Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли

Парламентарната група отстрани депутата от редиците си
Обновена: 9 дек 2022 14:55 | 9 дек 2022 14:55, Нели Христова
286
Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли
Снимка: БГНЕС

БСП изхвърли депутатът Явор Божанков от парламентарната си група.

Присъствалите единодушно са гласували за отстраняването му.

По-рано в пленарна зала депутатите гласуваха дали България да изпрати оръжие в Украйна. Парламентарната група беше против заседанието да е закрито и в знак на протест членовете на партията извадиха телефоните си и започнаха да предават на живо. Червените са и категорично против изпращането на оръжие в Украйна, тъй като това щяло да ни въвлече във войната.

Божанков, който тъкмо се върна от САЩ, обаче не бе на едно мнение с колегите си. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война.

Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. "Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви младият депутат.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за "Коалиция на войната". Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско", заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизационния свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, "от другата страна е демократични свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

"Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, каза още соцдепутатът.

"Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война", каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние имаме ли служби тоя краварите с какви компромати го държат и изнудват?
56
21
 
17
 
! Отговори
ИнХП преди 1 година
Браво! Един трезвомислещ социалист. За България е чест да има такива социалисти
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А СЕТИ ЛИ СЕ НЯКОЙ ДУУПЕ ДАВЕЦ ДА ПОСТАВИ УСЛОВИЕ ЗА ШЕНГЕН?
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък някой гербаджия или от пъпъ няма да му бият къча, ако гласува против.
53
19
 
12
 
! Отговори
Строител преди 1 година
Добре че са го изключили, не му трябва тая пропаднала партия. Така или иначе скоро няма да има бспто. Нинова изпълни заръката на СДС и го игра троянски кон през цялото време на управлението на комунистите. С вяра и надежда очаквам новите избори, когато бспто ще е на ръба да влезе в парламента с около 4%. Дерзай Божанков!
52
8
 
26
 
! Отговори
Км преди 1 година
Щом е бил в САЩ,е имало яко набиване на канчето и тъпкане на джобовете със зелени пачки.Пфу,гнус.
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЗАЩО Е ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕТО? КРИЕМ СЕ, А? И НИЕ ЩЕ СЕ СКРИЕМ НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ МАРТ...
50
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В предизборна обстановка член на БСП да гласува русофобски е мал.оумие, дори бих казал саботаж срещу собствената му партия. Не съм фен на БСП и Нинова, но според мен това е правилно решение в случая, иначе не 9%, а 4% няма да вземат на пролет...
49
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега го въоръжете и го пратете на Зеленски, той да го прави каквото иска.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закрито заседание и снимат на живо с телефоните... Проstи
47
7
 
5
 
! Отговори
ВСС престъпници преди 1 година
Защо б/оклуците на нещото наречено Гешев от ВСС са още на власт, отдавна им изтече мандата!?Румен Николов-Пашата хайде смени ги бе, поне да покажем пред Европа че сме демократични!
46
6
 
13
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Още 5гласа и ще има кабинет Габровски.... Според мен и Рибарски би могъл да избяга от ПП .
45
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже тоя ппикльо има огромен житейски опит е депутат.
44
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне няма го гледаме вече в парламента тоз клоун с папионка, за ПП и Дб да не се надява, при следващи избори няма да минат 4 процента, да си прави регистрация в джобс бг
43
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз младРенегаД рано се ориентира. Сега ще яхне вълната на либералджендъризма и ще го изстреля във висините на бг политиците, които са краварски марионетки.
42
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз не разбрах....тоя не са успяли да го "настроят" на козяк, че е трябвало чак до щатите на място техните "администратори" да го "настройват" ли....?
41
29
 
23
 
! Отговори
123 преди 1 година
Това момче ми се издигна в очите. В България не всеки тръгва срещу тясно партийните интереси. А това да изключиш от парламентарната си група човек заради различно мнение е типично за БСП на Нинова. На следващите избори я имат я не 15 депутата. В цяла Европа левите партии разчитат на по младите избиратели, само в България БСП (ако изобщо е лява партия) разчита на най възрастните избиратели.
40
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо имаме 240 депутати, щом всички трябва да следват гласуването на партиините ръководства? Нека само лидерите на партиите да влизат в парламента, другите са излишни.
39
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път чувам че изпращането на оръжия е хуманитарна помощ, Украйна не е член на НАТО или ЕС . Нямам никавво обяснение защо ние трябва да им пращаме оръжия (които ний так ли иначе нямаме т.е отбиваме номера). То така ли иначе оръжията които произвеждаме отиват там но поне ни ги плащат. Който иска може да праща одиала, храна ,лекарства (и фенерчета) - това е хуманитарна помощ.
38
30
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Божанов съм го слушал много пъти как говори и разсъждава. Той е много по умен и мислещ за народа от Радев, Борисов, Нинова, Костадинов, Карадайъ, Пеевски и Доган взети заедно.