Спират дезинфекцията на ГКПП-та с Турция

Това става със заповед на министъра на земеделието
14 мар 2023 13:35, Красимир Ангелов
17
Спират дезинфекцията на ГКПП-та с Турция
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министъра на земеделието, считано от 13 март 2023 година, дезинфекционните мероприятия, извършвани на граничните пунктове между Република България и Република Турция (Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново) са преустановени, предаде БНТ.

В случай на влошаване на епизоотичната обстановка в Турция българската държава е в готовност да ги поднови.

Заповедта е издадена по предложение на изпълнителния директор на БАБХ на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което оценява епизоотичната обстановка в Турция като „значително подобрена“. Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

Дейността по чл. 190, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) представлява профилактична дезинфекция и дезинсекция на влизащите в страната превозни средства през граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на Република България при обявена епизоотична обстановка, с оглед недопускане възникването и разпространението през ГКПП с Република Турция на епизоотични заболявания по животните на територията на страната и в ЕС.

Към днешна дата, за разлика от предходни периоди (2013 - 2018г.), ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Ани82 преди 1 година
Пепейците и Дебейците врътнаха кранчето на герберастите и сега ще измислят нова простотия, за да ни взимат отново парите за глупости!
14
0
 
0
 
! Отговори
Ани82 преди 1 година
До АнонименМного си неграмотен!
13
0
 
1
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
А турците ще махнат ли тяхната гьол параса 80 лири?
12
1
 
14
 
! Отговори
Бай Мюмюн европееца преди 1 година
Най-после премахнах гнусният златен герберски гьол. Освен че омазваха колата ти с кална вода, вземаха по 5 лева и ти губеха времето друго не правеха. Тази типично българска простотия такса дезинфекция съществува в цяла Европа само на българските граници с държави не членки на ЕС. Машала Барба Ганьос евала. Зозо, Лола и другите Севдини тролчета е хубаво да се информират, че от Русе до Лондон никаде не те дезинфикцират!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само га неца сънува и прибира пари от хората по границите за дезинфекции в европа.
10
6
 
4
 
! Отговори
Бай медю дьо ганьофф преди 1 година
От бг за турция идват само потурнаци !
9
8
 
4
 
! Отговори
Напалм за гаджалите преди 1 година
От прокълнатите земи!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако болестите идват от бг за Турция и другите дьржави,тогава к'во правим?
7
3
 
4
 
! Отговори
Цъцъцъцъ преди 1 година
БАБХ ни трови с всякакви храни, най- вече внос от чужбина, ама на, дава преложение да се спре дезинфектацията!В тая разрушена държава, няма ли министър на здравеопазватено?Явно няма!
6
3
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нали има шап в турция профилактично да не се премахва дезинфекцията
5
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рундювците вършат глупост след глупост. После като пламнем пак и изтрепят всички животни, а? Време е на 02.04.2023г. да сложим край на Привременното руско управление на Рундю Радев!!!
4
16
 
9
 
! Отговори
Лола преди 1 година
Не стига, че ни тресат всякакви зарази, сега спират и дезинфекцията!Не само на границата ни с Турция, а по всички Гкпп трябва задължително всички видове превозни средства да минават през дезинфектанти!
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да внесат от холерата, която се разпространи в районите на опустошителните февруарски земетресения. Козяк 16 ли така нареди)
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам има ли кранче и чие е, но това е неразумна мярка.
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно герберсатко кранче пресъхна.