ГЕРБ поиска МВнР да извика Митрофанова заради Христо Грозев

Българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа
Обновена: 27 дек 2022 14:55 | 27 дек 2022 12:00, Камелия Цветанова
385
ГЕРБ поиска МВнР да извика Митрофанова заради Христо Грозев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Руският посланик в България да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев. За това настояват от ГЕРБ в разпространена позиция във фейсбук профила на лидера на партията Бойко Борисов.

"Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции", пише в декларацията на ГЕРБ по повод обявяването на Грозев за издирване от руските служби. 

Още по темата

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Тва да правиш журналистическо разследване по източници от интернета малко на фейсбук меринджейство ми мирише.
308
0
 
0
 
! Отговори
М преди 1 година
""Краставите магарета през девет баира се надушват""---Българска поговорка
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко ще се надхитри сам накрая с милиционерските си номера.
306
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният срам и позор за България ! Резидента и *** му мълчат ! СРАМ СВЕТОВЕН !
305
4
 
6
 
! Отговори
мдаааа 2 преди 1 година
"Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да отвлекат самолети, но неговата роля е била само да документира събитията, като е снимал филм за операцията.... еее после срещу нови сребърници щеше да го развява в медиите, както той си го умее." Така че хората казват, ЩОМ ШАВАРА СЕ КЛАТИ НАД ВОДАТА, ПОД ВОДАТА ИМА ГОЛЕМА РИБА.... та и щом за Грозньо се заговаря с недомвлъвки най вероятно има сериозен шпионски скандал!!!
304
3
 
4
 
! Отговори
мдаааа преди 1 година
Ами правилно е да я викат Митрофанова, ноооо.... тогава нашите убавци трябва да потвърдят, че държавата Бг е изпратила лицето Грозню специално да шпионира РФ и за това го защитават.... в противен случай лицето Грозню си е обикновен частен шейтан-шпионин най вероятно вербуван и работещ за чуждо разузнаване, говори се за ЦРУ И МИ6!!!Т.е. кой каквото си е дробил да си го куса... от тук нататък ако не се яви пред съда да се защити работата опира до Петров и Беширов, неговите си герои!!!!А иначе..."Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да
303
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато тоя шопарляк не легне в трапа, България няма никакъв шанс!
302
1
 
7
 
! Отговори
Б.Борисов преди 1 година
При мене най-умните са професори. Но с академици не разговарям.. Ние в ГЕРБ нямаме такова ниво!
301
1
 
11
 
! Отговори
Новичоков преди 1 година
Толуп,внимавай да не изгориш.Гешев няма да може да те спаси.
300
4
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Боко,това ли ти нареди американският губернатор от Козяк?
299
9
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Какво ще се церемонят с тоя кожен бидон? Да я изгонят от държавата и да им закрият цялото посолство.
298
6
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
грозев е като марков , двоен агент. сега ще го направят мъченик, и ще ни го върнат я за президент я за премиер. тоя ход е тотално читалище
297
0
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
нашия дето пусна руски самолети без проверка през въздушното пространство на алианса "щот сме мног добри и разумни"., се е сетил да вика лелята дето от 10 годин ни връща на турците при всеки опит за независимо решение. нема по голем смех
296
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
...даже дежурните по дискусия и пияниците от редакцията трябва да те докладват на полицията, щото тва си е заплаха за убийство.
295
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен316 в *** по не си играят сбу и интерпол. ти внимавай, що нищо не е анонимно. утре другиден ше поискат от нсо отчет и ще разкрият заплаха за живота на бившия премиер за пет минути. като си пинал - пий хаповете и си легай.
294
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толуп,внимавай да не ти падне главата.КГБ не си играят.
293
2
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Трябва, ама нямаме дипломати, те ни взимат за леки Марии. както и да е - нали са на топло по кабинетите, язък за човека ще го приберат по Сибир.
292
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе това да не е племейтка да я викаш срещу - 10 000 кога ти дойде
291
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова ще каже на българските власти това, което е им е отдавна известно, само че не е за пред хората! А Грозев да не се прави на щипана теменужка! Той най-добре си знае що го търсят! А ако "случайно" не знае да попита началниците си от ЦРУ! Може и пък да го кажат!! Тия неща руснаците не забравят!!
290
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бокич,я ходи си гледай Унучетата !!