Българите зад граница - втора категория избиратели

Отново няма избирателен район "чужбина"
8 мар 2023 15:43, Анисия Иванова
114
Българите зад граница - втора категория избиратели
Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата продължава да третира българите в чужбина като втора категория избиратели. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" Стефан Манов, изборен наблюдател и член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той изрази разочарованието си от последните поредни промени в Изборния кодекс, които отново не съдържат формирането на избирателен район "чужбина".

"Избирателен район "чужбина" беше отложен за далечното бъдеще - 2025 г., не се създаде и методика. Докато гласът на българския гражданин в страната определя както процента за дадена партия, така и избира депутати от своя избирателен район, така гласът на българите от чужбина служи само в общия резултат на партията", каза Манов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българските законодатели пилеят огромни средства за организацията на вота в чужбина, които "се наливат в бездънна яма", стъпките, които биха улеснили гласуването в чужбина, просто не се предприемат.

Според Манов, ако сънародниците ни зад граница имат опцията за електронно и дистанционно гласуване, това би облекчило процеса, а и би било далеч по-евтино.

"Вероятно ще е и по-гъвкаво като организация. Не е тайна, че организацията на вота зад граница е свързана с много кратки срокове, особено в секциите, в които се изпращат машини за гласуване. Това напряга цялата организация и от МВнР, и от страна на ЦИК, и от общностите по места.

Нека припомня, че Изборният кодекс беше променен и в тази му част, относно ролята на общностите по места в предлагане на членове на секционни избирателни комисии. Те бяха лишени от тази възможност, което налага командироването на близо 1000 държавни служители от България. Нали си давате сметка какъв държавен ресурс се пилее", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора с двойно гражданство не трябва да имат право на глас! Да решат чий поданици са!
23
1
 
11
 
! Отговори
до 23-ти преди 1 година
Хем пари им пращате, хем гласувате за калпави и корумпирани политици. И аз не знам какви сте... садо-мазохисти?
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са зад граница не би трябвало да имат правото да гласуват.Изкарват си заплатата там. Там плащат данъци. Очевидно не искат да са част от *** тук,за което не ги обвинявам ,но нямат право да дават глас при положение,че не желаят да живеят тук. Това че имат български паспорти не би трябвало да ти дава право да гласуваш щом живееш и работиш в чужбина. Гласувай си за страната,в която се чувстваш добре и живееш в момента .
21
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно емигрантите на 95% са тотално дъно бачкери, печелещи из цивилизования свят годишно, колкото аз тука на 2-3 седмици в ИТ сектора. Подобни изобщо не трябва да гласуват и масово не го правят. От интелигентните 5% емигранти 95% гласуват за ПП/ДБ и винаги те печелят вота от чужбина. Нормално, прочее. Та, масовият бачкер емигрант не ме интересува, ама грам. Както и масовият бачкер жител на България. Носи със себе си само воня, простотия, мизерия и беднотия покрай функционалната си неграмотно
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да няма гласуване в чужбина. Като толкова ги е грижа за България, да се върнат тука и да се грижат за нея. Стига хора дето не знаят български са ни решавали какво да правим България, включително българите с по 1 родител с български паспорт и политиците от ЕС и САЩ. Докараха ни един такъв ренегат от Канада, та още му сърбаме попарата.
19
6
 
15
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Аз живея в чужбина от много години. Лично няма да гласувам защото съм на мнение че нямам моралното право да го направя. Това е лично мое решение. Но законът е този който казва че всеки български гражданин има право на глас, не Вие които изливате само помия по българите в чужбина. Въпрос към Вас? Ще си затворите ли очите за купени гласове и шашми с изборите или ще критикувате тия решили да дадат своят честен глас но живейки навън??? Все пак това са около 2м. души?
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са хора, които гледат собствената си изгода!
17
13
 
13
 
! Отговори
емиграция преди 1 година
А като изпращаме пари на близки и роднини в България каква категория сме?
16
2
 
9
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Абе на кой му дреме за изборите през Април, след като ще има други през Есента??? -)))
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така трябва! Ако толкова милеят за България няма да са избягали!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо директорът на Информационно обслужване, отговорен за изборните резултати, е бил в САЩ?Много ясно защо,да обработят софтуерчето.Пускайте хартия.
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се излагайте с такива статии. Защо хора в чужбина трябва да определят какво да се случва в България? Когато не живеят тук и не виждат какви са проблемите как точно се очаква да гласуват? Хора които са извън България повече от 6 месеца не би трябвало да имат право да гласуват!!!
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам с какви очи пък претендират да са първа категория? Избрали са си да живеят надалеч, нямат непосредствена представа от проблемите тук, нито нашата мотивация те да бъдат решени бързо и добре. Откъде накъде ще накланят везните в нежелана от местните хора посока разни от Канада, от Щатите, от Острова, от Истанбул?
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От късе на къде някакви изме.кя.ри ще ми се бъркат в къщата, и ще казват кой, какво? Като искаш да гласуваш ела си и жний тук- След 6 меса в чужбина, без комансированите, да нямат право на глас!!!
10
5
 
18
 
! Отговори
Uiu преди 1 година
Българите зад граница по начало изобщо не трябва да попадат в катеория "избирател" ...
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те изобщо не трябва да гласуват и никаква категория да не бъдат.
8
5
 
23
 
! Отговори
Не втора категория, преди 1 година
а направо второ качество. Едно не разбирам, живееш в чужбина, а гласуваш тук?! Къде е логиката? До кога ще давате власт на ***? Гавра с останалите в България българи. Вие сте съучастници в унищожаването на България. Ако искате да я спасите, елате да живеете тук, да живеете под тези, които избирате.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е нормално, като не си в България си един вид втора категория Българин
6
1
 
29
 
! Отговори
Няма нужда преди 1 година
Въобще не трябва да гласуват. От тях започна тази поредица от неадекватници. Нали масово гласуваха за куку бенд. Защото се напиват през вечер на селските им песни. Първо да се приберат, да се огледат. Да видят, че България не е слави и куку бенда, ако е възможно. После може и да гласуват, след известно време.
5
2
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 година
те въобще не трябва да са избиратели бе , да не говорим за тия в турция дето нито език знаят нито да пишат на български .