Цеков: България няма да бъде президентска република

Липсва култура на диалога, смята той
17 яну 2023 19:43, Росен Стойчев
40
Цеков: България няма да бъде президентска република
Снимка: БГНЕС

"България не е президентска република и няма да бъде". Това каза Борислав Цеков, преподавател по конституционно право, в студиото на Нова Нюз.

Той смята, че конституционната традиция на парламентаризма е резултат от социален и политически опит на авторитарните режими.

Още по темата
"Затова никога и никой в Европа не си е помислял за президентски републики и няма и да си помисли", уточни преподавателят.

България тръгна по парламентарен път, защото това беше ясната гаранция и застраховката срещу възможността и лошия спомен да бъде върнат тоталитарния режим", анализира Цеков.

Този парламент се провали, защото липсва политическа култура на диалога, бе категоричен той.

"В България се установи един facеbook начин на правене на политика – скандалджийски, накъсан, нахъсан, без анализ, без идея за национален интерес", смята Цеков. Това е път, който трябва да бъде извървян, а очевидно на политическата арена в момента има хора, които разбират политиката точно по този начин, смята той. Цеков изрази надежда, че политиката ще се върне в нормалното русло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Георги Г. преди 1 година
Ако "Затова никога и никой в Европа не си е помислял за президентски републики и няма и да си помисли", то що за република е Франция?
15
1
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
Така е...кранчето трябва да тече по канализацията на централите !!!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цеков при Коритаров!!! Незабавно!
13
3
 
3
 
! Отговори
Дракон преди 1 година
Ако искате да имате държава, изберете си правителство и не се поддавайте на провокации от руска страна За незаконните емигранти ще ви трябва изградена стена както в Полша примерно. Целта на някои страни е да бъдете компрометирани чрез емиграцията в ЕС и НАТО и отделени от тях. Ситуацията с Русия в момента няма нищо общо с времената на Шипка. Ако сега Русия ви окупира, част от населението ще бъде избито, друго по затворите, трето в руската армия. Границите затворени и устите зашити.
12
3
 
3
 
! Отговори
Владо преди 1 година
Този е самонагаждащ се лагер, вярвайте му ...
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бългярия ще изчезне, според БАН. Това ще е добре за света.
10
0
 
7
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 година
ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ОПЕРАЦИЯТА НА ДАНС " ГРАДИНАРЯТ", ПРИ КОЯТО БОЙКО РАШКОВ Е ПОЛУЧАВАЛ РЕГУЛЯРНО ХИЛЯДИ ЕВРО ПРЕЗ ГРАДИНАРЯ СИ. ИТАЛИАНСКАТА МАФИЯ РЯПА ДА ЯДЕ!!!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този беше от царската шайка!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Русия нямаше да напдне Украйна..
7
10
 
3
 
! Отговори
абе преди 1 година
кой те е надъхал така да лъжеш хората! ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА е нашето бъдеще! ФРАНЦИЯ, САЩ, РУСИЯ, ТУРЦИЯ са глу-паци тъй ли? 18 държави в европа са монархии, което е почти едно и също! кажи ми една която е по зле от нас? аз ще ти кажа18 които са по добре от нас!.........стой си в парламентарната ко-чи-на!
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цеков ми шишкебапа борисов дванайсе години държеше и законодателната и изпълнителната власт аргументите ти са лабави
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не го е ценил за адвокат на Държавата.Не тия ще решат а народа български с референдум. Напоследък всеки си присвоява правото да говори от името на Държавата без някой да го пита.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом няма - няма пък
3
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предстои премахване на държавната власт. След революцията, държавната власт ще се свие до символични размери и ще има само обслужващи и представителни функции. Хората да се управляват сами по места. Сами ще си решават политиката на местно ниво. Ерата на централизираното управление приключи. Сега се намираме в периода на осъзнаване. Някой ще осъзнаят по бързо, други по бавно. Но е неизбежно. Представителната демокрация приключи своя път. Няма да има и президентска република.
2
9
 
5
 
! Отговори
Цеков, преди 1 година
А кое е нормалното русло?12 г.коруоция с ГЕРБ и ДПС?
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България само анархията може да проработи! Ако властта остави всеки да си прави каквото си поиска и държавата ще тръгне мощно напред. Да ще има злоупотреби, ще се вдигне престъпността но това ще е само в началото. Ще няколко години нещата ще се олегнат като се разпределят първоначалните капитали и после ще бъдат обърнати в редовен бизнес. Престъпността ще намалее до рекордно ниски нива когато хората осъзнаят че никой не ги преследва. Ще настъпи невиждан икономически бум с растеж 30% годишно.