За 5 месеца сме изнесли оръжия за САЩ за 13,56 млн. евро

Не са постъпвали заявления и съответно не са издавани разрешения за износ на продукти
Обновена: 11 фев 2023 10:29 | 11 фев 2023 10:17, Йоана Цонева
41
За 5 месеца сме изнесли оръжия за САЩ за 13,56 млн. евро
Снимка: БГНЕС

За малко повече от пет месеца на миналата година България е изнесла оръжия за САЩ на обща стойност 13,56 млн. евро, което представлява 1,33% от целия износ на военна продукция.

За периода от 24 февруари до 2 август 2022 г. Междуведомствената комисия е издала общо 294 броя разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната. От тях 13 брой разрешения са за износ на оръжия за САЩ. Основно ние експортираме противотанкови ракети, боеприпаси и патрони.

Не са постъпвали заявления и съответно не са издавани разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната и на изделия с двойна употреба през Пентагона и за Пентагона.


За издаването на разрешенията Междуведомствената комисия е отчитала предоставените сертификати за краен потребител, издадени от компетентните държавни органи на Правителството на САЩ, пише БГНЕС.

Общо за периода от 1 март до 1 август 2022 г. България е изнесла оръжия на обща стойност 1 016 336 858 евро за 56 държави. Сред тях не фигурира Украйна, която в разглеждания период, води тежка отбранителна война с Русия.

Решенията за издаване на разрешения за износ, внос и трансфер на оръжия се вземат от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и индустрията. В нейния състав влизат представители на Държавна агенция "Национална сигурност", Служба "Военно разузнаване", Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и Министерство на икономиката и индустрията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инересно за каккво и е на Америка българско оръжие, а сетих се за Украйна. Вероятно за това се запалиха и складовете на Гебрев.
14
13
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До Необходими са === Айде, пак се почна с революциите, Народният съд, Трибуналките и Великият социализъм, предвождан от селянина Янко. Обаче искам да си преброиш колко ти останаха наборите в пенсионерския клуб и да идвате да сваляте властта с бастуните :)))))))
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и навремето Съветския съюз ни ментеха но САЩ ги удрят в земята лъжат ни и ни мамвт като на дър.. т ци... а ин брат му
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кои са тези фирми , колко са държавните , кой е прекупвачът на изхода на арсенал , Колко е спечелила държавата
11
0
 
14
 
! Отговори
Необходими са преди 1 година
реформи, които няма как да станат със законодателни промени. Трябва революция.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Държавна агенция "Национална сигурност", Служба "Военно разузнаване", Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и Министерство на икономиката и индустрията"....Думите са излишни. Трябва да се действа.
9
4
 
4
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Добре, че беше това да закрепим поне малко бюджета, иначе с още толкова щяха да бъдат заемите/кредитите.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За САЩ, че те си нямат нали ?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето в Граф Игнатиево имаше над 100 изтребителя Миг и гледам оня ден министъра строят писти за американските 6 самолета дето ощр не сме ги видели ами не могат ли за по ефтино да, ремонтират пистите на мигове те хвърлят милиони и милиарди за нещо несъществуващо
6
0
 
18
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Най- добрият въпрос: Къде са парите?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са парите?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли поименно тази междуведомствена комисия? Да си ги знаем, не вярвам да са толкова много. Вие какви списъци с имена сте публикували, ехеееее...
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой наистина ли мисли, че на краставичаря продаваме краставици...Всичко отива директно за Украйна докато ни свърши запаса от оръжейни сплави внос от .....Русия....Да и оръжейния ни бизнес е зависим от внос на ресурси от Русия, както и ключови за българската икономика предприятия - за АЕЦа да не говорим - това умнокрасивитета не го разбира защото той е консуматор на грантове а не участник в създаване на добавена стойност в икономиката
2
0
 
5
 
! Отговори
Е преди 1 година
И
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затвор и къде отиват парите ?Пенсиите по 450 лева а някой милярди правят от оръжие .Затвор и затваряй заводите