При желание: Магазините може още сега да сложат цените и в евро

Според Каримански НС не се е занимавало с истинските проблеми
Обновена: 30 яну 2023 20:58 | 30 яну 2023 20:56, Красимир Ангелов
55

Целите са ясни - още след 11 месеца България да е част от Еврозоната. Готова ли е страната ни?

"Има един Доклад за конвергенцията, който трябва да мине в края на април месец. Важно е ЕЦБ да си направи всички анализи от него, тогава може да разберем дали сме напълно готови. Зависи и от готовността - не само техническата, но и менталната. Важно е информирането на населението и начинът, по който информираме всяка една възрастова група. Тези, които се опитват да работят със страховете на хората и да ги използват, е нелепо и го правят неточно", каза съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той сподели, че тези хора го правят с примери, които са нерелевантни към България.

"Това са примери от други страни, които нямат отношение към нашата действителност. Ние сме и във валутен борд. Важно е той да бъде да запазен до деня, в който влезе еврото. Нали не си мислим, че валутният борд е нещо постоянно и той трябва да продължи дълго във времето, тъй като той си изигра своята роля", добави Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цените в магазините може да бъдат и в лева, и в евро.

"Това може да стане след юли месец, когато излезе официалният Доклад за конвергенцията и когато стане ясно дали ще ни приемат в Еврозоната. Какво пречи една инициатива на бизнеса, който толкова много седи зад бизнеса и заявява, че подкрепя еврото, в дадена магазинна мрежа по негова инициатива да бъдат сложени цените и в евро, и в лева. Това може да ги убеди, че курсът, по който ще се обменя левът към евро, е 1,95 лв.", поясни Каримански.

Той смята, че Народното събрание не се е занимавало с истинските проблеми, които са важни за страната ни.

"Чух се с хора от Видин, които казаха, че тяхната средна работна заплата е станала почти равна на минималната работна заплата. Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде използван за инвестиции в определени райони. Реформите у нас все още буксуват. През 2023 година, нямайки отново възможност да извадим пари за тези реформи и за всичко, което става като проекти, ние ще трябва да заделим пари от националния бюджет. Имаме транш, който трябва да дойде в първите 3 месеца на 2023 година. Но за да дойде той, трябва да са изпълнени 66 критерия, досега са изпълнени 21/22 критерия", каза още Каримански.

