Явор Куюмджиев: Намесата в "Лукойл" може да доведе до опасни последици

Това по-скоро няма да има ефект, смята енергийният експерт
Обновена: 22 дек 2022 22:57 | 22 дек 2022 21:50, Красимир Ангелов
21

Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката на първо четене.

"Това, което НС може да направи, е да въведе допълнителен данък, но няма как да контролира който и да е производител на каква цена ще продава. Има си НАП, която трябва да каже: "Ти лъжеш, купил си по-евтино ще ти наложим глоба". Това е единственият пазарно работещ вариант, останалото е изкривяване на пазара", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в случая с "Лукойл" не става въпрос за национализация, а за поемане на оперативен контрол за няколко месеца управление.

"Това по-скоро няма да има ефект, това е сложно съоръжение, тези хора са обучавани с години. На мен ако предложат, аз да не съм луд, ще откажа. Там има толкова опасни неща, че ако не се управляват качествено, ще има тежки последици - възможни са взривове, риск за околната среда. Това са безсмислени мероприятия", убеден е Куюмджиев.

Той посочи, че договорът на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус" за ядрено гориво е крачка в правилната посока.

"Ще бъде трудно да се доставя руско гориво на АЕЦ "Козлодуй", логистиката вече е невъзможна. Със самолети или кораби по Дунава, през украински териториални води, няма как да минат. Хубаво е това, че не е само един доставчик - американската компания, а за шести блок се търси алтернатива. Трябва да намерим и вариант за резервни части, поддръжката на централата няма да е възможна нито с руски части, нито с руски експерти", припомни Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май демократично се канят да фалират Лукойл Бургаз за нашите приятели отвъд океана.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одържавяване на Нефтохим Бургаз, разследване на незаконната сделка за придобиване от Лукойл, глоби и съд за Лукойл за неплатени данъци за последните 23г и съд за Иван Костов и компания, които продадоха рафинерия струваща 1 МИЛИАРД ДОЛАРА за 100 МИЛИОНА лева, когато 1 долар беше 2.28лв! Нефтохим трябва да е Български. Най-голямата рафинерия на петрол на балканите, захранва половин Гърция, Румъния, цяла България, Сърбия, Македония и Босна! А печалба все няма! АЙ СИКТИР!
15
0
 
1
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Да бе! Той руския петрол за Лукойл все през украински териториални води върви. Този *** сега ще накара Путин да превземат и Одеса за да могат да ни докарат ядрено гориво по ЖП.И сега как да му вярваш на глупостите!
14
1
 
7
 
! Отговори
Този плашеше преди 1 година
че от май месец, всичко спира без Газпром!
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 13 Захванал се комунист - някакви други глупости нямаш ли да ги изръсиш във форума
12
2
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
"Ще бъде трудно да се доставя руско гориво на АЕЦ "Козлодуй", логистиката вече е невъзможна. Със самолети или кораби по Дунава, през украински териториални води, няма как да минат."Що по морето не може ли да минат ,а тия от Уестингхаус , как ще го доставят с космически кораб ли ?
11
6
 
12
 
! Отговори
Захванал се комунист преди 1 година
На пазарна икономика да ни учи. Експерт! Де бре! То в тая държава други си нямаме. А и с пожари и взривове плаши. Този е за прокурор. Усещат гнидите руски, че изпускат контрола и започват злобно да хапят. Много време ни трябваше, но поне се разбра с тая война кой кой е. Кой от две майки цица, а на третата и казва, че е сираче.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците и техните *** - са като въздуха и слънцето за всяко корумпирано същество...Светът а и "нашата" скапана от ей такива с десетилетия държава може да се движи и развива и без боклучавите съветски заробващи производства,технологии..и ресурси."Слънцето ще изгрее и без тях"- Срам ме е че - думи като националност,род,родина,семейство..държава ги изпразниха от съдържание- за да "играят ... карти" и пълнят чекмеджета...Ам на всяко прасе му идва "Коледата"- и те так
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските слуги изпълзяха
8
12
 
17
 
! Отговори
Руска подлога преди 1 година
Този е рушка ***. Миреше отдалече, даже смърди. От десетина години печели рубли от Путин, предавайки интересите на България.
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Той посочи, че договорът на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус" за ядрено гориво е крачка в правилната посока." Мхм...води до ядрен взрив.Аз само да кажа,че като нямат акъл в главата и Господ не може да им помогне.Експертите 100000000000000 милион пъти ги предупредиха,че ще има проблем.Като не чуват е техен проблем.Затова е имало аварии,защото са пробвали новото гориво.Зя някой и друг лев ще гръмнат и децата си,и майките си,и нас.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една държава е изключително слаба когато не може да се справи с която и да било фирмичка ако и да е корпорация. На това отгоре влияе върху бъдещето на държавата.Нефелна работа.Смехотворна история.
5
9
 
10
 
! Отговори
kirilenko преди 1 година
поредният БЪЛГАРСКИ ''***'' ТОЯ ЗАВОД СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРИ .А НЕ ОТ РУСКИ ''МАЙМУНИ'' В ЕФИРА СЕ РЪСЯТ ГЛУПОСТИ ОТ НЕКОМПЕТЕНТНИ ЛИЦА''Г....ЗОВЕ''
4
5
 
8
 
! Отговори
Фройд Дучев преди 1 година
явно са доста повече хората, които са били на 4к/месец...
3
14
 
19
 
! Отговори
Алиосман преди 1 година
Аре стига сте плашили и без това страхливия народ. И какво ще направят, че сме прибрали Лукойл? Нищо. Видяхме ги каква умряла мечка са. С тези трябва да си с топки, като си снишен и те си правят ташшаци с теб. Толкова години не го разбрахте.
2
6
 
9
 
! Отговори
hahahahahahahahaha преди 1 година
този гном не ви прави услуга. хахахахахахаха
1
12
 
22
 
! Отговори
Кюмюра преди 1 година
Тоя видимо няма понятие от нещата и говори откровени лъжи.