МВнР извика за консултации в София българския посланик в Скопие

Причината са постоянните прояви на антибългарска агресия
23 яну 2023 11:26, Красимир Ангелов
13
МВнР извика за консултации в София българския посланик в Скопие
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) извика за консултации в София посланика на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, съобщиха от ведомството на сайта си.

Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Република Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци: палеж на Културен клуб " Иван Михайлов" - Битоля през юни 2022 г., три поредни атаки срещу сградата на организация "Цар Борис Трети“ - Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Република Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис Трети“ в Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Република Северна Македония, посочват от МВнР.

От ведомството уточняват, че целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Миналата седмица в петък от МВнР извикаха посланика на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска, за да ѝ бъде връчена протестна нота във връзка с тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис Трети“ в Охрид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Позитивен преди 1 година
Консултирайте се, консултирайте се...
7
3
 
14
 
! Отговори
България позор преди 1 година
киро измамника нали подписа, сега викайте който искате. този българин там беше пребит от киро шарлатанина
6
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да не би християн да е станал български гражданин та чак външно министератво Добре
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агнешка тия да не са католици
4
0
 
15
 
! Отговори
м преди 1 година
Да го привикат финално. Затваряне на посолствтото ни там, затваряне на гранците, дипломатическите отношения и ембарго за тези сръбски-еничари-кучета. Това е фашистка варварска държава с която не трябва да имаме нищо общо. А на тях... малко им остава да се затрият сами.
3
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е излишна ескалация. Транспортът на пострадалия до София беше добър ход, демонсрация че защитаваме правата на българите там. Но това, кому е нужно.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекратете всякакви отношения с вардарските сърби, стига им давахте паспорти, с тия хора нямаме нищо общо> Не е ли очеизвадно, че тия хора имат огромна омраза към нас като народ ? Колко години трябва да минат, за да стане това ясно ?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са такива лузъри.