"Българското общество трябва да търси сметка за всичко, което става в държавата. В момента високите цени, от които се оплакваме, до висока степен са и спекулативни", отсече гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36. Я стига с тия опорки на *** троляци. Българина има много по-висока финансова култура и от шведите и от другите европейски страни. Факт е, ние с техните заплати можем да живеем, ама те с нашите не. Това доказва по безспорен начин, че българина е много по-финансово грамотен от всички други европейци.
42
3
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Абе какъв лев кви 5 лв...колко пъти фалира,девалвира и накрая е редно ДА СЕ ЛИКВИДИРА !!!Европа,Еврото и континент без граници с общи правила,закони и ЗАПЛАТИ !!
41
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ЛЕВА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПАЗИ КАТО ВАЛУТА ХОРАТА ДА РЕШАТ С КОЯ ВАЛУТА ДА БОРАВЯТ ТИЯ ГОРЕ СИ ИГРАЯТ ИГРИЧКИТЕ И НЕ ИМ ПУКА ЗА ИСКАНИЯТА НА НАРОДА ТА НАЛИ ТЕ СА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме и във валутен борд. Важно е той да бъде да запазен до деня, в който влезе еврото. Нали не си мислим, че валутният борд е нещо постоянно и той трябва да продължи дълго във времето, тъй като той си изигра своята роля", добави Каримански, Нищо не казваш с това изказване, Ето има страни даже в Ес Полша Чехия и др които са без валутен борт и без евро и си живеят с отделна валута. И защо само в ЕС се разрешава евро. Излиза че еврото е географсла валута и няма икономически смисъл.
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родоотстъпниците на гилотината! С евроG_ейците може да сме на един континент, но не са ни роднини, нито приятели, само експлоататори. Всъщност са ни врагове. Още помня оня швед в хотел по черноморието, който се забавлява като рита с все сила прислужничка в главата. Врагове са ни!
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро няма да има, не разбрахте ли? Ако решите да го наложите силово, ще свършите на ешафода.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 Нещо бъркаш демокрацията с диктатурата. Референдума е за всички граждани, а задължение на предлагащите дадена промяна е да обяснят какво и защо го искат, а не да си въвеждат каквото им скимне на гърба на останалите които им плащат скапаните заплати и разходите. Щом една идея не може да бъде обяснена така че да спечели референдум значи е лоша идея.
36
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък мисля да направя подсписка за референдум на тема "Искате ли константата на Планк да се въведе като основна единица за ценообразуване" Ще има същият ефект! Никой нищо не знае нищо по въпорса, но знае че е против и то твърдо против :) "Долу константата на Планк" и тн.. :) /да видим с колко ще се увеличат търсенията за константа на Планк/ в идния един час.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък още сега ще се запася със трайни продукти и ще обявя бойкот на магазините,докато им дойде акъла.
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, много капацитет тук много нещо. Рефереднумът е инструмент за хора, които имат познанията и осведомеността да си кажат мнението по даден въпрос. Какво ще реши този, който не може да направи разлика между борд и бордюр? Някой изобщо дали се е запитвал (еле па да е прочел нещо) какво е и как функционира валутният борд? Едва ли! Без значение какво е мнението Ви, прочетете!! Няма как да се вземе решение без да се прочете за материята а не да се гледа какво говори Копейкин..
33
2
 
19
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Някой да обясни на тоя ГЛУ-ПАК че първо ще трябва дс направим референдум за еврото и каквото народа каже това ще е . И да не бърза като улав за еврото . Няма как МИ-ШКА като тоя да решава моята съдба битие живот и всичко
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 31Ейй, тук да има един образован човек...има надежда (много малка но я има!!) :) ми жив и здрав да си. Няма как, прав си!
31
2
 
22
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Защото ако не бяхме във валутен борд,щяхме да имаме хиперинфлация,като по Виденово време.Ама как да го обясниш това на неграмотници?
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа го не иска, а те евро та евро! Има една приказка *на сила му надянали хомота*! Е нали е демокрация, Румъния по глупава ли е от България, 2030 г евентуално, не искат тежестите на еврозоната, а хърватския кошмар?!, на Бг само това и липсва! По добре долар от евро! ЛЕВ, символ на България, даже СССР не посмяха да го пипнат!
29
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо да не махнем валутния борд? Като толкова не искате евро, защо да сме в борд с него? Дайте да го махаме и да видим а? Защо не бяхте против когато въведохме борда? Е не е истина ..
28
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При приемането ни в ЕС,сме поели ангажимент да въведем еврото,но това не е фиксирано със срок.От какъв зор се натискаме да го приемем още сега?
27
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе къв е тоя да разправя такива глупости? Някъв клоун от изпаднала партия тръгнал да дава наклон на бизнесите. А нещо за намаляване на цените или няма нужда? А за увеличаване на заплатите и това няма нужда а? Подиграват се с живота на гражданите, ще ми говори за чужди валути. Държавата е зарината от такива клоуни като тоя които не знаят какво правят и затова затъваме.
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и държавата с най-висок стандарт-Дания,и тя не ще еврото.Ама нали ние сме по-католици от папата,първи да се наредим на редичката,защото има хора,които имат интерес от това.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До стената и куршум в главата!!!
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към тоя,който ни убеждава,че щом апартаментите са в евро,може и в магазина.Байно,апартамент купува този,който може да си го позволи,а в магазина ходим всички всеки ден,щото не можем да не ядем.Схващаш ли разликата?