Даден мандат: "Да, България" ще преговаря за общо явяване с ПП на изборите

Нужно е демократично реформаторско парламентарно правителство
30 яну 2023 07:50, Елка Василева
114
Даден мандат: "Да, България" ще преговаря за общо явяване с ПП на изборите
Снимка: архив, БГНЕС

Националният съвет (НС) на партия „Да, България”, част от коалицията „Демократична България” (ДБ), упълномощи ръководството си да води преговори за съвместни действия между ДБ и „Продължаваме промяната” (ПП) в рамките на парламентарните и местните избори през 2023 г., съобщиха от пресцентъра на партията.

Още по темата
Съвместните действия включват подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, гарантиращ демократична коалиционна култура; създаване на програма за управление на коалицията, която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясноцентристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото.

Националният съвет на „Да, България” потвърди мандата за коалицията с ПП за местните избори с цел смяна на управлението на българските общини, особено в София и други ключови градове, за освобождаване на местното самоуправление от модела на феодализация, се посочва в приетата от НС на партията резолюция.

Давайки висока оценка на работата на „Демократична България”, НС на „Да, България” възлага на ръководството си да води разговори с партньорите от ДБ за дълбоко и трайно консолидиране на обединението като модерна дясноцентристка формация и започване на подготовка за общото им явяване на евроизборите.

Националният съвет на “Да, България” обсъди на свое заседание политическата обстановка в страната и оцени със загриженост рисковете от задълбочаващата се политическа криза и налагащия се модел на президентско управление. Страната губи посока и се превръща в лесна мишена за хибридни атаки и токсичен популизъм, се посочва в резолюцията.

България трябва има управление, което да постигне петте национални цели, за които в момента има отворен исторически прозорец: приемането на страната в Шенген; влизане в еврозоната; депутинизация и укрепване на националната сигурност, което включва нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия и ускорена модернизация на българската армия и служби, както и продължаваща военно-техническа помощ за Украйна; реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост; провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата.

За да може да бъде осъществен този дневен ред, след изборите трябва да се излъчи истинско демократично реформаторско парламентарно правителство. За целта “Продължаваме промяната”  и “Демократична България” трябва да намерят подходящия формат за участие на изборите, който да може  най-голяма степен да гарантира получаването на първия мандат и успешното реализиране на политическата формула, която ПП и ДБ предложиха за осъществяване на втория и третия мандат в рамките на 48-ото Народно събрание, се посочва още в приетата от НС на „Да, България” резолюция.

В събота Националното съвещание на "Демократи за силна България" (ДСБ), също част от коалицията „Демократична България” даде мандат на председателя на партията Атанас Атанасов за преговори за предизборна коалиция за общо явяване на парламентарните избори на ДБ и ПП.
(БТА, Маргарита Колева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че именно негласуващите са виновни, че ГЕРБ се задържа от 2009 до 2021 година на власт и че нямаме нормално правителство след май 2021 година.
59
2
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Защо така нямаш никаква представа какво са 52 милиарда и умножаваш по 10 опoрките, които са ти спуснали?!
58
4
 
2
 
! Отговори
така е преди 1 година
До Анонимен 60 Ако ги нямаше Герб и негласуващите в България всичко щеше да цъфти и връзва!Що си мисля,че всички негласуващи са фашисти!?Ти как мислиш?
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2009 година ГЕРБ спечели убедително изборите и хората възлагаха големи надежди на тях. Много бързо още през 2009-2010 години стана ясно, че ГЕРБ да изключително некадърни да управляват, а през 2011-2013 години стана ясно, че много милиарди текат към джобовете на ГЕРБ вместо в полза на България. После джобовете отесняха и ги замениха с чекмеджета. Сега ГЕРБ искат да заменят чекмеджетата с гардероби.
56
2
 
6
 
! Отговори
голям зор преди 1 година
И да крякате и да врякате червените дечица се издъниха!Щом още продължават да се оправдават с Герб всичко е ясно!Мустафата вече ги недолюбва,не е очаквала такава некадърност,а и ДС трябва да решават кво ще правят!Ще видим!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е на изборите за партия или коалиция да гласуват поне над 60% от избирателите, а не 38% както беше на последните избори през октомври 2022 или още по-малко. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-зле за България. За случващото се в България през последните 15 години, много голяма вина имат негласуващите.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев да закрива тези ОПГ. Сгащени фараони коалиции ще правят. На Местан му закриха партията за това че раздавал курабии по селата, а тези с хилядите и милионите се развяват по медиите още?!?
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне е ясно, че ГЕРБ-СДС са най-голямото зло.
52
2
 
9
 
! Отговори
Въпроси към Киро преди 1 година
Кажи за вашите 52 млрд заеми, които Кирил Петков взе още в началото на миналата година, защо ги подминаваш?Не забравяй и да ни обясниш за петте моста над Дунав и трите тунела под Стара планина, за завода за електроколи, за всяка година по една магистрала и за медицинските хеликоптери.Е, може и за самолетната линия София-Скопие можеш нещо да ни обясниш?
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ засили България към дъното и ще трябват много години да обърнем посоката. Факт.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали към откраднатите стотици милиарди чрез властта, мутрите ще пробват други откраднати стотици милиарди, ако се върнат на власт?
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко да опитите на платените писачи на ГЕРБ по форумите. С писаниците си, увеличават броя на гласуващите против ГЕРБ. Пета ги и тук и се дивя колко да зле.
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който и да дойде на власт, ще трябва да осигури връщането на многомилиардните заеми взети от ГЕРБ и откраднати от ГЕРБ. Сега през март има да се връща първият от тях за 1,144 милиарда евро главница плюс лихвите. През 2016 година ГЕРБ изтегли два заема за почти 2 милиарда евро и сега е падежа на първия от тях.
47
2
 
12
 
! Отговори
Лена-Хиена преди 1 година
Колко беше заплатата Лена Бориславова, докато беше говорител на Кирил Петков, 13 690 лв, нали?Това ли е борбата с корупцията на ПП и ДБ?
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво стана с двата апартамента на Христо Иванов в Брюксел, защо са записани на името на жена му?
45
2
 
9
 
! Отговори
Нексо преди 1 година
То какво има да се доказва за Нексо, пет секретарки в един и същи ден са ви превели по сметките по 20 000 лв. По-голяма корупция от това има ли, какъв е произходът на тези пари?
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с оная мис от къщата в Барселона? Къде я скри?
43
2
 
7
 
! Отговори
Киро и Лена преди 1 година
Ти трябва да осъзнаеш спрените еврофондове, аферата Джемкорп, аферата Нексо, посредниците за газата, назначените любовници и приятели на върхови позиции, взетите заеми за поколения напред!
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успех на ДБ, ПП и на всички антимутренски партии, но едва ли ще успеят да се преборят със милиардите от чекмеджетата.
41
2
 
8
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Нищо няма да стане от обединение на две противоположни партии, освен това че и двете са партии на олигарсите и ще изпълняват това което те ин наредят!Всичко друго е мижи да те лажем като знаем какво направиха за кратък период от реме о какви сландашни сдели и афери направиха! Виждаме и т.н. съдеба реформа изразяваща се в премахване на Гешев и слагане послушен главен прокурор и прокуратура в изпълнителната власт , което е нарушение на Конституцията! Те и без това не я признават както и законите!