Теди Москов: Моля ви, не наричайте Народния театър Светиня на духовността!

По думите му театърът винаги е бил слуга на властта
11 мар 2023 12:48, Йоана Цонева
65
Теди Москов: Моля ви, не наричайте Народния театър Светиня на духовността!
Снимка: БГНЕС

Режисьорът Теди Москов взе отношение по темата с Народния театър и скандалите, които се вихрят там от няколко месеца. Това той направи в профила на театралния режисьор Лилия Абаджиева във "Фейсбук"

"Народният Театър гордо наричаме „първата ни сцена“. Една от причините е, че в него разполагат с по- добри технически възможности от всички други театри. Сценичната площадка се върти, потъва, издига и се мести наляво, надясно. Осветлението е последен писък на техниката. Техническият персонал е на доста високо ниво. Артистите, пък притежават необходимия арсенал от актьорски умения, достатъчни, за да изпълняват режисьорските прищевки на добрите, на лошите и най- вече на средните режисьори.

Умереният кич на интериора на театъра- фоайета и сценичен портал е изчислен, така че да не подразни естета, а и да допадне на по-семплия зрител. Същото важи и за репертоара му. Толкоз за Народния Театър! А, не! Забравих да спомена, че земята под близкия до него ресторант по нотариален акт се води на театъра.

Обединяването на ресторант и театър би трябвало да е първа задача на всеки нов директор. Наемът, който ресторантът би плащал ще подпомогне финансово първата ни сцена.

Моля ви, не наричайте този театър Светиня на българската духовност! Не помните ли, че той изпълняваше, като „верен пинчер“ поръчките на комунистическия режим? А и винаги е бил слуга на властта. Бих му простил това, заради малкото наистина добри спектакли в афиша му, дължащи се най- вече на Сашо Морфов, но… Но да се уволняват кадърните у нас е традиция. Така че случващото се с Морфов не е изненада, а е резултат от 1300 годишни натрупвания.

Още по темата
Александър Морфов е от режисьорите, които няма как да останат без работа. Не се притеснявайте за него! Не мога да се сетя за театър, който не би го поканил на своя територия. Все едно да уволниш Меси от футболен отбор! Защо обаче „треньорът“ на националния ни театрален отбор трябваше да използва термина „дисциплинарно“ за нареденото от него уволнение? Като наследник на комунистическите традиции той сигурно си е спомнил „соца“, при който с такова уволнение нямаше как да бъдеш назначен на никое друго място. Може би с тази цел го е извършил. Или с цел да унижи Сашо. Но това унижение има формата на бумеранг и се връща към извършващия го. Нищо пък не пречи на уволненият да обжалва това административно решение. Дай Боже да дочакам с подобна интензивност да се говори за представление, а не за скандал в този театър!

Предложение: Нека едновременно да напуснат театъра и директор и режисьор и да почне всичко отначало! Нови конкурси например! За всички. И за артисти и за технически персонал. Нека се помисли за нов различен принцип за театралните конкурси, в които да участва по- широк кръг от състава на театъра! Или по германски тертип да се създаде абонаментна публика, която също да има глас в избора. Чудя се защо в този тъй важен театър няма детски отдел, защо няма оекестър!? Едно време в доста театри имаше оркестри. А защо да не се извършват и кинопрожекции, лектории, уъркшопове? И защо към театъра да не се създаде актьорска школа?пп: За първи път атмосферата в този театър е толкова близка и до атмосферата в държавата ни и до психологията на населението й. Затова едва днес можем да го наречем наистина „Народен“ и да го почувстваме такъв. Честито! А, би могло вътрешното му пространство да се отдава под наем за провеждане и на други скандали!", написа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде и тоя се изплю... ако не беше майка му, щеше да е неизвестен поплювко с долнопробни скечове.
55
2
 
10
 
! Отговори
Киану Рийвс преди 1 година
Великите артисти задължително са СКРОМНИ. Иначе не са велики, а надали и артисти... Много може да се пише по темата, но егото е смъртоносен съветник за тези, които разчитат и съществуват за публиката. Без "простосмъртните" "великите" са нищо...
54
15
 
19
 
! Отговори
Babmorda преди 1 година
Да се напиваш като ***, да драскаш по вратите , които не са твоя собственост , да обиждаш и да се сараш с колегите си , заради политическите им пристрастия и принадлежност, не е достойно поведение на режисьор или артист от който и да било театър , господин Москов. Няма значение дали е "първа сцена" в БГ или е 10та , 50та и тнт. За това този Морфов беше уволнен. И с право.
53
11
 
