ПП иска комисия в парламента да нищи проблема с дървата

Целта е да се изготвят конкретни мерки
38
ПП иска комисия в парламента да нищи проблема с дървата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" внесе предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да обсъди мерки и да представи решения  на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Освен че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва, за текущия отоплителен сезон в някои райони на страната все още има риск мнозина да останат без отопление.

Целта на ПП е в рамките на 10 дни временната комисия да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва).

Само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива. Предварителен анализ на ПГ на “Продължаваме промяната” показва, че основната причина за недостига и растящите цени  е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. Установено е презапасяване заради: увеличение на международните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток; естествените лимити на допустимата сеч в горите и други.

На локално ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със сппекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци.

«Продължаваме промяната» предлага временната комисия да обследва и защо пострадалите от наводненията жители на Карловските села са били подведени, че ще могат да получат безплатно дърва за огрев за предстоящата зима.

В рамките на работата на временната комисия ПГ на “Продължаваме промяната” ще представи и законопроект за справяне със системните проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: парламентдърваПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оправете цените на горивата, спекулата с нафтата, бензина и газта трябва да спре! От 30.09.2022 цената на газта на борсите е ПО-НИСКА отколкото Декември миналата година ПРЕДИ войната. Вече 2 месеца сме на по-ниска цена от преди 1г, но за крайния потребител е по-висока. Цената на Брент и Уралския е съответно 92долара и 81 долара, миналата година по това време беше 97 и 84 долара съответно. Къде спят Прокуратурата и КЕВР? Кога ще вкарате спекулантите в затвора за ПЛАДНЕЖКИЯ ОБИР?
29
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Каква комисия? Всичко е ясно. С нафта 3,50лв. колко да струват дървата? Тези гейчета знаят ли колко струва една гума на камион или трактор, който влиза в гората? Ами секачите под 100лв. на ден надник не влизат в гората..................
28
0
 
5
 
! Отговори
КИРО МИНА НА ДЪРВА преди 1 година
ПП ГО ЗАКЪСАЛИ С ПАРИТЕ И СЕГА РЕВАТ, КАТО ПРОСЯЦИ...
27
0
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Kaкво означава ПП то беше Пълна промяна ,стана Пълна подмяна а се оказа че ПП било Продуктово Позициониране демек Фигуранта позиционира някакви Харвардски продукти,които обаче не можаха да си изиграят както бе замислено картите а и му се опънаха
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултат , до сега : Вместо дървата за огрев да станат по-евтини , то се получи обратното ,... започват от 150 лева за кубик И НАГОРЕ ... , А ВЕЧЕ И 1 кубик НЕ Е 1 кубик а половин , като се брои за един . И какво излиза , 1 кубик е 260 лева ,... защото няма никакъв контрол .. ТОВА ДрЪЖАВъ ЛИ Е ?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е най-добрият политик , ами който лъже най-добре !
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски иска оръжие и пари !Айде всички да влизат по кочините си !
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зАз.. Добре ли сИ ? Не виждаш ли , НАСЛЕДСТВОТО ОТ герб , за 13г. хазната обедня с 38 милиарда , да не говорим и за откраднатите европейски пари от дпс и герб ... Айде отивай да търкаляш аспирини по асфалта !
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие какво искате от политици ? Доказано е че ''ОБЕЩАНИЕТО НЕ Е КАТО ДАВАНЕТО ''!
21
1
 
7
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Ами имено благодарение на "ПъПъ" я докарахме до енергийната криза у Бг или паметта на българина е толкова къса, че вече забравя какво е правил вчера?!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е нато да е добре , също и бежанците , ромите и атлантиците !
19
0
 
5
 
! Отговори
Съгласен преди 1 година
Комисия да нищи проблема с дървата, но и още една, която да нищо проблема с пъновете в НС.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атлантиците на какво мнение са ?
17
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 година
Какви са смешници, обсъждат проблема с дървата за огрев! А защо не обсъждат газифициране, за да се намали замърсяването. И отрочетата на БКП/ДС не са паднали по-далече от бащите/майките си. Същите идиотчета прогнили.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И при Баце бе същото , ..пари за нато-то , пари за бежанците , пари за другите бежанци , пари за ромите , пари за укрите ,... и за народа българскиЙ , пак не останаха Бате !!!Това се повтаря вече 33 ГОдин !
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен , да живеяД атлантиците !
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вуте и Пена... Малко ви е , още много е евтино ФЪФ Бг !Трябват пари за оръжие за Украите !
13
1
 
2
 
! Отговори
Вуте и Пена преди 1 година
Дърва,газ,ток и нито дума за тези които са на пелети.Миналата година 380 лева за за тон сега 1000/1100 лева за тон.
12
0
 
8
 
! Отговори
Начи преди 1 година
е бре палячовци от ПП, нъл кака ви Корни във Вашето управление в качеството си на министър каза,, Дървата за огрев ще бъдат 45 лв. за м3... Сега сте тръгнали да правите уж нещо, изводът е докат имахте цялата власт и пръста не си мръднахте, сега комисии ще ми създадат... защо настъпвате минимум два пъти мотиката...
11
0
 
9
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 1 година
СПРЕТЕ ИЗНОСА НА ДЪРВА И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД. ЗАЩО НЯМА ПАРТИЯ С ТАКАВА ВИЗИЯ? ЗНАЧИ ВСИЧКИ СА НА ХОРОТО.