Нужно било не какво да е правителство, а стабилно

Нито ГЕРБ, нито ПП могат да надделеят
24
Нужно било не какво да е правителство, а стабилно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

“Нужно ни е не какво да е правителство, а правителство, което е стабилно и което върши работа", заяви пред БНР политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

"Каквато и да е ролята на външните фактори, през посолства и директно, тя не може да замени решаващата роля на българското общество. Винаги може да се скалъпи нещо, което ще издържи 3 или 6 месеца. Въпросът е в това, че на нас ни е нужно не какво да е правителство, а правителство, което да е стабилно и да е стабилно като върши работа. Самата конфигурация, която се е образувала, въпреки че аз не вярвам в такъв вариант, допуска някакво тактическо примирие, някаква мимикрия, вероятно с оглед на предстоящите местни избори - има различни интерпретации дали има желание да се управлява преди местните избори, какви са ползите. Трайно решение не може да има поради системните проблеми и поради подхода. При сегашната конфигурация нито една от двете страни не може да надделее убедително и трайно. Или трябва да се търси друг добросъвестен вариант за програмно управление, което сега ми изглежда неосъществимо пожеление, или трябва да очаква момента, в който ще се промени сериозно съотношението на силите и тогава ще имаме някаква реалистична възможност за формиране на относително устойчиво мнозинство. Не виждам друг вариант, колкото и да ни се иска това е последният празен кръг. Това е само една от възможностите, но не е вероятността с най-голяма тежест", коментира той в интервю за предаването "Неделя 150".
 
"Очевидно е, че има изравняване на силите, ако съдим по изказаните мнения на хората, които се включват в изследванията. Това не винаги отразява действителното положение на нещата. Няма съмнение обаче, че тези различия, които за момента наблюдаваме, са незначими - те влизат в обхвата на статистическата грешка", посочи проф. Маринов. Според него всичко ще зависи от няколко фактора.

"Първо - как ще се наклонят везните от гледна точка на хората, които се колебаят дали да гласуват и за кого. Тук, за съжаление, ще играят роля негативните, а не позитивните съображения. Второ - ефектът от връщането на хартиената бюлетина, който очевидно е бил в някаква степен преследван умишлено с тези законодателни промени. И естествено - ходът на кампанията, въпреки че аз не виждам с тази кампания, че могат кой знае какво да привлекат, особено първите две партии. Не очаквам някаква голяма разлика", каза той.

По думите на политолога не от тази кампания, а от години се говори "наедро и невярно".

"Доста години наред този начин на говорене - политическо и предизборно, набираше инерция, за да стигнем до сегашното положение от гледна точка на това, че голяма част от хората не искат и да чуят, а камо ли да участват в изборите", коментира той.

Част от политиците, участващи в кампанията, са решили, че ще могат да извлекат ползи, атакувайки служебното правителство и оказвайки натиск върху него, отбеляза политологът и добави, че е дълбоко скептичен, че това ще проработи.

Той коментира чувствителните теми за цените на хранителните стоки, войната в Украйна и премахването на Паметника на съветската армия в София - теми, по които хората се ориентират в скалата на политическите си предпочитания. Според него тези въпроси се експлоатират предизборно.

"Най-голямата слабост е, че всички кълнат високите цени, а няма кой знае колко конкретни предложения за това какво ще се направи. Има хвалби за миналото, но няма предложения за бъдещето", изказа мнението си проф. Маринов.

По думите му войната в Украйна е огромен проблем и той засилва своята острота. Според него използването на тази тема едва ли ще доведе до някакви ползи на партиите, които са за радикално участие на България в подкрепата за Украйна. Той смята, че по скоро те ще загубят от това, защото мнозинството от българите се отнасят предпазливо и с опасение към тези перспективи.

"Стигаме до това, което е абсурдно - темата за Паметника на съветската армия. Това е абсурдно най вече от гледна точка на пресметнатите ползи от страна на тези, които повдигнаха темата. Не мога да разбера и видя такава логика. Аз съм противник на разрушаването на паметници", посочи още политологът.

Според него хора с по-неутрални възгледи дори се дразнят от този патос, че Паметникът ще бъде разрушен. Той е категоричен, че решението на Столичния общински съвет е декларативна и предизборна инициатива.

