Висококвалифицираните от трети страни ще получат по-лесно "Синя карта"

Очаква се от 3000 до 5000 души да навлязат на пазара на труда
19 яну 2023 13:00, Александър Попов
52
Висококвалифицираните от трети страни ще получат по-лесно "Синя карта"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът окончателно прие промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които улесни достъпа до пазара на труда у нас за висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз чрез така наречената "Синя карта".

"Сините карти“ се издават на граждани от трети страни, за да дойдат да работят в България. Най-често те се използват за наемане на високвалифицирани специалисти в сферата на IT индустрията. Процедурата по издаване на документа обаче е твърде бавна и тежко бюрократична – представители от бранша споделят, че в момента тя отнема около 6 месеца и освен това има някои ненужно сложни изисквания.
 
С поправките кандидатите вече ще получат по-лесно нужните документи.

Възражения срещу поправките имаше от страна на „Възраждане“. Депутати от партията изразиха опасения от нахлуване на вълната от работна ръка, която ще залее България.

Според Петър Петров нито един висококвалифициран човек не би се съгласил да подпише договор само за 6 месеца, каквато възможност дават измененията в закона.

"Освен това чужденците ще могат да пътуват в страните от Шенген свободно, а ние българите не. Тези промени създават и заплахи за националната ни сигурност", каза той.

"Ще се отвари една врата в полето и ще даде възможност за великото преселение на народите от Изток на Запад и България ще е само една изходна точка. Ще се позволи изхвърлянето на българите от пазара на труда, ще бъдат изместени от нискоквалифицирана работна ръка и ще търсят препитанието си зад граница", коментира Петров.

Георги Гьоков от БСП също имаше критики към промените.

Според него те създават нови проблеми, а и освен това и в момента няма пречка в България да работят висококвалифицирани кадри, само че работодателите се притесняват от по-дългия срок за визите.

"Дискриминираме собствената си работна ръка за сметка на чуждата. Не е направена оценка на въздействието на пазара на труда и не случайно Министерството на социалната политика и ДАНС са с отрицателно становище“, каза социалистът.

Очаква се с промените от 3000 до 5000 души ще влязат на трудовия пазар по изчисления на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
14
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
Доста грозен коментар. Не само съм излизал извън България, а работя по проекти в цял свят и съм бил на всички 7 континента. На 3 от тях имам жилища. Данъците си ги плащам у нас, обаче. А ти си злобна и грозна душичка. Съжалявам, че трябва да ги го кажа. А цените у нас са петорно по-ниски от средното за ЕС. Очеизвадно ти никъде не си излизал, защото само цените на плюскането са ти в празната тиква. Айде сравни цени на жилища, битови сметки и така нататък. Ток в Австрия (имам къща там)- 2900 евро.
24
12
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Ти май не си излизал извън България? Всъщност България няма природа и е брутално грозна страна, а цените са ни 2 пъти по-високи от развитите държави.
23
2
 
13
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Поредния антибългарски закон застрашаващ националната ни сигурност приет от мнозинството НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО ДЕН И НОЩ РАБОЯТАТ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС И СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД . Закона е лобистки и обслужва КРИБ в частност най големия престъпник бивш комунист Кирил Домусчиев . Сега ако имахме народ всички щяха да са на площадите и с камъни в ръка
22
2
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Какво означава заетост на хъб? Ти изобщо хъб знаеш ли какво е? Очевидно не, ама да питам за един преател, дето ви чете спора.
21
4
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Тоз хъб в Банско е със 4 % заетост. Данните са от преди седмица.
20
2
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Нищо не съм объркал :) Говорим за приходите към БВП от плосък данък и ДОД. Те са 12% от целия БВП. А, ако взмеем само приходите от плосък данък, то 90% от тях идват от ИТ сектора.
19
3
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Еми качете заплатата. Прощавай, ама един чистач, който работи на 2 места в София и учи в университет паралелно, изкарва по 4500 месечно. От първа ръка говоря за момчето, което ни чисти входа и му плащам да чисти и двора на къщата ми до града. Учи си дистанционно и в свободното си време чисти входове и частни домове. ИД а не повярваш- плаща си данъците до стотинка и издава фактури.
18
3
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Нещо си се Убъркал! Нито ит-тата са 3хиляди нито 30000. Нито ¹¹ то процента ! Забравяш, че 95% от от-фирмите са европейски които си плащат данъците по другите държави а тук плащат данъците само на работниците.
17
6
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Красотата на България я откриват чужденците, но не и ние, за съжаление. В Банско има огромен хъб на ИТ спецове, работещи дистанционно от цял свят хора. В хубавите планински скъпи квартали на София и селцата около града- също. Привличат ги ниските данъци и ниските цени, а заплащането в този сектор е колкото в Европа. Ако си фрийланс, данъкът е само 10%. За домашно- провери си колко е средният за ЕС. Та, това ги привлича- ниски данъци, природа, красоти, евтин живот.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво България би привлякла един кадърен ИТ специалист? Панелките и про.*** по улиците? Сериозно питам, не се заяждам.
15
5
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Това няма нищо общо с ИТ специалисти, по простата причина, че те не работят от конкретна държава и местоположението им няма никакво значение. С две думи, мога да си наема ИТ специалист от Бангладеш и да му превеждам всеки месец пари. Не ми е нужно да стои в България.
14
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Абсолютно. Бизнес виза 10-годишна.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Занимаваме се с наемане на работа на чужденци у нас. Няма кандидати. Във фабрика дават 1000.00 лв. заплата чисти пари /за българи - 800.00 впрочем, което е гавра/, за каквато, например, наличните узбеки вече не желаят да работят и се връщат, т.е. отиват на друго място. Нямаме тази година нито един кандидат. Та цветът на картата е без каквото и да било значение. Ако щат и без карти да ги пускат, когато работодателите не дават нормални заплати, няма да им работят ни чужденци, ни българи.
12
1
 
5
 
! Отговори
Do 12 преди 1 година
Тъй тъй ... Формално викаш особено за Щатите...
11
2
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
И защо да работят в чужбина, а не тук? ИТ секторът е най-светлият и данъците се плащат до стотинка. Какво излиза? Една шепа 30000 души в този сектор генерират 12% от БВП. Колкото повече, толкова по-добре. А и заплатите там са равни на европейските.
10
4
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Нещо не си много в час, ама да те светна- отдавна заплатите в ИТ сектора у нас са на горе долу на едно ниво с немски и австрийски, например и надминават тези в Испания и Португалия. Говорим за нетните суми. Защо масово тук се търсят кадри? Защото, за да получава един човек тук 7000 евро нето на месец, например, работодателят му има 3 пъти по-ниски разходи за труд тук спрямо Германия. Капиш? :)
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Практика по цял свят. Визите си за САЩ и Австралия ги подновявам формално. Всеки види ли образован кадърен човек, пътуващ по работа, моментално отваря широко вратите си. Но видят ли масовата балканска картинка на един бачкатор, го третират като трета ръка човек. Факт. И така трябва.
8
4
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Ами работете си IT в чужбина, кво ми идвате тук на 3 пъти по-ниски заплати?
7
13
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Ми не. Пазара на функционално неграмотния българин няма кой да го подбие. Идват масово ИТ спецове. Недостигът е брутален. Няма да вземе работата на никой :) Българинът и квалифициран труд са несъвместими. Масовият българин де. Има си солидно количество хора с квалификация.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще е тоя който ще атестира идващите,дали са високо квалифицирани или не?