Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите

300-400 млн. лв. на година губим като не приемаме еврото
19 фев 2023 21:07, Нели Христова
237
Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите
Снимка: БГНЕС

Поне 300-400 млн. лв. на година са щетите за България от неприемането ни в еврозоната. Това изчисли вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

Това е една "наивна сметка", може и да са повече. Те идват само от три фактора - ако приемем еврото, ще се повишави кредитният ни рейтинг и ше падне лихвата по държавния дълг, за България това биха били 200-250 млн. лв. спестени. второ - по същия начин ще намалеят лихвите за бизнеса – това са още 50-60 млн. лв. От изпратените от българите в чужбина над 2 млрд. лв. на година, които се превалутират и за всяко евро се губят по 1-2 стотинки, ще се спестят още 50 млн. лв., сметна Пеканов.

По думите му причините да се откажем от влизането в еврозоната от 1 януари 2024 г. са две - твърде високата инфлация и, най-вече, неприемането на нужните закони.

"От месеци не отговаряме на инфлационния критерий и от месеци търсим гъвкавост за тях, но за това трябваше да сме перфектни по всички други критерии, а вместо това не сме приели 4 закона. Тези закони бяха разработени и внесени още през ноември от Министерството на финансите, но не ги приеха, което означава, че някой продаде мача за еврото. Сигнализирано ни беше от Брюксел, че тъй като не отговаряме на критериите, няма нужда да искаме конвергентен доклад. Ако ни отхвърлят, това ще е голям имиджов удар за нас", категоричен беше Пеканов. И увери, че няма конспирация по темата, било е ясно, че това ще се случи.

Относно подкрепата на подписката за референдум за еврото, организирана от "Възраждане", Пеканов коментира, че всеки има право на своето мнение, но няма право да залъгва българските граждани. "От техните 14 аргумента нито един не е верен. БНБ е подкрепяла през годините винаги влизането в еврото. Ние вече сме се отказали от паричната си политика с влизането във валутния борд, може би тези, които искат да разклатят борда, не искат да участваме в заседанията на ЕЦБ, а сега само спазваме тези решения", обясни Пеканов.

Той коментира и думите на президента Радев от Мюнхен, че се надява служебното правителство повече да не предоставя военна помощ за Украйна. "Много е трудна ситуацията, в Мюнхен чухме различни мнения. Всички страни подкрепяме Украйна, но въпросът е какъв да е начинът да се постигне отблъскване на агресора. Ние спазваме решението на парламента", заяви вицепремиерът. А по отношение на санкциите по Магнитски беше категоричен, че това нанася имиджови щети за страната ни.

Служебният кабинет не се меси в изборите, но когато получавам въпроси, трябва да отговоря. Вчера в Мюнхен ме питаха какво става в България, защо Петър Витанов е изключен от партията, а е водач на делегацията в европарламента, разказа още Пеканов по отношение на отношенията си с БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учудващо и скандално е, че докато хората събират подписи за референдум по улици и кръстовища, евро комсомолът нахално и безочливо крои планове и води разговори с Брюкселското началство кога точно да "влезе" България в еврозоната. Що за безочливост и пренебрежение е всичко това. Всъщност така е вече от много години, не е ясно за каква демокрация говорят. По прилича на колониална администрация вместо ...демокрация.
96
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканоф, пекинез смоттан, точно такива като теб залъгват гражданите от хилядолетия след обилно промиване на мозъците на подрастващите в наречените от вас учебни заведения - същото е правил Хитлер с Хитлер Ют ама там било друго нали?
95
1
 
24
 
! Отговори
Име преди 1 година
И къде ще отидат тези 300-400 милиона - за мен ли ще дойдат - не. Ще ги отчетат някак. Ще направят безсмислени покупки - вместо да увеличат заплатите. Страхотни икономисти се навъдиха.
94
1
 
27
 
! Отговори
Охо преди 1 година
Политиците залъгват хората.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 6ще се уреди с краката напредне бой се идва и твоя ред
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 6може да се уреди на колко си бързо да те прикючим
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименедин е от дб генерал гномов атансов член на ДС
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименда според тебе *** българия да е зле заради други *** от запад и изток
89
1
 
1
 
! Отговори
лкй; преди 1 година
До Анонименкраят е за вас няма да имате тежест в парламента и ще се затриете бавно и безславно
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ники Въргалотоукрайна и други държави длъжници като чели сме длъжни да ги издържаме не сме брацки народи аз и много като мен не ги чувставаме като братия камоли македонците има и добри но са малко в сравнение с фашизоираните
87
1
 
13
 
! Отговори
зжнб преди 1 година
това щял да бъде бъдещ премиер заминавай на служба в еп не тук не те искаме
86
0
 
4
 
! Отговори
мамин смотан зубар преди 1 година
да имаме всички напусни е едно тези на дневен ред
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво евро бе Пеканов от Европа ни казаха че още не сме готови какви ги говориш
84
3
 
8
 
! Отговори
Гери преди 1 година
В България Петканов всичко е на обратно- голяма част от българите си мислят,че имат само права и никакви задължения .Държавата,общините правят хубави неща те отиват и ги трошат и рушат.Така е и с лъжците - вярват на тях а на честните хора Не.Лъжците наричат честни,почтените хора наричат лъжци.Така,че забрави.На това му се казва обречени хора
83
2
 
8
 
! Отговори
Шебек преди 1 година
А той колко лъга.....
82
2
 
17
 
! Отговори
Злобен преди 1 година
А като станем двойно по - бедни и Пеканов и пекановица и всички политици ще се скрият в дън- земя. Помнете ми думата.
81
7
 
3
 
! Отговори
kukurigu преди 1 година
До БългаринЕй изкукуригал, това че са станали имотите с 30% по-скъпи означава, че всички ако примерно в нашата страна има имоти за 1 трилион ще станат за 1,3 трилиона. Това как ощетява гражданите е въпрос за милион лева. А пък цените на храните са се удвоили само в граховото зърно в черепа ти!
80
4
 
21
 
! Отговори
гост преди 1 година
300-400 млн. лв. на година са щетите за България от неприемането ни в еврозоната. АМИ ДА МОЖЕ БИ И ДА ГУБИМ 300 МИЛИОНА , ОБАЧЕ АКО ВЛЕЗЕМ ЩЕ ГУБИМ МИЛИАРДИ НА ГОДИНА . НЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ С ПРЕВЪЛТИРАНЕ ИЛИ ДРУГИ ЩУРОТИИ А КАЖЕТЕ КАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ ЩЕ ИМА БЪЛГАРИЯ . ЩЕ НИ КОМАНДВА ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА И ДАНЪЦИТЕ ЩЕ СТАНАТ НЕПОСИЛНИ ЗА НАС . НИЕ НЯМАМЕ СИЛНА ИКОНОМИКА , ЗАЩОТО ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ФИРМИ ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБИТЕ СИ НАВЪН И НЕ ГИ ПЛАЩАТ В БЪЛГАРИЯ . НЕ ИСКАМЕ ЕВРО . ЛЕВА Е СИМВОЛ НА БГ
79
4
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Пеканов, такива като тебе въобще не трябва да са в парламента! Проблемът е в неумния ни народ, който иска да го управляват открити американски агенти и шарлатани! След като Радев открито ви нарече такива, трябваше подкрепата ви да падне под 4 процента! А за референдумите - да, трябва да ги има! Трябва хората да си казват мнението!
78
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов лъже гражданите!