Велкова се обяви за ръст на минималната заплата, но с малко

1 януари 2024 година е реалистичен срок за влизане в еврозоната
60
Велкова се обяви за ръст на минималната заплата, но с малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бюджетът е финансов план на политики, а ние сме служебно правителство, което не би следвало да провежда политики. Не считаме за редно правителство без парламентарно мнозинство да предлага на Народното събрание политики, които ще имат отражение в тригодишен период. Удължителният закон запазва действието на политиките, приети от парламента с последната актуализация на текущия бюджет.

Това каза пред БНР Росица Велкова, служебен финансов министър. И изрази категоричност, че страната ни не се обрича на бедност.

"Последната актуализация на бюджета е от 1 юли тази година. Там бяха увеличени пенсиите, беше проведена политика по доходите, имаше допълнително увеличение на част от пенсиите от 1 октомври. Всички мерки, предприети за справяне с инфлацията, ще продължат да действат и през 2023-та... Миналата година също имаше удължителен закон", посочи тя.

Велкова подчерта, че в ситуацията, в която се намира страната ни, мерките и за бизнеса, и за хората трябва да бъдат строго таргетирани.

"Ако бъдат приети предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, до края на годината министрите на труда и на икономиката ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на обществен транспорт и за граждани по подоходен критерий. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана. Конкретните дизайни на схемите за помощи предстои да бъдат разработени", каза тя.

По думите на служебния министър повишаване на минималната работна заплата (МРЗ) до 850 лева е изключително висок ръст.

"При всяко увеличение на МРЗ с 10 лева салдото на бюджета се влошава с 50 млн. лева. Такъв драстичен ръст на МРЗ никога не е имало, досега повишението е било със стъпка по от около 50 лева. Трябва да има ръст на МРЗ, но не с такава стъпка", обясни министърката.

Според служебния финансов министър влизането на България в еврозоната е приоритет в политиката на страната ни и изрази увереност, че 1 януари 2024 година е реалистичен срок за влизане в еврозоната.
"Ако този срок бъде изпуснат, не виждам да имаме следващ прозорец", призна тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Росица Велкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Нужно е увеличение! преди 1 година
Каква Коледа би била без свинско и винско? Това е нашенската класика.
10
0
 
1
 
! Отговори
щеИмаЛи за свинско? преди 1 година
Днес е празникът на св. Варвара. От този ден нататък българите започвали да проверяват дали е втасало киселото зеле. В миналото празникът е бил 13 дена по-късно, на 17 декември. Киселото зеле е било важна част от зимната храна, защото с него се приготвяло "вариво" /свинско с кисело зеле/, любима зимна храна на българите. Но това ястие е било разрешено чак след Бъдни вечер, защото преди това са коледните пости.
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Велкова, пожелавам ти, да живееш с минимални доходи и да свалиш малко бузите! "Ситият не вярва на гладния!" Българска поговорка! Обаче, възмездие има, всеки ще си го получи, според заслуженото!
8
1
 
0
 
! Отговори
До Варварий преди 1 година
Майтапиш се ти, но в стари времена този празник е бил много почитан. Правени са били ритуали, целящи да предпазят децата от болестта шарка, а малки момиченца са обикаляли но къщите така, както коледарите обикалят на Коледа. Давали им различни хранителни продукти, вярвало се е, че това се прави "за здраве".
7
0
 
1
 
! Отговори
приказка за стълбата преди 1 година
е за такива като тая Смирненски е написал - Приказка за стълбата
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Варварий ___ Трай, не думай и не дразни Рогатия. Много хора сме, които помним онази Жан-Виденова зима. Да не дава Господ пак да се повтори, тогава ще видиш що е това инфлация.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години имаше една Пролет Велкова, журналистка. Непрекъснато я чувахме. Не знам какво стана с нея, сигурно се е пенсионирала.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години имаше една Пролет Велкова, журналистка. Непрекъснато я чувахме. Не знам какво стана с нея, сигурно се е пенсионирала.
3
0
 
1
 
! Отговори
Варварий преди 1 година
То и инфлацията до сега никога не е била такава. Много нагла тази.
2
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Крадците, мошениците, престъпници от всякакъв род , може да са готовви, но народа не е готов- вината е ваша
1
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
всички вие трябва да мините на такава, защото работа не вършите и категорията ви труд е ниска, поживеете няколко месеца с минималната,после ще си поговорим отново. Абе, вие и заплата не заслужаватв