Денков върна неизпълнен мандата, но иска дискусия за развитието на страната

Радев настоя за разговор за договореност между ГЕРБ и ПП
Обновена: 9 яну 2023 10:54 | 9 яну 2023 10:06, Камелия Цветанова
73

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Номинираният за премиер от ПП Николай Денков върна папката с неизпълнения мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

"За съжаление декларацията не получи достатъчна политическа подкрепа, но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането и дискусиите как трябва да се развива страната предстои. Това не е академично занимание, а е въпрос за бъдещето на нашите деца и внуци, къде искаме да живеем и как искаме да живеем", каза той.

Още по темата

Президентът Румен Радев от своя страна настоя за разговор с представителите на ПП относно евентуалното им сътрудничество с ГЕРБ.

„Вчера вашите коалиционни партньори от ДБ заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и ПП и вас и ще ви помоля да обсъдим този важен въпрос“, призова той.  


Веднага, след като първият мандат на ГЕРБ претърпя провал и първата политическа сила не събра подкрепа за предложеното от нея правителство, от ПП обявиха, че ще предложат нов подход и инициираха срещи за изготвянето на проект на декларация, която съдържа конкретни цели и действия за изпълнението им. Именно подкрепата за този документ те поставиха като условие, за да предложат състав на правителство.

В петък обаче предложената от ПП декларация с националните приоритетите получи подкрепата само на депутатите от политическата сила и ДБ. От ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против, а от ДПС, БСП и „Български възход“ гласуваха с „Въздържал се“. Така се стигна и до връщането на неизпълнения мандат.

Сега рулетката ще се завърти за трети и последен път. Президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство на избрана от него парламентарна група. Ако и тя не успее да събере подкрепа и да сформира правителство, отиваме за пореден път на предсрочни избори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денацифицирайте тезибоклуци в президентството! Долу военнатаФатмашка диктатура! Долу чуждите сини знамена пред президентството и столичната община! Ура за българското знаме!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не цяла Европа,а цял свят вече ни се смее,че едно правителство не можем да направим.Както народа е казал хубава работа ,ама българска!Някой "експерт"няма ли да се изкаже в прав текст,че няма никакъв смисъл от нови избори поради простата причина,че резултатите ще бъдат същите и правителство отново няма да има.Тая сг...ан събрана в народното събрание освен да си мерят пиш...ките и ***...ките друго не могат.Едните експерти казват бяло,вторите черно,третите жълто,та как да има разбирателство.Никак!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да тече : Коласьооон алангрооо, Ленче ле! Инструментално! Взимети на Наско коза и го махнете от джама да не падне, Ленчеее!
16
4
 
15
 
! Отговори
Аман от дискусии преди 1 година
Каква дискусия? Ако провалите поредните опити за кабинет, отивате при Слави. Просто и ясно!
15
6
 
4
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Нека Радев да задържи колкото трябва следващия мандат, за да може да се осигури нужното време на Парламента да отпусне помощите за бизнеса, за да може да има бизнес.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що изобщо го прие от зеления чорап, бе дърт юрдек цайсат?
13
1
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Тряаа ли според вази читатилити ,а играй сопата или не ? От ми писна!
12
2
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Хем върнал мандата, хем иска дискусия. Аз сам голямата работа, но друг да работи вместо мене. Да го преименуват на клоунско събрание.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро да каже пак кой е в изолация и да повтори каже кой никога повече няма да е в управлението на държавата.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледна точка, шегува се на 50% - в частта за сегашните достойни.
9
1
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Що да се шегувам, алтернативата на ГЕРБ не са ли само достойни хора? Тва Слави, Радев, Кирчо, БСП, Ицо Хазарта, на БСП хората ДБ, Мая Манолова и много други
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли са политическите шарлатани.
7
1
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
До 1. Шегуваш се, нали?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков: на си ти мандата, дай си ми дискусията.
5
4
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Хе-хе, променливи олигоффрени, нали уж другите бяха импотентни? Те поне предложиха кабинет и събраха цели 113 гласа.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президент Радо Шишарката, любимият певец на мутрите, ви поздравява за връщането на мандата с песента Обичам шопската салата! Попфолкът Продължава! Чалгария търси талант! Гласувайте за Кукубенд Парламент!
3
2
 
18
 
! Отговори
Провал? преди 1 година
Ако първия мандат беше "провал", тогава втория какво е? Още веднъж се показа политическата немощ на политическите ни партии, но някак отразяването ѝ е тенденциозно.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега последно кой е по добър премиер от Бойко, кой ще го замества?
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че се спасихме от ГЕРБ, сега цъфтим и само достойни хора управляват