Въглищните централи няма да бъдат закрити, не било в ПВУ

ГЕРБ използвали темата като политическа дъвка и опорка
Обновена: 15 ное 2022 20:00 | 15 ное 2022 15:40, Камелия Цветанова
32
Въглищните централи няма да бъдат закрити, не било в ПВУ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затваряне на въглищните централи, обяви  съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след среща със Селин Гауер, генерален директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

Петков припомни, че намаляването на въглеродните емисии с 40 процента е започнато от тях с подписването от страна на ГЕРБ на Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

Още по темата

„Не трябва да се учудват, нито да забравят, че те бяха хората, които подписаха тези цели“, коментира Петков, цитиран от БТА. Той посочи, че според представителя на ЕК – Селин Гауер, 40 процентното намаляване на въглеродните емисии е възможно, без да е нужно да се затварят централите – чрез сезонно балансиране.
Кирил Петков обясни, че това означава лятото, когато има повече слънце, възобновяемите мощности да работят на пълни обороти, а централите – на по-ниски, а зимата, есента и пролетта, когато имаме нужда най-много от енергия, всички централи да работят на пълни обороти, разясни той.

Тази „опорка“ и „политическа дъвка“ на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ беше разбита, коментира съпредседателят на ПП.

България не е поемала ангажимент за затваряне на въглищните централи. Това е разписано в ПВУ и не се очаква от нас да затваряме въглищните централи, допълни колегата му Радослав Рибарски.

След срещата Даниел Лорер заяви, че ПВУ е работещ, иновативен и е истинска първа стъпка за промяна в България.  Планът с размер над 11 млрд. лв. или 10 процента от нашата икономика ще помогне на страната ни най-после да се модернизира, каза той. Планът, който разработихме, гарантира енергийна независимост за България. Предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на прозрачни обществени поръчки, мерки, без които този план нямаше да бъде одобрен, посочи Лорер.

Той припомни, че за по-малко от три месеца са били изпълнени условията по първото плащане, а в последния работен ден на кабинета „Петков“ – 1-ви август, България е подписала споразумение за оперативни договорености с ЕК. Това даде възможност плащането от 2,6 млрд. да бъде поискано навреме, каза Лорер.
Промените, заложени в ПВУ, по отношение на правовата държава и борбата с корупцията са неразделна част от него.

Плащанията към България ще бъдат в сериозна опасност, ако България не приеме тези мерки, заяви Даниел Лорер. Той визира промените, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, механизмите за контрол на главния прокурор. Всички тези механизми са неразделна част от плана. Без тях плащания по плана няма да има, добави той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Светослав преди 1 година
Има ли хора, които да им вярват още?
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с микрофона беше зашеметяващо! Туш. Егати и простотията. Като прибавим и това, че налита физически на съпартийци...Петков става само за каруцата насело.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
WAW! Грозно. Егати наглеците са Петков и Василев. Едни и същи опорки си повтарят докато лъжат. Грабна микрофона и включи на "запис", своите тъпотии. Ниска топка, г.Петков, заедно с крадеца на чужд интелектуален продукт Асен Василев, хванете се за ръце и дим, да ви няма! Нещастници.
18
1
 
6
 
! Отговори
асен преди 1 година
киро , я разкажи за Харвард :)
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам всички български политици да ги видя на два метра под земята ! Всички без изключения .Продадоха и погребаха България, а хиляди знайни и незнайни герои си дадоха живота за тази България
16
2
 
6
 
! Отговори
анонимен до 17 Анон. преди 1 година
И точно в какво се препъвахте при управлението на Борисов--от нормалните цени години наред, от почти нулевата инфлация, от нулева миграция, от висок кредитен рейтинг на РБ, от спестените пари на хората(които сега се обезцениха) от некадърно управление последната година, от строежите, които лоши, хубави ги имахме , а може би сте безнадеждно обсебен от набиваните години наред лъжи за Борисов изричани от"доказано честни" фигури като Е. Йончева,Корнелия, Мая и отровното трио, главатарите на ПП и др.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остай туй кире,то за умни люде!Я КАЖИ ЗА ПАРАПЕТА,КАК Е?А?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затваряйййййй!
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пъти се препънахме яко в правителството на Бойко Борисов и дълги години ще си ближем раните. Въпросът е, дали СТЕ си взели поука от това.
12
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
От животните , човек единствено се препъва 2 пъти в един и същи камък. Ние се препънахме яко в правителството на Петков и дълго ще си ближем раните. Въпросът е , дали сме си взели поука от това.
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо, нямало да се затварят, така ли, Кире? Нали ти беше събрал хората, работещи в една такава централа и им обясняваше, че няма как да продължи да работи и им обещаваше, че ще им намериш работа като складови работници, а Асанчо им каза да си представят, че имат магическа пръчка и да си пожелаят каква работа искат... Са кво стана, че обърна палачинката? Помним, Кире, помним.
10
3
 
21
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Кво направи бе Кириле? Верно си много
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо пак си пази партийката, вместо да пази здравето на хората. Услади му се властта и сега е склонен на всякакви компромиси, само пак да управлява. Както склони да не даваме оръжие за Украйна, когато Нинова се запъна, че ще развали коалицията.
8
2
 
20
 
! Отговори
Шалом Дениъл Лоурер преди 1 година
Истина е! да знаете!! честна Еврейска!!!
7
4
 
5
 
! Отговори
Ужасена преди 1 година
Така трябва, да не се затварят ТЕЦОВЕ а Задължително трябва да се затварят всички рудници в България за добив на въглища.
6
3
 
9
 
! Отговори
Тоя Винаги Гледа преди 1 година
сякаш не може да си седне на Д-то!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще закриеш американските ТЕЦ-ове бе льоххман?
4
3
 
12
 
! Отговори
Пица с кристали, преди 1 година
ококорил се е като Gей - дружката си Кокорчо! Дори Пинокио би се засрамил от толкова лъжи!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ПВУ, ако пие Петков да скочи от 10-тия етаж ще скочи ли за да угоди на чиновниците в Брюксел?
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в ПВУ е записано, че трябва да закрият България, Кирчо ще го направи, добре, че не е ама в следващия план кой знае.