Вигенин: Не считаме, че ГЕРБ са се поучили от миналото

БСП няма да подкрепи кабинет на проф. Габровски
8 дек 2022 10:04, Нели Христова
23
Вигенин: Не считаме, че ГЕРБ са се поучили от миналото
Снимка: БГНЕС

„България си е свършила работата и отговаря на критериите. Съмненията, които някои страни членки имат – бяха преодоляни. Но очевидно има 2, при които това не е така. Възникват други проблеми и страхове, които не са пряко свързани с критериите за членство в Шенген. И те си ги казаха – Австрия малко по-честно по отношение броя на мигрантите, а Холандия малко по-завоалирано. Според тях външната граница очевидно все още не се пази достатъчно добре. Тук има известно лицемерие, защото сега България като външна граница е най-вече проблем границата с Турция. Ако се види статистиката ще стане ясно, че сме предотвратили влизането на десетки хиляди мигранти. Вместо България да бъде спирана щеше да е честно Австрия и Холандия да ни приемат и да видят с какво още могат да ни помогнат.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

По думите му влизането на България, респективно Румъния и Хърватия в Шенген би означавало да прехвърлим част от ресурса си по границите с Гърция и Румъния към тази с Турция. „Трябва да бъде отчетено, че при изслушването на министъра на вътрешните работи той сподели за редица дефицити, които изпитват Гранична полиция – недостатъчно оборудване, липса на автомобили и други. Оттогава досега не видяхме нещо да е поискано, а служебното правителство не внесе бюджет, за да можем да заделим допълнителни средства. Реакциите на Холандия бяха по-скоро емоционални. Вместо да се плашим и сърдим – ще трябва да поработим. Както ние като страна осъзнаваме, че трябва да отстояваме своя интерес в рамките на ЕС и ще трябва да бъдем активни в двустранната дипломация. Нидерландия винаги са били скептични по отношение на нашето членство. Може би беше подценена двустранната дипломация. Ще чуем и министър-председателя Донев в петък какво има да ни каже“, допълни Вигенин.

Заместник-председателят на БСП коментира, че левицата е категорична в позицията си, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. „Ще отидем на срещата, за да заявим още веднъж, че няма как да получат нашата подкрепа. Тук не става дума за личността на проф. Габровски. Става въпрос затова, че връщането на ГЕРБ във властта - не считаме, че те са се поучили от миналото. В продължение на години ние бяхме опозиция на този модел. Въпреки че близо 2 години вече те не са във властта – нито веднъж не казаха, че са сбъркали някъде. Въпреки нуждата от действащо правителство няма как да дадем съгласие за правителство излъчено от ГЕРБ. В политиката трябва да има последователност и принципи. Ако ГЕРБ съберат необходимото мнозинство – оставаме конструктивна опозиция. Ние представляваме онези хора, които ни подкрепят, защото години наред се борим с този модел“, категоричен е социалистът.

„Вероятно още тази седмица може да се окаже, че една съвсем друга коалиция ще утвърди оръжията за Украйна. Може би тази коалиция на войната ще се окаже най-устойчива. Някои очакват тя да прерасне и в управленска. Ветото на президента не е причина да променим позицията си по отношение на ИК. Президентът наложи вето през 2020-та година на смесеното гласуване. Допускам, че би наложил вето и сега. Това вето дори и да бъде поставено – то ще бъде преодоляно. Стига да не се окаже, че Борисов отново е ядосан и е на друго мнение“, обобщи той за плаващите мнозинства в парламента и посочи, че най-сигурна в момента е именно коалицията на войната.

