Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво

Ще предложи охрана на границите с финансиране от ЕС
Обновена: 9 фев 2023 11:53 | 9 фев 2023 11:52, Елка Василева
522
Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво
Снимка: архив, БГНЕС

България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика, съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

Още по темата
Няма как да се случи, добави той. Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени пряко нашите интереси, сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето, поясни държавният глава.

По повод помощта за Украйна президентът заяви, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа, добави той.

Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС, но е време една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение.

България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им. България ще продължи да подкрепя, съобразно своите възможности, украинските бежанци, отбеляза президентът. Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия, каза той.

Президентът съобщи, че ще предложи пилотен проект за охраната на българската граница с финансиране от ЕС. България полага огромни усилия, инвестираме много от нашия бюджет и за инфраструктура по границата, и за технически системи за наблюдение, това се оценява. Но нашите ресурси са недостатъчни, посочи Радев.

По неговите думи в последните месеци се полагат усилия за повече солидарност и подкрепа за всички държави на първа линия по външните граници на ЕС. Охраната на външните граници трябва да бъде не само наша грижа, а на всички държави членки, представихме ясни разчети за мерките по охраната на българската граница. Все повече лидери, в резултат на нашите дипломатически усилия, се обявяват за по-силна подкрепа за България, отбеляза Радев.

Той добави, че задължително ще постави въпроса за отношенията със Северна Македония и правата на македонските българи. По неговите думи е било необходимо нашата страна два пъти да наложи вето, докато европейските партньори разберат, че има сериозен проблем.

Президентът уточни, че ще засегне въпроса за нарасналата агресия, която води до престъпления от омраза срещу български граждани.

Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите, разследване и адекватно наказване. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е разминаване между амбициите на РСМ и поетите ангажименти за установяване на демократични норми в тази страна, и реалността, в която живеят македонските българи в тази страна. Отричането на съществуване на проблем с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност, и стимулира престъпленията от омраза. Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата енергия, с която ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на РСМ, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи, призова държавният глава.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското президентче е като едно малко страхливо пуделче -- сащ не са наложили санкции за руско ядрено гориво защото те самите го ползват и не могат да се откажат.Затова пуделчето е смело. Но когато сащ налагат някакви санкции, които са вредни за България, а те могат да си ги позволят, защото имат някакви резервни варианти, пуделчето подкрепя санкциите въпреки българските интереси.
35
18
 
11
 
! Отговори
none преди 1 година
Радев и неговата любима Руzzия.
34
7
 
19
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 1 година
Нелибералчетата вият от злоба и си скубят косите от мъка...ХАК ДА ИМ Е !!!Евала на Румен Радев!!!!Има "топки" и се озъби на Брюкселските чиновничета.
33
21
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Тоя е пРезидент на рузия, не на България !!!
32
14
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Ти хубаво ще помагаш на Украйна с армия и оръжия, ама като Русия нападне България, тогава какво правим? Изобщо не мислите. Полша изобщо не мисли, а си даде всички военни ресурси на Украйна и сега като чу заплахата на Русия, че следващите ще са те, взеха, че се паникьосаха какво ще правят сега след като помогнаха на Украйна и останаха без нищо.
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те Уестингхаус ни завладяха вече .Платили сме си горивото,без одобрението на МААЕ .Ама дали са съвместими с нашите реактори ,е друг въпрос ?Важното е,че сме го платили ,като самолетите,с Америка напред нали кравофили ,не е важно друго.
30
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимато руско ядрено гориво го носете направо в кабинета на президента Радев. То бива, бива слагачество на Русия, ама това на президента ни надминава всякакви граници
29
13
 
13
 
! Отговори
въпросче преди 1 година
Някой питал ли е българския народ дали иска такова вето???????????????/ какво си позволява човек с представителни функции????????????????????????????????????????/
28
6
 
11
 
! Отговори
Купувайте свещи преди 1 година
Познайте защо
27
17
 
18
 
! Отговори
български избирател преди 1 година
С това си поведение и изказване ПРЕЗИДЕНТА ме спечели за винаги!!!!
26
17
 
18
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИ преди 1 година
ТВЪРДО НЬЕ ЩОТО НИ ЧАКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ТЕРОРИСТИТЕ ОТ РУЗЗИА
25
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка руска труженичка.
24
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички санкции срещу Русия трябва да бъдат свалени, те са незаконни и вредни за България.
23
11
 
19
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До сара --- Само ти ли не разбра, че газта е пак руска, но купена чрез посредници и с 30% отгоре. Май ония 80%, за които говореше проф. Христов са повече.
22
14
 
18
 
! Отговори
ЦАР ЛИ Е ТОЗИ..?? преди 1 година
ПОСТОЯННО ГОВОРИ, ПОУЧАВА, НАЗИДАВА, ЗАПОВЯДВА....... АЛООО, НИЕ НЕ СМЕ КРИМСКАТА КАЗАРМА...
21
17
 
24
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Ми кат толкоз мразите всичко руско санкционирайте горивото за АЕЦ и да стоим без ток да накажем Путин! Гениално решение. Американеца ше ни потупа по рамото.
20
13
 
12
 
! Отговори
До 5-я българин преди 1 година
Ти трябва да се наричаш европеец,а не Българин,ти не защитваваш нашите интереси,а четеш медиите и какво казват европейските барони ,а те правят алиш-вериш с Русия,нищо че им наложиха санкции.Време е да ти светне нещо в тъпата ти картуна.
19
20
 
23
 
! Отговори
джеги кан преди 1 година
Браво, това е държавник, искат да се самоубием , за едното браво ли ? Ние не сме Украйна
18
18
 
24
 
! Отговори
браво преди 1 година
Ей така ги искам нашите политици. Да отстояват българските интереси! А не да гледат и изпълняват каквото ни кажат САЩ, без оглед дали това ще ни навреди.
17
4
 
6
 
! Отговори
До Радев преди 1 година
В България се извършват Терористични Актове срещу Български граждани от Пернишки мутри, а Главният Прокурор Иван Гешев потулва убийства! Това нормална Държава ли е!? Мирослав Германов