НС ратифицира споразумение със САЩ за новите осем F-16 Block 70

То се отнася до начина на плащане на самолетите
Обновена: 23 ное 2022 11:55 | 23 ное 2022 11:28, Камелия Цветанова
81

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите ратифицираха Споразумение за сметка между българското Министерство на отбраната и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Вносител е Министерският съвет.

Споразуменията се отнасят до изпълнението на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между Република България и Съединените американски щати.

Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство. Сумите по договорите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на Република България за придобиване на оборудване по Програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS).

Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определя от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на DSCA по проекта за следващите 90 дни. Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, според предоставената информация, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Министерството на отбраната (МО) ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се прехвърлят обратно към Trust Fund Account (предназначена за Република България).

Предвид факта, че МО не разполага с необходимата специфична експертиза по темата, в края на 2020 г. е сключен договор № УД-12-101 от 4 декември 2020 г. между МО и Българската народна банка (БНБ) за консултантска помощ от страна на БНБ с цел осигуряване на специализиран експертен анализ по отношение на макроикономическите показатели на САЩ и доходността на американските ценни книжа за времето на съществуване на сметката. Договорът предвижда изготвянето на начален и на периодични макроикономически анализи на САЩ и преглед на пазарните очаквания за развитието на паричния пазар в щатски долари и пазара на американски държавни ценни книжа, както и състояние и тенденции на тяхната доходност.

В чл. 11, ал. 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (ДВ, бр. 18 от 2022 г.) е регламентирано, че преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната по сметка на правителството на Съединените американски щати средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон – ДВ, бр. 60 от 2019 г.) могат да се депозират и инвестират чрез сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната въз основа на решение на Министерския съвет при условие на последваща ратификация. При необходимост БНБ  действа като агент на държавата въз основа на споразумение между Министерството на отбраната и Българската народна банка, сключено съгласно изискванията на чл. 43 от Закона за Българската народна банка.

Споразумението за създаване на сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк и Споразумението относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби, уреждат въпроси, произтичащи от международни публични договори за доставка на многоцелевия изтребител, ратифицирани от Народното събрание, по които страна е правителството на Република България. Двата документа касаят разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Отново ще купуваме рисунки а и по начина по който го изискват е да се подпомогне долара като купиш доларовите бондове хахахаха долара бавно загива то като дойди време да ни ки доставят ще трябва да платим повече отколкото ако сега ги платят което е лудост защото даваш пари за вяра че няма да те преметнат хахахаха
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тия са самолети руските СУ-35 и МИГ- 31 ги свалят от такова разстояние,че пилота дори не разбира,че е бил прихванат,а като разбере вече е късно.
45
1
 
2
 
! Отговори
Пак на зелено преди 1 година
До СМЕХ...: Г'лупости са това. Кои самолети са добри и кои - лоши за нас няма никакво значение. Като сателитна държава (и с продажни политици) нямаме избор. Пак плащаме на зелено са самолети, които не се знае кога ще получим. Много обяснения за това къде щели да се преведат парите, но за неустойки при закъснение на доставката - нито дума.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мани , мани , Русия започва да трепери от страх от Бг .Какво станЪ с кораба ''ДРЪжКИ'' ?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари имало , ПАК за нас / депутатите и управляващите/ , за НАТО , за бежанците , за другите бежанци , и за ... ромите !За народа ПАК НЕ ОСТАНАЛИ , както обикновено , вече 33г. , едно и също !
42
4
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
РУСКИТЕ САМОЛЕТИ ----В УКРАЙНА ГИ СВАЛЯТ КАТО КРУШИ СЪС СТИНГЪРИТЕ ...ХА,ХААА!РУСКИТЕ САМОЛЕТИ ---СА СИ НАПРАВО ЛЕТЯЩИ ЩАЙГИ ....И НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ГИ ИСКА //даже и украинците им се мръщят и предпочитат дроновете/.....А , НАШИТЕ РУСКИ ЩАЙГИ СА СИ ОПРЕДЕЛЕНО ЗА СКРАП!!!
41
5
 
3
 
! Отговори
АМИ ТАКА Е... преди 1 година
ЧЕРВЕНА ТЕРОРИСТИЧНА РУСИЯ ----НИ ДАВАШЕ ОРЪЖИЯ И САМОЛЕТИ , САМО СРЕЩУ ДЪЛБОКАТА И ПОКОРНА РУСКА РОБИЯ...ХА,ХА,ХАААА.....ЗА ДА Е "ПРЯКО ПОДЧИНЕН РОБА НА МОСКВА"!
40
6
 
4
 
! Отговори
СЛАВА НА САЩ преди 1 година
....ВИНАГИ СЪС ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ И СВОБОДИ ---ЗА БЪЛГАРИЯ !
39
1
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Гиб Мелсън 58 Този офицер е болен руски мозък. Как не си го разбрал ?
38
2
 
2
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
До Анонимен 49 Ми то така Русия си купува и хладилници , телевизори , смарт фони ,компютри и за каквото друго се сетиш . Що да се напъват да произвеждат ? Продават газ и купуват. Но вече свърши тая. Сега си берат от Украйна.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗАСРАМИСЕБЕ! - От какво да се засрамим, бре?! Когато СССР ни даваше бойни самолети срещу цигари, ябълки и консерви, чушки и домати - имахме бойни самолети! )))
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега - кво? Снимки на самолетите ще дойдат до 2029 г.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са в паника, Русия ще им дърпа топките до скъсване на гласните струни.
34
3
 
5
 
! Отговори
Крундел преди 1 година
До Гиб МелсънПопитайте вашият познат въпросните ЗИЛ-ове кога изгарят?Имам предвид при гасене на пожари.Жокер: ЗИЛ-а се паркира на баир с наклон, далеч от пожара, като паркирането му се прави при запален двигател и натисната спирачка с трупче под гумата.Целта на упражнението е, като не запали двигателят да се спусне по инерция...А, да махането на трупчето става с чук...
33
5
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не знам как е с изтребителите, но скоро говорих с един офицер от пожарната. Каза ми, получихме западни модерни противопожарни машини, но само руския ЗИЛ ни върши реална работа. Западните машини можем да ги ползваме само там където има асфалт. Свърши ли асфалта, до там са.
32
1
 
9
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Зозо Виж тук си прав, много няма да доживеят 2050г.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак с посредници тия имат друга работа в нс няма да се занимават с некой некой ше свърши и тая работа
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да порасчистят военно историческият музей - да има каде да се сложат
29
6
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Депутатите да отпуснат средства за да се направи музей за тези самолети. Те докато пристигнат ще стават единствено за музейни експонати.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
o нее какво ще правим с толкова много изтребители, къде ще ги паркираме??