Депутатите се поправиха за компенсациите за тока за бизнеса

Имаше риск без помощи да останат училища, градини, общини
1
Депутатите се поправиха за компенсациите за тока за бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът възложи на Министерски съвет да представи програма за компенсации за скъпия ток на бизнеса. Предложението дойде от Драгомир Стойнев от БСП. С това решение се променя предишното, според което компенсациите са два вида в зависимост от нивото на енергийната ефективност.

„Така обаче може да се блокират помощите за бизнеса, но и за училища, детски ясли, градини, социални заведения, общини. Докато чакаме нотификация от Брюксел можем да блокираме всички помощи за тези 4-5 месеца“, мотивира се Стойнев.

С новото решение се поправя старото, което предвиждаше помощи догодина да се дават при цена над 200 лв. за мегаватчас, като 100% от нея ще вземат фирми, които са инвестирали в енергийна ефективност или имат собствени ВЕИ централи, а за тези, които не са го направили, компенсациите са 80%.

Това разделение обаче изисква разрешение от ЕК, защото помощта не е еднаква за всички. Заради това днес НС реши, че компенсациите ще са еднакви за всички.

Според Асен Василев от ПП обаче липсва прихода, който да гарантира този разход.

„Ако наистина ни е грижа за финансовата стабилност на държавата, трябва да спрем с това да гласуваме разход без насреща да има приход“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ток за бизнеса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари