"Трусът беше толкова силен, че паднах от леглото, беше много страшно"

В Турция се страхуват от нови земетресения, а температурите са под нулата
Обновена: 6 фев 2023 12:50 | 6 фев 2023 12:50, Елка Василева
71
"Трусът беше толкова силен, че паднах от леглото, беше много страшно"
Снимка: БГНЕС

Земетресението ни разтърси много силно и продължително, има повредени сгради, страхуваме се от нови трусове. Това сподели пред БТА Шерифе Тюркеш, представителка на Съвета за глобални медии в град Нигде, който се намира на около 300 км от епицентъра.

Още по темата
Трусът в 4.17 ч. тази сутрин (3.17 ч. българско време) разтърси широк район на Турция и засегна по-тежко десет окръга в Югоизточен Анадол. Земетресението бе усетено и в редица други страни, като нанесе тежки поражения и в съседна Сирия. Жертвите са стотици, а ранените са хиляди.

В интервю по телефона за БТА Шерифе Тюркеш, представителка на медийната организация Съвет за глобални медии в Нигде, разказа за преживения стрес в този окръг, където земетресението е било усетено много силно.

Нигде e областен град с население около 400 хиляди души. Отстои на около 300 км от Кахраманмараш и на около 170 км от Адана. По щастлива случайност няма жертви от земетресението, но има поразени сгради.

“Трусът ни разтърси на разсъмване. Беше толкова силен, че паднах от леглото. Осен това продължи доста дълго, беше много страшно. Едва успяхме да излезем от сградата. Видях, че много хора бяха излезли навън. Ние прекарахме нощта в колата. Има доста поразени сгради. Десетки хора са навън, страхуват се от нови трусове. Прекъснато е газоподаването в града. Училищата са разпуснати във ваканция”, разказа тя.

По думите й са били прекъснати и телефонните връзки с Кахраманмараш, Хатай, Газиантеп.

"Наш колега часове наред не може да се свърже с близките си в Кахраманмараш, където телефоните не работят. Много хора са страхуват да влязат в домовете си заради риска от вторични трусове. Тежко е положението, студено е, температурите са под нулата”, допълни тя.

Валията на град Хатай Рахми Доган заяви пред турски медии, че земетресението е нанесло щети на сградите на държавните болници в Искендерун и Антакия (Хатай). Летището е в невъзможност да приема самолети. Има много загинали и ранени хора, допълни той, цитиран от сайта Хаберлер.

След първия трус в района на земетръса са били регистрирани най-малко 76 вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 6,6.
(Специално за БТА от Нахиде Дениз)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
До Анонимен,а може ли да ми обясниш тогава,българите като са толкова зли и безбожно алчни,защо живеят като богове,и не ми отговаряй,че господ е българин има и нещо друго за да имат такъв охолен и безгрижен живот
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радев Радев е привикан в САЩ азаради Македония.
24
6
 
4
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Не чух за изразено съчуствие от Радев, камо ли помощ. Не човек а желязо - не КОМУНИСТ
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Източна Турция - около 5.5 по Рихтер преди около 26 минути.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция и Гърция ще потънат след около 1000 г. и трябва да бягат и се спасяват в съседните старни. Ще се засили и натиска на бг границата от прищълци.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То някои даже не станаха. Тя да целува ръка, че само е паднала.
20
1
 
6
 
! Отговори
до кадъни по пижами преди 1 година
Ако знаеше колко си зле,отдавна да си си "дръпнал куршума".Боже господи,такива екземплярчета ги прибирай по бързи при теб,че тука са заплаха и за сбе си и за околните с олигоф.енията си.....
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименРадев ще прати теб да спасяваш.
18
0
 
3
 
! Отговори
турски банкер преди 1 година
До Банкеръ - Не коментирай другите ТИ КАКВО ДАДЕ?
17
1
 
18
 
! Отговори
.... преди 1 година
Човешка трагедия, само съчувствие на пострадалите
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съборена е и АЕЦ в Акую която още не е пусната.
15
5
 
2
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До ШерифеМиличка,може да се клатиш и така,докато се представиш пред Аллах.Явно земетресенията те забавляват,щом са далеч от теб.Но ...нищо не се знае.Може да ти дойде до главата и тогава ние ще се забавляваме.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките хора! Дано да няма повече трусове, ужасно е! Дано тук да не става, че ще е страшно при тая сила! Кой каквото може да помага, па макар и морална подкрепа!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да паднеш от леглото насън наистина е много гадно! Шегувам се:) Да е жива и здрава Шерифето и дано има по-малко жертви и пострадали.
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турските хл еб арки паднаха по гръб от уплах и не могат да се обърнат! радев пращай спартана!
11
18
 
3
 
! Отговори
кадъни по пижами преди 1 година
навсякъде, а на някои места и без пижами. тюркешите са оплакнали очите, хич да не се жалват.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БанкеръТи банкер ли си? Или питаш банкера? Какво значи " нашите"? Банкерите ли или държавата.Смесваш едното с другото.
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже тука да не ни тръсне че умираме прави!Нито държава,нито никой ще ти помогне а ще мръзнеш без покрив посред зима
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е гадно, но греховете се предават на поколенията. Това е кармата. За това човек трябва да е добър и не алчен!
7
9
 
3
 
! Отговори
Шерифе преди 1 година
*** то голямо клатене е било в леглото ти,че чак си паднала.да беше паднала от друго място щях да повярвам,ама от леглото,не,яко мадракуркане е било.