Турция и България заедно ще спират трафика на мигранти

Двете страни ще правят съвместно обучение на силите за сигурност
Обновена: 18 дек 2022 20:23 | 18 дек 2022 20:17, Анисия Иванова
53
Турция и България заедно ще спират трафика на мигранти
Снимка: МВР

Турция и нейната съседка България ще продължат да се борят с трафика на мигранти, обеща турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

"От дълго време работим заедно, особено по въпросите на трафика на мигранти, контрабандата на наркотици и сигурността на границите, за да спрем и предотвратим миграционния поток", заяви Сойлу на пресконференция с българския си колега Иван Демерджиев в Истанбул.

Той обясни, че с българския си колега са се събрали, за да приведат в действие решенията, взети на срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и българския президент Румен Радев в Истанбул на 9 декември.

Същата седмица влезе в действие споделеният механизъм, създаден между двете съседки, който предвижда много мерки за общата им граница, включително технологични трансформации и увеличаване на капацитета на граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли.

"В това отношение имаме действащо споразумение за обмен на информация", заяви Сойлу, цитиран от "Дейли Сабах".

Той разкри, че двете страни са договорили условия за завършване на споразумение за съвместно обучение на силите за сигурност и добави, че по граничния маршрут с България са издигнати оптични кули, като турската страна започва работа по нова физическа система на границата.

"Както Ердоган се изрази на срещите, Капъкуле е втората по големина порта в света по отношение на преминаванията и търговията. Чрез нея се увеличават производството и износът на Турция, а граничните пунктове, както и търговските транзити на Капъкуле, са жизненоважни както за нас, така и за България", отбеляза Сойлу.

По-нататък той благодари на Демерджиев за усилията му за екстрадиране на престъпници в Турция, визирайки последното решение на български съд от началото на седмицата за връщането на Мустафа Левент Гьокташ, бивш войник, замесен в убийство от 2002 г., свързано с Гюленистката терористична група (FETÖ) - сенчестата организация, която стои зад проваления преврат в Турция през 2016 г.

"Бих искал да потвърдя отново, че сътрудничеството ни срещу терористичните групи, включително ПКК, YPG/PKK и ФЕТО, продължава решително", отбеляза Сойлу.

От своя страна Демерджиев благодари на Сойлу за оказаната "голяма подкрепа" на съседна България в борбата ѝ за овладяване на "мигрантския натиск" и заяви, че Европейският съюз също оценява високо това сътрудничество, тъй като двете страни защитават външните граници на ЕС.

"Убеден съм, че ЕС ще предприеме стъпки за по-нататъшна подкрепа на тези големи усилия на двете страни", каза той.

Той добави, че страните планират също така да изградят железопътна линия и магистрала за подобряване на транспорта между Капъкуле и Хамзабейли.

"Освен това обсъдихме конкретните стъпки, които ще предприемем срещу терористичните организации, действащи и от двете страни. Сътрудничеството в борбата срещу терористичните групи ще продължи", заяви Демерджиев, като същевременно увери, че България ще арестува терористи и ще ги предаде на правосъдието.

ПКК е включена в списъка на терористичните организации на Турция, ЕС и САЩ и е отговорна за смъртта на 40 000 души, включително жени, деца и бебета. В продължение на четири десетилетия тя води кървава терористична кампания срещу Турция, като напада както служители на силите за сигурност, така и цивилни граждани. YPG е сирийският терористичен клон на ПКК.

ФЕТО и базираният в САЩ неин лидер Фетуллах Гюлен организираха неуспешния преврат в Турция на 15 юли 2016 г., при който бяха убити 251 души и ранени 2734. Анкара също така обвинява ФЕТО, че стои зад дългогодишна кампания за сваляне на държавата чрез проникване в турските институции, особено в армията, полицията и съдебната система. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари