ГЕРБ поиска МВнР да извика Митрофанова заради Христо Грозев

Българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа
Обновена: 27 дек 2022 14:55 | 27 дек 2022 12:00, Камелия Цветанова
385
ГЕРБ поиска МВнР да извика Митрофанова заради Христо Грозев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Руският посланик в България да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев. За това настояват от ГЕРБ в разпространена позиция във фейсбук профила на лидера на партията Бойко Борисов.

"Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции", пише в декларацията на ГЕРБ по повод обявяването на Грозев за издирване от руските служби. 

Още по темата

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
11
 
3
 
! Отговори
А искате ли.... преди 1 година
ДА ПОДПАЛИМ РУСКАТА ЦЪРКВА...???
228
5
 
5
 
! Отговори
МНОГО КАФЕВ преди 1 година
ТОЗ РРОМ НА СНИМКАТА
227
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази руска стара чанта да си ходи в Русия тука нема работа.
226
9
 
8
 
! Отговори
ГулюГулю преди 1 година
Че тоя еничер Christo Grozen е от на ПП и ГЕРБ хората къв е тоя филм или дори и за тяхната пропаганда Русия е виновна
225
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, ако се наложи утре баце пак ще подари кученце на Путин тиквата е доказан страхливец и лъжец.
224
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тикву гламава,гледай руснаците и теб да не те обявят за издирване,че тогава цялото шопско поле ще усереш от страх.
223
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя и неговата бо.клукса партия като какви искат нещо
222
7
 
6
 
! Отговори
4 преди 1 година
Да се извика и хамериканския за случая Магницки!Как могат да съдят чужди граждани без обявени публично доказателства?Не ви стиска ,гадни хамерикански агентчета!
221
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самия факт, че протовопоставяте едната част на Европа, срещу другата част на Европа Е КРАЙНО ГРЕШНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ВРЕДИ НА ЦЯЛА ЕВРОПА, НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВИТЕ, ТАКАВА ПОЛИТИКА НЕ ОБСЛУЖВА ЕВРОПА, А ВРЕДИ НА ЕВРОПА и престанете да се дърлите за чужди интереси, които дори не са и европейски, гледайте си нашата кочинка!
220
7
 
12
 
! Отговори
ZPycия е враг на БГ преди 1 година
Взеха ни АЗБУКАТА... Заселиха България с черкези в сделка с турския султан... Откраднаха ни националния архив и история.......
219
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този стар корумпипан дебелак пак се показа
218
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименМи новата посланичка от Украйна е била в публичен дом, сексоложка ви пратиха
217
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозев сега да внимава къде ходи на почивка че може да му приземят самолета някъде по летищата. Най-добре да си стои в Лондон и без това не е българин
216
6
 
5
 
! Отговори
Корнела преди 1 година
Путин вече няма полезни ходове, но с Радев ще го спасим! Радев ще събира военната помощ за Украйна. А аз ще си покажа циците на украинската армия и те от ужас ще се предадат! До последния украинец!
215
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Правилната позиция е да я залеят с боя, да я овъргалят в перушина и да я подгонят към руския ***.
214
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските "болелщики" ще се хвърлят да защитават мустакатата руска посланичка. Да погледнат новата на Украйна какво парче е! Извратиха се тези руски ***,много се извратиха!
213
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толупа и той е в черния списък на Кремъл,а НКВД и КГБ не си играят,те работат с руската мафия.
212
2
 
8
 
! Отговори
Радо Шишарката преди 1 година
Мутри сбогом, няма вече мацки, барове.Няма вече евро фондове .Има само яко *** .Мутри ,мутри сбогом(мутри ,мутри сбогом)
211
4
 
6
 
! Отговори
Путин и Русия казаха преди 1 година
Св. Св. Кирил и Методий са МАКЕДОНЦИ,Азбуката не е Българска........... Русофилските по.МИЯРИ се нахвърлят срещу Бойко и нормалните българи.....
210
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ицо вече е мъртвец,а вие може да си го изкарате на Митрофанова като я изгоните за Русия.А ти Толуп по добре си трай да не пострадаш и ти.