Радев и Ердоган: Защитена граница и увеличаване на търговията

Обсъдили са и развитието на енергетиката
37
Радев и Ердоган: Защитена граница и увеличаване на търговията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентите на Турция и България Реджеп Тайип Ердоган и Румен Радев се срещнаха в резиденция "Вахдеттин" в рамките на Световния форум на TRT в Истанбул. След срещата президентът Ердоган направи съвместно изявление за медиите със своя колега. Президентът Ердоган подчерта, че по време на срещата е бил направен преглед на задълбочаващите се отношения, предаде БГНЕС.

Българският президент Румен Радев подчерта, че съвместната работа трябва да продължи, и заяви: "Нашите страни имат обща отговорност. Става въпрос за сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката. Вярваме, че солидарността ни винаги трябва да бъде силна".

"Срещнах се с уважаемия си колега по време на срещата на върха на Европейската политическа общност, която се проведе в Прага през октомври. По време на днешните ни срещи направихме преглед на развиващите се и задълбочаващи се отношения като две съседни държави. Както Балканите, така и глобалната система са изправени пред големи предизвикателства. Ето защо вярваме, че солидарността ни като двама съюзници от НАТО трябва да бъде по-силна от всякога. По този повод потвърдихме, че имаме общата воля да задълбочим нашите двустранни, регионални и глобални отношения", заяви от своя страна Ердоган.

"Общата ни цел – увеличаване в кратък срок на обема на търговията до 10 млрд. долара. Подчертахме необходимостта от ефективно сътрудничество в управлението на незаконната миграция. По време на срещите си обсъдихме подробно и нашите икономически и търговски отношения. Миналата година обемът на търговията ни достигна 6 млрд. долара. Общата ни цел е да го увеличим до 10 млрд. долара в кратък срок след днешните срещи. Сътрудничеството ни ще продължи да се развива с приключването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните. Бих искал още веднъж да благодаря на президента за подкрепата, която оказват на нашите бизнесмени в България, чиито инвестиции надхвърлят 2 милиарда и половина евро", каза още турският президент.

Проучени са възможностите за сътрудничество по въпроса за енергийната сигурност, двете страни ще работят и по съвместното справяне със сигурността на границата.

"Войната на Русия в Украйна не е изпитание само за нас. Тя подлага на изпитание и нашите икономически и социални системи. Трябва да преосмислим някои въпроси, какво е сътрудничество, приятелство, добросъседство! Глобалните промени се случват много бързо. Трябва да намерим общи подходи. Нашите страни носят обща отговорност по отношение на сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката. В съответствие с взаимните интереси очакванията ни са, че енергийните системи на двете страни ще продължат да се развиват. И тук бих искал да благодаря на г-н Ердоган, защото ни помогнаха с втечнен газ в много труден за страната ни момент. Днешната ни среща също беше много полезна. Войната в Украйна в момента оказва влияние върху световните вериги за доставки. За нас съществува сухопътен маршрут от Африка до Европа и през Турция. Ние също виждаме отговорност в това. Осъзнаваме също така, че трафикът се увеличава", каза Радев.

Той засегна и за проблемите с бежанците по границата.

"За да бъдат успешни стъпките, които сме предприели, трябва да имаме спокойна и защитена граница. Оценяваме превенцията на Турция за увеличаване на нелегалната имиграция. Тя е насочена към здравето на хората и затова ще продължим съвместната си работа по този въпрос".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ердоганРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
16
 
4
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
Добре че имаме Президента Радев , иначе щяхме да потънем и да ни ограбят като Държава ако разчитаме на Парламента и Партийците .
3
9
 
2
 
! Отговори
интересно преди 1 година
А кафето боко ли го сервираше !!!1
2
4
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Ердоган не е вчерашен. Натирил е Рундю, както си трябва :))))))))))) Преди няколко дена нали с Боко говориха... :)))))))))))))) Ще има кабинет с третия мандат или още с първия ГЕРБ ДПС Възход = 115 гласа.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тва сме го чувАле не един път