Служебният кабинет отпусна още 6,7 млн. лева на хотелиерите за украинските бежанци

МС отпусна и средства на БДЖ за транспорт на бежанците
85
Служебният кабинет отпусна още 6,7 млн. лева на хотелиерите за украинските бежанци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство одобри помощта за одобрените кандидати по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

За да се финансират разходите по програмата, са отпуснати допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 6 729 939,80 лева.

С приемането на настоящия акт ще бъде дадена възможност да се изплати помощта по общо 300 подадени заявления от хотелиери, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, включително в някои места на настаняване и предоставяне на храна на бежанци в периода, обхващащ времето от 1 до 30 септември 2022 г.

Изпълнението на програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции, както и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

Правителството одобри и промени в разходите по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. за „БДЖ-Пътнически превози“ в размер на 1 566 245 лв.

Средствата са предвидени за безплатен превоз на украински граждани под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен транспорт до определените населени места на отсядане. Финансовият ресурс ще бъде осигурен от неусвоени до 30 септември 2022 г. безвъзмездни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи.

На днешното заседание Министерският съвет прие и решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EUМАМ).

Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС с първоначална продължителност две години, от момента на нейното започване. Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна и ще допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, с цел тяхното възстановяване и ефективно провеждане на операции, което ще позволи на страната да защити своята териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, ефективно да упражнява своя суверенитет и да защити украинските граждани.

Участието на България в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в частност, на мисията за военно подпомагане на Украйна.

Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на агресията, досегашният устойчив ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, както и близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата мисия е в унисон с усилията на останалите държави членки.

С приемането на това решение България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност, отчитат от пресслужбата на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо каквото има няма в държавната хазна да дадат повече да не са мъчат
37
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 1 година
До profetey - статистиката ще бъде стъкмистика, както е често. Тези дето идват са богати и няма да работят. Наели са си апартаменти, а отделно цоцат парички откъдето могат. Разграден двор сме и всичко е възможно, за жалост.
36
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, това са целиви пари, отпуснати от ЕС, не от кабинета и второ, руският министър на отбраната Шойгу е издал официална заповед за изоставяне на Херсон и отсъпление зад Днепър. Слава на Украйна!
35
3
 
23
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Шут отзад и да си ходят.Стига геноцид спрямо българите.
34
1
 
15
 
! Отговори
морски преди 1 година
Схемите с хотелиерите са изпитани отдавна. Не разсъждавайте много-много! За вас е отредено плащането до гроб.
33
0
 
12
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Наскоро четох статия как се отпускат 20 млн лв за 50 хиляди домакинства за зимата (по 400 лв). Така че спомената сума не е чак толкова голяма. Но ... Защо не се пише за общата сума отпусната тази година. Също не се пише в числа - колко украинци са дошли в БГ, за колко време, колко остават и други подобни статистики. Не е проблем да се помогне за месец - два на хора в нужда, докато намерят работа и се установят. Но липсата на статистика остава възможност да се спекулира.
32
0
 
20
 
! Отговори
Как се нарича това?? преди 1 година
Нарича се геноцид над племе. Ако бяха народ...ако...бяха...
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марионетките на Америка и ЕС,поредните .Смешни сте,костюмите са ви протрити на коленете.Кви мъже сте вие ?***.Но и ние сме виновни,че си траем.Гърция се разтърсва от протести заради цените,тук са ни се качили на главата.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са хотелите,на тези в парламент00,така ще е.ЧумаТа да ви тръшнее.Фоклук до фоклука.За децата ни капачки ,упражняват геноцид върху собствената си нация.Кал се нарича това?
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този се оказа НЕгоден за премиерския пост. Все едно някое лелче от гишетата на Софийския са сложили за премиер.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с хотелите по морето не е ок. В другите държави как е? Мисля имат в Германия имат центрове където настаняват. Тук поне хотели във вътрешността на страната да нанерят.
27
4
 
23
 
! Отговори
Референдум преди 1 година
1. Преименуване на улица Козяк на "Владимир Путин". 2. Предоставяне на цялостна военна помощ на Руската федерация. 3. Незабавно отзоваване на украинския посланик от България
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Служебният кабинет отпусна още 6,7 млн. лева на хотелиерите за украинските бежанци" ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Дайте да събираме капачки за да купим линейки нашите деца да не умират по стълбите пред болниците. Ние презираме българския народ, а обичаме украинците.
25
3
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
В тези 2,5 млн пенсионери влизат и такива с пенсии 1000+ лв. Да не четем числата както дявола евангелието! Проста математика показва, че ако се дадат по 500 лв на най-бедните пенсионери, това ще стигне за над 13 хиляди души! Да не би да е малко...
24
12
 
1
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До 18-Отговарям веднага! При пенсионери в България 2.5млн. тези 7млн. лева по колко на пенсионер ще се получи? Проста математика! Отговорът си го сметни сам!
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали оръжия ще им даваме? Хайде малко да се поспрете и да избират какво искат - оръжия да бият Путин или осигурени хотели по морето!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПредателиСлужебния кабинет да дава от своите спестявания, да не бърка в скъсания джоб на българина.
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А разни хора с професии,които стачкуват за достойно заплащане?? А бедстващите след наводненията?? А болни деца и възрастни изоставени на произвола на съдбата ?? И всички други клети и измъчени хора без шанс да живеят малко по-добре...Та те кога ще получат някое подаяние поне,защото за достойно заплащане и живот вече не може да става дума...
20
1
 
34
 
! Отговори
Свине преди 1 година
Ами те хотелите са на онези 240свине бе!Милионите отиват в техните сметки!
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не ги изчаластрим един по един показно, няма да спрат. В цяла Европа протестират, ние само мрънкаме.