Дянков: България има шанс за еврозоната през 2026 година

Трудно ще успеем за следващата година
Обновена: 7 яну 2023 22:37 | 7 яну 2023 22:29, Росен Стойчев
72
Дянков: България има шанс за еврозоната през 2026 година
Снимка: БГНЕС

България може да приеме еврото най-рано през януари 2026 година.

Още по темата
Това коментира пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Няма да успеем на 1 януари 2024 г. да сме в еврозоната. Има една значителна част от законите, които са необходими за еврозоната, които още не са минали през парламента. Сега служебното правителство е внесло тези закони, дано минат, но се съмнявам при тази политическа нестабилност. Дори и да минат тези закони, ние в момента не изпълняваме повечето от формалните критерии за влизане - висока инфлация имаме, дефицитът ни е над 3% и цените на държавния дълг, ако се изчислят, предполагам и този коефициент няма да е достатъчен".

Той уточни, че ако страната ни не постигне целта през 2024 г., следващата възможна е 2026 г. заради Маастрихтските критерии, според които кандидатът за еврозоната трябва да покрива изискванията в продължение на 2 години.

"При влизането на Италия в еврозоната преди години се покачиха рязко цените и коментарите са точно такива и за Хърватия, че в първите няколко дни се забелязва такъв процес. Трябва обаче да споменем, че България и Хърватия са много различни. България от 25 години е във валутен борд и еврото и левът са вързани, докато Хърватия влезе от плаващ курс към еврозоната. В България аз не очаквам да има такъв процес, какъвто сега има в Хърватия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
За еврозоната за еврото за да е стабилна държавата
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хер Флик от къде изкочи?
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приемането на Еврото ще е едно от малкото добри неща за България през последните 30 години. Жалко че механизмите на ЕС са толкова тромави. Трябваше да приемем Еврото директно със влизането в ЕС. Досега вече щяхме да сме забравили.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТА В ЕВРОЗОНАТА до 2030 година по простата причина че ЕС дотогава няма да съществува!
47
3
 
5
 
! Отговори
офе4 преди 1 година
Мони, какво прави любовницата Джиджи, кученцето и къщата за 2 млн. на Созопол? Тази, която си купи, докато ние ядохме постни пици!
46
4
 
7
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Дянков, леля ти Кристалина намерили ли си вече членската книжка от БКП ? Теб никой не ти пита. Нито за еврозоната, нито пък за финансите на България. Ти също си от бившите. Сега вече времената са други. С толкова много министри на финансите на България, че и с още повече заместник министри, изобщо не се стремя да им запомня имената.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
(Няма да успеем на 1 януари 2024 г. да сме в еврозоната. Има една значителна част от законите, които са необходими за еврозоната, които още не са минали през парламента).Това ми звучи като (Много исках ама нямах желание). Явно Дянков говори от името на тези които не искат Шенген и Еврозоната за да не и се срине далаверката.
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЦБ нареди да започнем да сечем Евро монети.Това е сигурен сигнал за скорошно влизане. Догодина сме в Еврозоната 99% сигурно! В парламента освен русороба копейкин Всички други са за Еврото. Това е също солидна причина.
43
2
 
5
 
! Отговори
Пицария преди 1 година
2126 година някъде.
42
2
 
15
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 1 година
Абе Дянко,машмуPok такъв,българите не искаме нито зона,нито евро! А не се съобразявайте с вашите господари от САЩ и направете едно допитване до народа,ще останете изумени от резултата!!!
41
2
 
10
 
! Отговори
Благодарим ти,Мони! преди 1 година
Дано никога не влезем и унищожим България окончателно!
40
3
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 49 тц, тежки дни я чакат Хърватия.. вече пропищяха от еврото и се молят за куната да остане ;)
39
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ще ни набутат, защото някой трябва да плаща дълговете на италия, гърция и Испания ;)
38
1
 
11
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Най-големият Исторически парк в света до Варна напомня, че ние и за евросъюза не изпълнявахме нито един от критериите, ама ни взеха заради територията ;)
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ни искат в Еврозоната ще ни набутат. Правила, критерии, закони, това няма никакво значение. Еко е изгодно за ЕС, влизаме с шутове. Справка шенген. Покриваме изискванията, но не им е изгодно и за това не влизаме.
36
1
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
изключително неприятна личност която за съжаление по неприятен субект го назначи начело на финансите в БГ и се радвам че не успя да изкара мандата си докрай! обирджии
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехее, 2026!? Значи България я чакат още поне 3 тежки години, в които ще се решава дали да продължи да е в Евро съюза, а *** като Костадинов може и да я изкарат от там. Тежко ни!
34
2
 
13
 
! Отговори
Народеее???? преди 1 година
ЗА КАКВО ЕВРО ГОВОРИШ? БЪЛГАРИЯ СИ ЗАМИНАВА ОПОСТУШИХТЕ Я ОГРАБИХТЕ Я А СЕГА И ЧУЖДИ ДЪЛГОВЕ ДА ПЛАЩА ЩЕ Е ТОТАЛНО ЗАНУЛЕНА И ХОРАТА ПО БЕДНИ ОТВСЯКЪДЕ! ЗАЩО ЛЪЖИТЕ НАРОДА? !***!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнявам се,че и през 2026 ще влезе в еврото.Дянко е голям оптимист.Няма пица,дори парче от пица няма!
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този обещаваше постна пица за българите. Ама се оказа, че изяде пицата, опоска каквото можа от финансите, включително и резерва на Здравната каса. Народът получи кутията от пицата.