Няма нужда от притеснения за влизането ни в Еврозоната

Пенкова: Повишаването на доходите е една от възможностите ни
Обновена: 12 дек 2022 12:28 | 12 дек 2022 12:28, Йоана Цонева
47
Няма нужда от притеснения за влизането ни в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Не трябва да се обвързват Шенген и Еврозоната, каза пред БНР Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

Тя не вижда причина за притеснения относно критериите за влизането на страната ни в Еврозоната. "Не мисля, че има притеснение в тази посока. Най-големите въпросителни остават около условието по отношение на инфлацията и инфлационния натиск. Разбира се, в ситуацията, в която сме - на тази безпрецедентна криза, този инфлационен натиск не е типичен само за България, а напротив - за целия ЕС и за цялата Еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, са, че това се взима под внимание. Не очаквам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплина и дефицитът трябва също така да се съблюдават. Това до голяма степен е задача и на българската държава", обясни Пенкова.

Още по темата
Тя отбеляза, че повишаването на доходите е една от възможностите, които Еврозоната предлага, като сред причините за това е, че се засилва инвестиционната активност. "Бидейки част от тази общност, се създава една по-сигурна и качествена институционална среда, създава се усещане за стабилност във финансовата система. Не бива да се пренебрегва факта, че бидейки част от Еврозоната, до голяма степен всички видове транзакционни такси намаляват значително. Това в България се равнява на малко под 1% от БВП като разход, който в момента отива за такъв тип такси", посочи евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО!!!Поредния опит на "УПРАВЛЕНСКИЯ ЕЛИТ" съставен от НЕВЕЖИ, НЕУКИ, ГРОЗНО АЛЧНИ и БЕЗСКРУПУЛНИ индивидчета ДА ПОВТОРЯТ СЦЕНАРИЯ ОТ 1997 година - МАСОВО ОГРАБВАНЕ НА НАРОДА С ЦЕЛ ЛИЧНА ОБЛАГА!!!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОУ, ВДИГАЙ ВЕТО ММА! ЙЕС СЪР, А? ЗАЩИТАВАЙТЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАОРОДА,Ч Е ЩЕ ИМА ДЪРВЕН ГОСПОД...
21
3
 
6
 
! Отговори
Елементарен човек преди 1 година
Всичко лошо - руско. Всичко добро - европейско. Така е лесно и елементарно. Други не ми трябва. Гей паради и евро? Това е добро. Християнски ценности? Това е лошо. Елементарно. Отивам да гледам турски сериали. Лек ден.
20
2
 
5
 
! Отговори
ген. Деникин преди 1 година
Не Нам не Нам на пишещите против еврото. Признайте си че на друго място Ви стяга чепика от влизането в Еврозоната. И Вие много добре знаете за какво става въпрос, и собствено какво следва от приемането ни в Еврозоната. Ще излезе наяве скоро.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенкова може да е експерт в минетите но до там... Аре на околовръстното, с тая физономия ще изкараш повече пари, а и глупости няма да говориш...
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като влезем в Шенген ще вържем и цъфнем, прекалено се експлоатира тази тема :))) Аз даже се радвам, че българската национална валута се запазва, така имаме идентичност, а ние е имаме в изобилие :)
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14:Точно такива като теб ще ни набутат да плащаме чужди заеми.Мислиш се за велик,а си една 0.Като си толкова умнокрасив я кажи на колко критерия за присъединяване не отговаряме и въобще колко са критериите.Не знаеш нали?Ето затова нито си велик,нито имаш право да обиждаш обикновените хора."Простолюдието " е по-мъдро от теб.После не се чудете хората като ви пcyват...Ще тънем в мизерия.Ясно е като бял ден,че ще влезем.Нито референдум ни дават,нито нищо.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иво,я ни обясни ползите на нас тъпите от простолюдието.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенко ли ше ни казва от какво да се не притесняваме? А нема нужда Пенко да ни назва. Аз на сеяндурски фамилии вера немам.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни искат в Шенген,но ни искат в Еврозоната въпреки,че нв отговаряме на изискванията за присъединяване.Защо?Гнила работа...
13
22
 
7
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Притеснения имат само глупавите и страхливи хора от простолюдието. Образованите хора, гледащи в бъдещето знаят много добре какви са ползите от еврото.
12
4
 
21
 
! Отговори
Не, мерси преди 1 година
Какво се случва като влезеш в един съюз с по-ниски доходи, а в този съюз отпускат кредити на килограм? Какво става при повишено, рязко увеличение на парите в обръщение? Ако сега има накакъв малък процент от т,нар "средна класа", тя ще изчезне напълно. Ще плащаме дълговете на съюза солидарно с по-богатите, а какво ще спечелим? Инвестиции? Не ме разсмивайте. Не на еврото.
11
2
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Коя е таз червена квачка :)))
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужда няма, но притеснения има
9
2
 
16
 
! Отговори
fact преди 1 година
ЕСТОНИЯ ШЕ ГЛАСУВА ПРОТИВ.Продължавай да не се притесняваш............
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не съм се притеснявал. Едва ли ще стане скоро.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая "дама" е евродепутат. Напълно нормално е да не се притеснява със заплатата си от 25 хиляди евро месечно. На нейно място и аз не бих се притеснявал.
6
5
 
23
 
! Отговори
НЕ, НЕ И ПАК НЕ преди 1 година
Чувала ли си НИВО НА МИНИМАЛНИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ РЕЗЕРВИ в банките? А за КОЕФИЦЕНТА НА ЛИКВИДНО ПОКРИТИЕ? А ЗА ПАРИЧНИЯ МУЛТИПЛИКАТОР? Едва ли...Не на еврото, това ще ни зароби. Искаме референдум!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарко видяхме с повишението на доходите какво стана с инфлацията. Не мерси тенкю спасиба Другарко.
4
2
 
17
 
! Отговори
"Няма нужда от преди 1 година
притеснения за влизането ни в Еврозоната" - това становище, само по себе си, не е ли притеснително?