10
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Режисьори със съмнителни качества които само знаят да лапат. Страшни некадърници сте.
52
6
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Теди Москов ми е приятел . Винаги е забавно човек да се докосне до него, най-малкото сприсъствиети си ! Чувал съм му различни изказвания за Александър Морфов, от талант , който може да разиграе много артисти на едно място, до никога не е късно да станеш за резил! Странно, че се "изказва" през чужд профил! Иначе , всякакви щатни плювалници не са на нивото да го коментират!
51
3
 
8
 
! Отговори
Съдия Дред преди 1 година
Народният съд иска сградата на театъра за седалище на народният съд. Делата ще са онлайн .24/7.
50
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам Теди, срам! Както се вижда никога не е късно да станеш за резил!
49
11
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
"Улицата" не достига критериите и за читалищен спектакъл.
48
17
 
19
 
! Отговори
Батман преди 1 година
До 43 и 33: Улицата е най-доброто и незабравимо шоу, създадено последните 50 години! И към двамата: На Москов и на Морфов можете само можете само да измие те мръсните крака и да пиете водата, нещастни неграмотни и!
47
3
 
10
 
! Отговори
От какъв зор? преди 1 година
Ако всеки път почваме всички отначало, защото на някой си не му харесвал резултата до къде ще стигнем? До под кривата круша!
46
11
 
20
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 1 година
Москов е поредният мошеник, който прави помен с чужда пита. Морфов не е уволнен като режисьор, а като главен режисьор, чиито правомощия бяха точно описани. Тези функции на главния режисьор не са свързани с отделните постановки на Москов и никой не ги е махнал от програмата на театъра.
45
11
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Хайде поредния "неземно талантлив" определено театъра не е духовен център щом в него има нагли *** тип партийна изтривалка като този, Морфов, онова герберски актьорче, директорО и ..Поне и на последния човек в България стана ясно що за простаци са псевдо интелектуалците, които иначе плюят чалга и простотия. Но се оказа, че се държат и продават дори повече и от силиконовите чалгарки.
44
0
 
1
 
! Отговори
Ввв преди 1 година
Сссс
43
11
 
10
 
! Отговори
Петьо Крумов преди 1 година
До 26, братко не се мъчи, тук пишат само комунистически *** и профани.
42
21
 
20
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Този Москов псува в театъра, дори в детски постановки. Москов е срамът на българския театър.
41
18
 
18
 
! Отговори
стар комунист преди 1 година
От къде го изровихте тоя профан и *** ? Хора ,кито създават само халтурни неща не ни ги завирайте в очите.Улици- мулици и разни други простотии,които никой не гледа и помни!
40
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторитети.Тези хора работиха за да няма никакви авторитети.Точно този човек на снимката направи най- много в България да няма уважение към нищо и никого.За това работиха и Морфов и Цанев.Сега се сетили,че са авторитети .Може би имаха последен шанс с ковид измамата, но те доказаха, че са предани слуги на световното зло.Съжалявам другарчета , но вече никой не ви вярва.
39
9
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До 29.... Отделно искам да попитам тези театрали, режисьори и хора на културата.Вие бяхте ли слуги на световната олигархия, която ни разигра тази отвратителна пиеса преди 3г.- за пари основно. ------///-------- Чест и почитания,Г-не! Абсолютно сте прав, нещо повече - моето лично мнение е, че всички, които тогава се засветиха като човекомразци и фашисти, следва да бъдат ликвидирани физически. Всички, които размахваха пръст от телевизора и демонтираха пейки в парковете.
38
7
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Абсолютно безпринципни, жалки от репки, обезумели от възможността да манипулират обществото и да вкарат хората в пътя на беззаконието, печелейки 5 минути слава.
37
13
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Когато зад казусът Морфов застанат Камен Донев, Стефан Цанев, Павел Попандов,Теди Москов, Захари Карабашлиев и куп други именити артисти и режисьори не ви ли светва лампата че Те са прави, бе, хора? ------////------- Светва ми единствено, че тези, доказани поотделно иддийоти, събрани заедно мултиплицират иддийотлука си. Никой от тях, взет поотделно, не може да ми стъпи на малкия пръст.