане след около 20 години.

"Нашата цел трябва да бъде не да догонваме вечно, а да се превърнем в модел. Трудно е, но все пак трябва да си поставяме високи цели", категоричен бе лидерът на "Възраждане".

Държавният глава обаче му напомни, че съгласно закона, провеждането на референдум по въпроси, уредени вече по приети и ратифицирани договори и съюзи е вече невъзможно. Също така има и по Конституцията ограничения, каза още Радев за искането на "Възраждане" за референдума за влизане в еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички партии в парламента с изключение на Възраждане са евроатлантически, а не български. Крайно унизително положение. ЕС е новата форма на колониализъм по европейски модел. Те друго така и не се научиха да правят, освен да колонизира и да грабят. Това е в ДНК то на западните европейци.
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Възраждане ще оправят България, всички останали са марионетки като Зеленски !
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е васална държава със силно ограничен суверенитет. Спасението трябва да започне отнякъде. Нека то да започне със спасяването на българския лев, последния жалон на държавен суверенитет. Пускайте подписката за отлагане на налагане на еврото веднага. Българският народ ще ви подкрепи.
45
3
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Още ли не сте разбрали какво представлява прецедента ни ??? Тоя същият дето въведе зеленият сертификат в България, тоя същият дето участва в унищожаването на БА, тоя същият който пръв каза че френското предложение за Македония е добро, тоя същият дето е готов да унищожи българският лев.Едно време им казваха Национални Предатели.
44
1
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Радев, и ти играеш едни сложни игрии! Две наляво, три надясно, четири назад
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 - капе ти мед, капе ти, колко да ти капе? До към 10%, не повече!
42
1
 
6
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 1 година
Не е най-доброто решение, но е за предпочитане пред герП и Боре отново Началник......
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Адмирации - и после самогон и огурци на корем! За теб може да се каже само едно - родения да пълзи /в руските ботуши/ никога не може да полети. Роба си е роб.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Адмирации - и ти начело на присъединяването лично ще извъртиш един кавал на Другаря Путин! Заслужил си го целия, ведно с меховете. Знаеш ли какво е на любимият ти мордорски "ублUдък"? Е, погледни в огледалото.
39
12
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Костадинов е най не адекватен от всички.Такива са и тези , гласуват за ***.Къде сте тръгнали , бе ей ? Няма връщане на зад.Това е невъзможно.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 - Демократическата, нали?!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов - нема да го доживееш! Комунистите сте на изчезване по естествени причини.
36
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизация на цялото възраждане за Русия да ходят на терен да оставят малко ръце и крака че аман казахме от тия путинофили
35
9
 
12
 
! Отговори
Е ,и ?! преди 1 година
Безполезно парвеню радефофоф се среща с неадекватните парвенюта от ***. Жалки индивиди, но най жалкото е, че не осъзнава колко са не съществени и не значими за милиони българи.
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осведомявайте правилно читателите си! Така както завършвате статията си излиза, че референдум не може да има. А на срещата стана ясно, че въпросът ще е "Съгласни ли сте да се запази бг лев до достигане на 90% от средноевропейските доходи?" По този начин референдумът ще е легитимен, а приемането на еврото ще се отложи, ако изобщо някога го приемем
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги под статия за Костадинов и Възраждане - като по команда безумни коментари против! Ясно коя е истинската българска партия!
32
3
 
5
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 1 година
Днес Ви питаме- Съгласни ли сте минималната работна заплата да бъде замразена до края на 2024 година с размер на 710 лева (363 евро) бруто? /// ДА + /// НЕ - ///
31
11
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
*** не са патриоти а руски предатели
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фуражката кани руско-съветски диверсанти на среща. Г*зови камери за комунистите и русоробите в България, предатели на царството и заветър на предците!
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съм сигурен че Изхождане никога няма да събере по-голям резултат на избори от създателите си от ДПС! Особено пък сега с хартиената бюлетина... И така всъщност е правилно - лaкея никога не трябва да се взима за по-голям от господаря си