„Ние още от лятото видяхме, че има затопляне в отношенията между ГЕРБ и президента. То се изразяваше в това, че президента Радев в един момент спря да споменава Борисов и ГЕРБ като някакво олицетворители на проблемна за България политика. Във времето видяхме с поредица действия, че на президента му харесва да има влияние в управлението през служебните кабинети“, каза в заключение Кристиан Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 1 година
Като гледаме простотиите на БСП,личи си че много са се получили от миналото си
18
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ВИГЕНИН БСП Е ПРЕДИШНОТО БКП
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките, няма партия да е сторила повече злини на България и българите от БКП/БСП/ДС. Столетницата е първа в тази класация, за всички времена. И няма да може да се поучи, защото престъпленията й са твърде големи.. Презлди и след 1989. Предложението на Габровски е твърде голям компромис към БСП. Други няма да има. ПП ще продължава да добива БСП.
16
1
 
2
 
! Отговори
нормален преди 1 година
а ние не считаме че вие сте се променили в това което се опитвате 12г. да ни убедите, за това сте на някое си място на избори .
15
1
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Като ви гледа и слушам , вие си стоите на основите на БКП .Нищо не сте развили като политика различна от тази която следвате от 1944 та до днес! Вашият верен стожер е СССР бивша и имперска Русия днес! Малодушни комунистически ***!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако управляваха ГЕРБ сега нямаше да има тия проблеми!!!!!! Затова пък управлява БСП и има огромни проблеми.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото, което трябва да направи БСП е д а се разформирова и да изчезне от българския политически живот. Откак се е пръкнала БСП/БКП само ни вкарва в тинята. Поредния позор за България е, че още съществуват. Най-големият им мръсен проект е пробутването на Радев за президент и лъжите за неговия евроатлантизъм. С който подведоха много хора да гласуват за него. А той си бил чист болшевик с ч--угун в главата и платен агент на Москва. Което не го различава от БСП - и те са същите.
12
0
 
9
 
! Отговори
гостенка преди 1 година
аБСП кога ще се извини за гоненията и арестуваните пратени в Белене. След като се припознавате със 100 годишна история, значи се припознавате с БКП... ГЕРБ няма да какво да се извиняват! БСП влезе ли във властта и следва погром на икономиката ни, поредното доказателство го видяхме, ще носим още дълго последствията оставени от Нинова.
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БСП какво печелите от хартиената бюлетина? Обслужихте най-открито и най-позорно шайката ГЕРБ. БСП е патерицата на ГЕРБ.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Герб толкова му е и миналото, Вигенин, имат време да трупат минало. Ами вие от вашето минало дали сте се поучили? Изобщо не, така че не се правете на зорлем ментори.
9
1
 
3
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
До Анонимен --- 4---- АМи нещо не се получава на твоите любимци. Ей заминавай търсят много работна ръка там :))) Ами той поп Кръстьо никога няма да бъде сам :)))
8
1
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 година
A много от нас смятат че БСП = БКП и не е измит срама от миналото ви ...
7
1
 
12
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Вигенин какви розови сънища сънуваш? Та Милиончрва и Раданни вашта група в ЕС винаги гласуват срещу интересите на страната! Видяхме че ГЕРБ като не управлява миграционния натиск е увеличен , самите вие сте срещу Икрайна, , Копейкин е срещу ЕС , мислите ли че по този начин не влияете върху приемането ни в Шенген? За нищо не ставате , вашата безпринципна коалиция доведе страната до фалит , с вашата партия теи пъти фалира страната!
6
7
 
1
 
! Отговори
ДПС, ГЕРБ, БСП преди 1 година
ВЕЧНА ХАРТИЕНА ДРУЖБА
5
0
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
*** ! Гледай си София прайда и не се меси в мъжките работи !!!
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересувате. Света е окончателно глобален. Каквото каже Вова и така ще бъде.
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв материал ще излезне скоро за Гешев и Борисов в нидерландската преса, че ще им трябва успокоително
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, поучили са се! Поучили са се, че спокойно могат да ограбят цял един народ, без никакви последствия!
1
11
 
8
 
! Отговори
Германов преди 1 година
ГЕРБ е полицейска партия на репресиите,техни мутри гонят Българи дори в Европейският Съюз, във Виена Австрия ме изтезаваха, в Белград се опитаха да ме убият! Всичко това е истина на 100%!