ПП иска държавата да отпусне компенсации за скъпия газ за бита

Предлагат и нови мощности на АЕЦ "Козлодуй"
40
ПП иска държавата да отпусне компенсации за скъпия газ за бита
Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната“ предлага механизъм за компенсиране на битовите клиенти на природен газ. Това се налага заради неуспеха на Министерството на енергетиката да продължи политиката за поддържане на цените на природния газ за битовите потребители, по-ниски от средните на европейските енергийни борси, както е видно от последното решение на КЕВР, посочват от пресцентъра на политическата сила.

Проектът на „Продължаваме промяната“ предвижда Министерският съвет да бъде задължен да въведе механизъм за компенсации на базата на количествата потребен природен газ за съответния месец с фиксирана сума на един MWh. Размерът да се изчислява като 50% от разликата между цена на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първо тримесечие на 2023 г. в размер на 122,58 лв./MWh, като в сумите не е включен ДДС.

Внесеният проект на решение в полза на битовите потребители е в отговор на трудностите, пред които хората са изправени, заради в пъти по-високите сметки за природен газ, оттам и за топлинна енергия. Особено в разгара на зимния сезон. Мярката е в синхрон с европейските мерки в подкрепа на потребителите за справяне с растящите цени, както и с мерките от времето на последното редовно правителство, мотивират се от ПП.

„Продължаваме промяната“ ще внесе и решение за проучване на възможностите за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
 
Партията застава твърдо зад идеята за либерализиране на ядрената енергетика и предлага въвеждане на избор на ядрени мощности на конкурентен принцип, съобразен и със санкциите срещу Русия. „Продължаваме промяната“ се обявява против вземането на решение за конкретен доставчик без анализ на икономическия ефект и съпоставката на условията от различи доставчици.

Затова проекът на решение задължава министерството на енергетиката да възложи на „Българския енергиен холдинг“ да проведе разговори с всички потенциални производители и доставчици на ядрено оборудване за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.  

В срок от четири месеца от приемане на решението, Министерският съвет ще трябва да внесе в Народното събрание предложение за избор на технология и  конкретен доставчик.

Ще настояваме Министерският съвет и министерството на енергетиката да възложат на БЕХ да проведе и разговори с производители и доставчици на малки модулни реактори (ММР), като целта е да се проучат всички възможности и да се избере най-конкурентното решение за изграждане на нова енергийна ядрена мощност в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: АЕЦгазПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Айде сега холан... преди 1 година
Нали газа беше с 4 пъти по-евтин?!? Кирчо лично го докара с танкерите?!? Не вярвам да е излъгал,той никога не лъже, нали?
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се как може да са толкоз глупави хората... не разбрахте ли, че цените в цяла Европа СА НАГОРЕ.. или си мислите че ПП са ви вдигнали цените? Отидете някъде в Германия и като ви кажат 1500 евро месец /наем на стая, + 3 вноски (още 4500). след това отивате да си купите бургер - пам 10 евро, но ПП им вдигнали цените! Вчера си взех хляб за 0.83 стотинки.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест искат още 9 милиарда заем да вземат..
28
3
 
11
 
! Отговори
ох преди 1 година
страшни популисти. И опасни!
27
0
 
14
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Искали те. Нали заради ва с поскъпна всичко? Какво поддържане на цени. За всички по 100 тояги и после на въжето. Дори затвор ви е малко.
26
2
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
КИРО ЛЕНА АСЕН ЛЪЖЕХА ОТ УДОБНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ЗА ТРИ ЧЕТИРИ ПЪТИ ЕВТИНА ГАЗ КЪДЕ Е КАЖЕТЕ ИЗЛЕЗТЕ СЕГА И ЛЪЖЕТЕ НЕЗНАМ САМО ЗАЩО НЕ СТЕ РАЗСЛЕДВАНИ ЗА ТОВА КОЕТО ПРИЧИНИХТЕ НА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИТЕ ПЛАЩАТ СМЕТКАТА ЗНАЕТЕ ЛИ ПУКА ЛИ ВИ НЕ ВАШИТЕ МИЛИОНИ СА ОСИГУРЕНИ
25
1
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
СКОПИЕ СОФИЯ САМОЛЕТНА ЛИНИЯ КОЛКО ПАРИ ДЪРЖАВНИ ПОТРОШИХТЕ ТАМ *** КЪДЕ Е ЕКОНТА ДЕТО ЩЕШЕ ДА ПРАВИ ПЪТИЩА И ТОВАРИТЕ ДА СЕ ПРИДВИЖВАЛИ СЪС СКОРОСТТА НА СВЕТЛИНА ШАРЛАТАНИ ГЕШЕВ ЗАЩО СПИШ НЕЗНАМ
24
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради ПП сега плащаме евтин ток.... ако бяха некадърниците от ГРОБ щяхте всички да имате сметки от по 200-300лв.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви компенсации и помощи стига сме интубирали хората които не са си правили сметките.Който няма пари да гладува,студува и да ходи пеш.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те на това са ги научили в Харвард. Да си бяха стояли в Харманли, щяха да се научат поне малко на родолюбие, а те са овладели науката на бързата лична печалба . А това, че масрафът ще го плаща някой друг - е да, все някой трябва да го плати, нали? Жалко, че този "някой" сме обикновените хорица, а не Кирчо, Кокорчо и компания...
21
7
 
1
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
До Анонимен 26 Връх на глупостта е да не помниш, че само при управлението на ПП имаше компенсации за битовите потребители! Memento mori homine.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връх на лицемерието! След като поскъпването е и по тяхна вина!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като откраднаха 3 милиарда чрез купуване на газа чрез посредници сега предлагат държавата да палти масрафа. Нека да стои скъп газа да им е обица на ухото на баламите дети избраха харвардските мошенници.
18
2
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Еб*ти лицемерите!Нали заради вас е скъп,бе господа българофоби от ПП
17
2
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ами давай, като искаш, тролей смрадлив! Хората се чудят как да си платят сметките, той щял да дава... И не всички са на газ, пък той скъп заради Киро и Асан дебелия.
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо,заради теб е така скъп.Сега държавата да източват,а?
15
3
 
24
 
! Отговори
Кмета на Бургас преди 1 година
Кирчо, нали беше 4 пъти по-тънко. Никога не съм мислил, че ще го напиша, но е време Гешев да се намеси.
14
7
 
21
 
! Отговори
Питам !!!!! преди 1 година
Защо гласувахте за отмяна на отстъпката за горивата, а изпратихте 500 млн лева дарение за Украйна?!!!!
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези комунисти от ПП ще ни докарат до просешка тояга!?
12
4
 
27
 
! Отговори
Майора преди 1 година
За пореден път Харвардските мошеници се излагат! Не стига че чрез посредници докараха по скъпа и то руска газ и я нагнетиха в @Чирен" , ами се загрижили за потребителите! А къде бяхте когато сключвахте неизгодни сделки и попълнихте ошфорните си сметки със 100млн евро?