Проф. Александър Маринов е категоричен, че не трябва да се спекулира и злоупотребява с темата за бюджета предизборно, защото очакванията, страховете и притесненията на хората са много сериозен фактор за състоянието на нещата, особено в трудна икономическа и финансова ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: изборимаринов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена и Петков ще управляват от GOOGLE.
18
2
 
1
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Възраждане като цяло събраха русофилските гласове. Успокоява ме, като видях, че са само 10% от населението. С толкова пари за пропаганда и мрежи за организиране на гласуване едвам събират 10%. Пожелавам им на следващите избори 8%, да се движи с демографския профил на избирателя все пак.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже е така.Аз ще гласувам За Възраждане!Възраждане Не подкрепя Оръжия за Украйна!Възраждане Не подкрепя,да си сваляме гащите на САЩ!Възраждане Не желае Война между САЩ и Русия!Възраждане Не подкрепя "ЕС"!ЕС е пълен с Продажници и подкрепят Амариканската"политика"в Европа! Вече искаме България да не се кланя на Никого а си гледа Икономическите интереси! Много държави в Европа,Не са"голи членки"на ЕС и Американското НАТО у са силни икономики! ЕС се превърна в СССР 2!За това избирам Възраждане
16
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Елементарно 2 То и Русия е президентска република , а виж каква я свърши Путин.
15
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До пришълецът 7 И аз съм за Лена. Какво и е на жената ? Е кривна от правия път и загуби халката , на какво пък ? Един път се живее.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не брои гласовете за ГЕРБ за или против тук се броят гладове за България
13
1
 
1
 
! Отговори
Като се има преди 1 година
Предвид, че тука всички сме анонимняци, това писание ми прилича на нескопосано зададен въпрос от социологическа анкета с едничката цел, да преброи за кой ли път гласовете за и против ГЕРБ. Тъпо!
12
2
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Този качествен и отговорен премиер както и голяма част от добрия му екип са за затвора! Този със вдигнатия юмрук също. Да не си помислите че има някаква опозиция? Не няма. Всички до един са престъпници, продажници и измамници. Всяка тяхна дума е лъжа. Това е политическата класа не само в България ами в по голямата част на света. Така е защото всички служат на едни и същи господари! От едно и също място им спускат заповедите. Разделението на леви и десни част от машината за контрол.
11
0
 
4
 
! Отговори
Имаше всичко преди 1 година
и стабилно правителство ,и добър екип, и качествен и отговорен премиер,и се строеше ,и произвеждаше, и живота течеше лежерно сладко! Но имаше и един вдигнат юмрук ,който раздели нацията , озлоби хората и най-лошото докара шарлатаните аматьори на власт, които съсипаха всичко! Тоз политолог да отговори къде се скри президента и какъв е този мним ковид!?!?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има нужда да му мисли и да ходи да гласува за измамниците срещу 2 кебапчета 50 лева и празни обещания. На мен както и на 60% от населението правителство не ни трябва! Затова не гласуваме.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрютру нужно е правителство което да защитава интересите на държавата не на тези които управляват
8
0
 
3
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Кога е "било" нужно това - някога, но не сега ли ? Обясни ни, Камелия !
7
4
 
3
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Така е, но правителство с участие на герП ще е стабилно като пръч на лед...............
6
0
 
3
 
! Отговори
перко преди 1 година
Давайте и блатото има дъно! Ако още не сме гостигнали с тези министри и съветници на президента много скоро ще го стигнем!
5
1
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Аз съм за лена:)))
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уаууу колко мъдро, ще си го запиша
3
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и какво ще рече "Штабильно правительство" ?
2
4
 
7
 
! Отговори
Елементарно преди 1 година
Ако искате стабилно правителство, гласувайте за президентска република и да се свършва с шайките разбойници, мошеници и крадци, които наричат себе си политически партии.
1
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
какво стабилно правителство като депутатските листи не се променят едни и същи30 години аз затова не гласувам защото не мога да ги гледам как ни се хилят напрос-то-тия-та избори до дупка докато ги изчистим пример парапета и компания